İNOVASYON BEŞİĞİ TEKNOPARKLARDA İLİŞKİ DİNAMİKLERİ

Günümüzde inovasyon bölgelerin ve ülkelerin ekonomik kalkınma ve büyümelerinin arkasındaki temel gü. olarak kabul edilmektedir. Bu bağlamda inovasyon faaliyetlerini destekleyen politikalar bütün dünyada popülerleşmiştir. Silikon Vadisi gibi başarılı örnekleri izleyen bilim ve teknoloji parkları ya da teknoparklar, inovasyon faaliyetlerinin coğrafi boyutunu ön plana çıkaran inovasyon politikalarından biridir. Bu çalışmada, teknoparklardaki firmaların ve üniversite gibi kuruluşların arasındaki ilişkiler ışığında coğrafi yakınlığın işbirliklerini ve inovatif ilişkileri ne derece kolaylaştırdığı incelenmektedir. Öncelikle, firmalar için birbirlerine yakın konumlanmış olmalarının, inovasyon performansı yüksek işbirlikleri kuracaklarını garanti etmeyeceğini anlamak gerekir. Ancak, coğrafi yakınlık inovasyon faaliyetleri için gerekli olan organizasyonel ve kurumsal bağlamın oluşturulmasında önemli bir rol oynayabilmektedir. İkinci olarak, bilim ve teknoloji parkları, firmalara bu parkları barındıran üniversite ve diğer araştırma kuruluşlarıyla da ilişkiler kurmaları y.nünde fırsat sağlamaktadır. Üniversiteler, bir yandan firmaların inovasyon kapasitelerini arttıracak değerli bilimsel bilgilerin kaynağıyken, öte yandan da firmalara, park dışındaki kuruluşlarla bağlantı kurma ve yeni bilgilere ve kaynaklara erişme olanakları sunmaktadır. Gerek firmalar arasındaki, gerek firmalar ve üniversite arasındaki bu ilişki dinamikleri, bilim ve teknoloji parklarının inovasyon kapasitelerini etkileyen en temel etken olarak ele alınmalıdır.

___

  • Antonelli, C. (2006). The business governance of localized knowledge: an information economics approach for the economics of knowledge. Industry and Innovation, 13(3), 227–261.
  • Asheim, B., Boschma, R. ve Cooke, P. (2011). Constructing regional advantage: platform policies based on related variety and differentiated knowledge bases. Regional Studies, 45(7), 893–904.
  • Asheim, B., Coenen, L., Moodysson, J. ve Vang, J. (2007). Constructing knowledge-based regional advantage: implications for regional innovation policy. International Journal of Entrepreneurship and Innovation Management, 7(2), 140–155.
  • Asheim, B. ve Gertler, M. (2005). The geography of innovation: regional innovation systems. J. Fagerberg, D. C. Mowery ve R. R. Nelson (Ed.), The Oxford Handbook of Innovation içinde (ss. 291–317). Oxford: Oxford University Press.
Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Kastamonu Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

KRİZ İLETİŞİMİNDE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR VE YENİ BİR FENOMEN: SOSYAL MEDYA

E.erdal YÖRÜK, M.erhan SUMMAK

DAHİLDE İŞLEME REJİMİNİN FİRMALARIN FİNANSAL PERFORMANSINA ETKİSİ: DOKUMA GİYİM VE DERİ SEKTÖRÜ ÖRNEĞİ

Sinan ESEN, Halil ŞİMDİ, Volkan KOCABAŞ

TÜRKIYE’DEKI MEVDUAT BANKALARINDA SERMAYE YAPISI – KARLILIK ILIŞKISI: 2002 – 2014 YILLARI ARASI PANEL VERI UYGULAMA

Eyup KAHVECİ, İbrahim Halil EKŞİ, Zekayi KAYA

YÖNETİM BİLGİ SİSTEMLERİNİN STRATEJİK PLANLAMAYA ETKİSİ VE BİR UYGULAMA

Murat BAY, Selahattin AKPINAR

RETRO PAZARLAMA AÇISINDAN HALEN VAROLMAYAN ESKİ MARKALARIN TÜKETİCİLER TARAFINDAN ANIMSANMASI VE TANINMASI ÜZERİNE BİR PİLOT ÇALIŞMA

Nurdan TÜMBEK TEKEOĞLU, Mehmet TIĞLI

TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ İLE FAİZ ORANI İLİŞKİSİNİN EKONOMETRİK BİR İNCELEMESİ

Cengizhan YILDIRIM

İTHALATTA MEKÂNSAL ETKİ: TÜRKİYE ÜZERİNE BİR MEKÂNSAL PANEL VERİ ANALİZİ

Mehmet AYDINER

MÜLKİYET YAPISININ FİNANSAL ORANLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: MEVDUAT BANKALARINDA UYGULAMA

İbrahim Halil EKŞİ, Ahmet TAŞDEMİR, Nuri HACIEVLİYAGİL

ENTELLEKTÜEL SERMAYE BİLEŞENLERİNİN İŞLETME DEĞERİNE VE PERFORMANSINA ETKİSİ: TÜRKİYE’DEKİ İMALAT İŞLETMELERİ ÖRNEĞİ

Onur AKPINAR, Ali Talip AKPINAR

ISO 9001 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİNİN BİLİŞİM SEKTÖRÜNDE FAALİYET GÖSTEREN FİRMALARIN İŞLETME PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİLERİ: ANKARA İLİ ÖRNEĞİ

Orhan ADIGÜZEL, Cumhur AYDINLI