KENTSEL ULAŞIM HİZMETLERİNİN PLANLANMASI VE YÖNETİMİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİR POLİTİKA ÖNERİLERİ

Kentleşme, sanayileşme ve nüfus yoğunluğunun artması, kent merkezlerinde yerleşim alanlarının daralmasına ve kentlerin fiziki sınırlar açısından genişlemesine yol açmaktadır. Tarımsal toprakların kentsel yerleşmeye açılması ve konut alanlarının gittikçe merkezden uzağa yayılması, kamu hizmetlerinin kapsamını ve ölçek boyutlarını büyütürken, kentsel alanın yüz.l.ümünün büyümesi kent içi seyahat maliyetini artırmaktadır. Nitekim nüfusun yoğun olduğu kentlerin bazı kesimlerinde kent içi seyahat, kentler arası seyahatten daha uzun zaman almaktadır. Bu çalışmada kentsel ulaşım faaliyetleri ele alınarak kent içi ulaşım stratejileri bütüncül bir yaklaşımla gözden geçirilmiş ve sürdürülebilirlik çerçevesinde kent içi ulaşımda karşılaşılan sorunlara çözüm önerileri sunulmuştur.

___

  • Akbaş, Ahmet ve Akdoğan, Erhan (2001), “İstanbul Kent İçi Trafik Kontrol Sistemi Üzerine Bir Durum Değerlendirmesi”, TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul'da Kent İçi Ulaşım Sempozyumu, 28-30 Haziran, İstanbul.
  • Annez, Patricia Clarke, ve M. Buckley, Robert (2009), “Urbanization and Growth: Setting the Context”, in Michael Spence, Patricia Clarke Annez and Robert M. Buckley (eds.), Urbanization and Growth, The World Bank, Washington.
  • Australian Government (2013), High Speed Rail Study Phase 2 Report, https://infrastructure.gov.au/rail/trains/high_speed/files/hsr_phase_2-main_report_low_r es.pdf/ (Erişim Tarihi: 02.02.2016).
  • Bartels, Cornelis P. A., F. G. M. Werkhoven, ve P. D. de Kruijk (1985), Employment in Retail Trade in EC-countries, Office for Official Publications of the European Communities, Luxembourg.