AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİNDE İKİZ AÇIK HİPOTEZİNİN GEÇERLİLİĞİ

Bu çalışmanın amacı ikiz açık hipotezinin Avrupa Birliği ülkeleri için geçerli olup olmadığının belirlenmesidir. Söz konusu amaca büt.e açığı ve cari işlemler açığı değişkenleri arasında Granger nedensellik analizi yapılarak ulaşılmaya çalışılmıştır. İlgili çalışmada, 17 Avrupa Birliği ülkesi inceleme kapsamına alınmış ve 1994-2014 dönem aralığındaki yıllık veriler kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, 4 ülke (Finlandiya, İngiltere, İspanya ve Macaristan)için ikiz açık hipotezinin geçerli olduğu, diğer 13 ülke için ise değişkenler arasında böyle bir ilişki bulunmadığı belirlenmiştir. Belirtilen hususlar dikkate alındığında, ikiz açık hipotezinin tüm Avrupa Birliği ülkeleri için geçerli veya geçersiz olduğu y.nünde kesin bir sonuca varılamamıştır. Bundan dolayı, ilgili hipotezin geçerli olup olmadığının incelenmesinde ülkeye .zgü durumların dikkate alınmasının gerekli olduğu kanaatine varılmıştır.

___

  • Alkswani, Mamdouh (2000), “The Twin Deficits Phenomenon in Petroleum Economy: Evidence from Saudi Arabia”, Seventh Annual Conference, Economic Research Forum, Amman, s. 1-25.
  • Baharumshah, Ahmad Zubaidi, Lau, Evan ve Khalid, Ahmed (2006), “Testing Twin Deficits Hypothesis Using VARs and Variance Decomposition”, Bond University Faculty of Business Publications, 11, s.1-30.
  • Bartolini, Leonardo ve Lahiri, Amartya (2006), “Twin Deficits, Twenty Years Later”, Current Issues in Econometric and Finance, 12, s.2.
  • Bolat, Süleyman, Belke, Murat ve Aras, Ozan (2011), “Türkiye’de İkiz Açık Hipotezinin Geçerliliği: Sınır Testi Yaklaşımı”, Maliye Dergisi, 161, s.347-364.