ERKEK GİRİŞİMCİLERİN KADIN GİRİŞİMCİLERE BAKIŞ AÇISI: “KONYA İLİ ÖRNEĞİ"

Ülkelerin teşvik politikaları, ekonomik hareketliliği ve istikrarı sağlamak için geçmişten günümüze kadar sürekli var olmuştur. Teşvik politikaları, temel anlamda üretimi arttırmak, mevcut üretimde yeniliği sağlamak ve girişimciliğe teşvik etmek amacı ile değerlendirilmektedir. Ülkelerin kalkınmasında, refah seviyelerinin artmasında ve sosyoekonomik olarak ilerlemesinde girişimcilik önemli bir faktördür. Girişimciler dünyada kadın girişimci ve erkek girişimci olarak tanımlanmaktadır. Bu tanımlama ülkelerin toplumsal, kültürel, tarihî ve endüstriyel geçmişlerine bağlı olarak farklılıklar göstermektedir. Ayrıca zaman zaman cinsiyete yönelik sürdürülen ayrımcılık sosyokültürel olarak verilen teşviklerde de farklılık göstermektedir. Bu doğrultuda çalışmanın esas amacı, Konya’da erkek girişimcilerin kadın girişimcilere olan bakış açısını değerlendirmektir. Araştırmaya, Konya ilinde faaliyet gösteren 145 erkek girişimci dâhil edilerek anket sorularıyla girişimcilerin görüşleri toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde ve analiz edilmesinde IBM SPSS (Statistical Packet for Social Sciences) programı kullanılmıştır. Araştırmaya katılan girişimcilerin vermiş oldukları cevaplar neticesinde, kadın girişimcilere verilen devlet desteğinin yeterlilik düzeyi ve kadın girişimcilerin girişimlerinden önce tecrübe sahibi olmaları gerektiği algısında erkek girişimcilerin yaşlarının etkili bir faktör olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca erkek girişimcilerin kadın girişimcilere yönelik bakış açışı bulguları değerlendirildiğinde yaş ve eğitim durumunun farklılık yarattığı tespit edilmiştir.

Male Entrepreneurs View of Women Entrepreneurs: Example of Konya Province

Incentive policies have always existed from past to present to ensure economic mobility and stability. It evaluates the incentive policies to ensure innovation in current production and to encourage entrepreneurship. Entrepreneurship is an important factor in the development of the welfare levels of the countries in the artistic environment and socio-economic progress. Entrepreneurs are defined as female entrepreneurs and male entrepreneurs in the world. This definition is for differences based on historical and industrial backgrounds. In addition, discrimination against gender is sometimes different according to the socio-oriented incentives. To evaluate the point of view of male entrepreneurs in Konya. 145 male entrepreneurs operating in Konya are included in the research. Collected data was evaluated and analyzed by IBM SPSS software. As a result of the answers given by the entrepreneurs participating in the research. It also evaluates the findings of male entrepreneurs towards women entrepreneurs.

___

  • Afşar, B., & Öğrekçi, S. (2015). Tarihsel süreçte kadının gelişimi ve ekonomideki rolü: Toplayıcı kadından günümüz kadınına dönüşüm. S.Ü. Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi, 65-86.
  • Ağca, V., & Yumuşakipek, H. D. (2015). Günümüzde girişimcilik trendini yükselten güçler. İstanbul: Siyah İnci Akademi.
  • Altunışık, R., Coşkun, R., Bayraktaroğlu, S., & Yıldırım, E. (2012). Sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri (SPSS uygulamalı). Sakarya, Türkiye: Sakarya Yayıncılık.
  • Arıkan, C. (2016). Kadın girişimcilikte başarı ve başarıyı etkileyen faktörler: Bursa örneği. Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 138-156.
  • Arslan, K. (2002). Üniversiteli gençlerde mesleki tercihler ve girişimcilik eğilimleri. Doğuş Üniversitesi Dergisi, 1-11.
  • Bedük, D. Ö. (2005). Türkiye'de çalışan kadın ve kadın girişimciliği. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi,, 106-117.
  • Bingöl, O. (2014). Toplumsal cinsiyet olgusu ve Türkiye'de kadınlık. KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 108-114.
  • Çakmak, N. (2003). Girişimciliğin tarihsel gelişimi. Kış Dergisi, 62-77.
  • Çelebi, N. (1993). Kadın girişimciliğini özendirme ve destekleme konusunda politikalar. Kadın Girişimciliğe Özendirme ve Destekleme Paneli Bildiriler ve Tartışmalar. Ankara: Devlet Bakanlığı Kadın ve Sosyal Hizmetler Müsteşarlığı KSSG Müdürlüğü.
  • Çögürcü, İ. (2006). İktisadi doktirinlerinde geçmişten günümüze girişimciliğin önemi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü, 65-80.
  • Ekin, D. N. (1990). OECD ülkelerinde kadın işgücü ve istihdam sorunları. İ.İ.B.K Konferansı, (s. 55). Ankara.
  • Ercan, S., & Gökdeniz, İ. (2009). Girişimciliğin gelişim süreci ve girişimcilik açısından. Bilig, Kazakistan: Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanlığı.
  • Erkan, N. (2014). Dominantlık özelliğinin girişimcilik eğilimine katkısında kendini ayarlama ve cinsiyet rolleri algısının etkisi. İstanbul, Türkiye: Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Gül, Z. (2012, Eylül). Türkiye'deki iş adamı örgütlerinin üye girişimcilere sağladığı katkıların girişimcilik ve inovasyon performansları üzerindeki etkileri. Kahramanmaraş, Türkiye:: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme ABD.
  • Günsel, A., Köroğlu, S., & Demirci, L. (2019). Çalışma hayatında kadınların karşılaştıkları sorunlar ve cam tavan algıları: Kadın öğretmenler üzerinde bir araştırma. Kadın Araştırmaları Dergisi.
  • Güven, B., Kaygın, E., & Salik, N. (2015). Girişimcilikte iş fikri geliştirme planı,. T. Koçel içinde, Girişimcilik (s. 49-50). İstanbul: Siyahinci Akademi.
  • Kutlu, Ö. (2006). Türkiye'de kadın girişimciliği. İstanbul, Türkiye: Beykent Üniversitesi.
  • Müderrisoğlu, N. (1994). Almanya'da Kobi'ler için girişimcilik ve teşvik programları'na önsöz. Ankara: TOSYÖV.
  • Müftüoğlu, T. (2007). İşletme iktisadı. Ankara: Turhan Kitapevi.
  • Öztürk, İ. (2008). Girişimcilik raporu. İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Dergisi.
  • Özyılmaz, A. M. (2016, Haziran). Türkiye'de kadın girişimciliği ve girişimci kadınların karşılaştıkları sorunları üzerine bir araştıma. Nevşehir, Türkiye: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi.
  • Salkım, E. (2018). İş hayatında kadın olmak. http://www.s360.com.tr: http://www.s360.com.tr/Contents360/images/dragslider/is_hayatinda_kadin_olmak.pdf adresinden alındı
  • Sayın, E. (2011). Kadın girişimcilerin sorunlarının betimleyici analizi. Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 23-32.
  • Sipahi, E. (1997). Türkiye'de girişimcilik ve kadın girişimcilik üzerine bir araştırma. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Soysal, A. (2010). Kadın girişimcilerin özellikleri, karşılaştıkları sorunlar ve iş kuracak kadınlara öneriler: Kahramanmaraş ilinde bir araştırma. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Dergisi, 71-95.
  • Şahin, E. (2006). Kadın girişimcilik ve Konya ilinde kadın girişimcilik profili üzerine bir uygulama. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Ana Bilim Dalı Yüksek lisans tezi. Konya, Türkiye.