Üniversitelerde Akademik Personelin İş Memnuniyeti: Harran Üniversitesi Örneği

İş memnuniyeti, her alanda faaliyet gösteren kurum veya kuruluşlarda çalışanların işin yapısından, yönetimden, iş arkadaşları ile ilişkilerinden, çalışma ortamından ve başarı değerleme ve takdir sisteminden memnuniyetlerinden oluşmaktadır. Kurum veya kuruluşlar kar amacı taşısın ya da taşımasın çalışanların iş memnuniyeti verimlilik, kalite, rekabet, etkin yönetim, yönetime katılım gibi bir çok boyuttan oldukça önemli bir olgudur. Bu olgunun önemi, küreselleşme sürecinde işletme yönetiminde hiyerarşik yönetim anlayışının yerini yatay yönetim anlayışına bırakması ve patron kavramı yerine takım liderine olan koç kavramının benimsenmesi gibi örnekleri çoğaltılabilecek felsefe değişikliğinde daha da ön plana çıktığı söylenebilir. Üniversiteler bilgiyi üreten, yayan ve aynı zamanda kullanan kurumlardır ki bu sürecin baş aktörü olan akademik personelin iş memnuniyeti göz ardı edilemeyecek bir durum olarak ifade edilebilir. Çalışmada, Harran Üniversitesi ölçeğinde akademik personelin iş memnuniyeti incelenmiştir

Üniversitelerde Akademik Personelin İş Memnuniyeti: Harran Üniversitesi Örneği

Keywords:

-,

___

  • AYDIN, Özlem (2006), “Mutlu Çalışan Satış Artırır mı?”, http://www.capital.com.tr/haber.aspx?HBR_KOD=3711, 07 Kasım 2006.
  • DODSON, Thomas A. ve L. DiAnne BORDERS (2006), “Men in Traditional and Nontraditional Careers: Gender Role Attitudes, Gender Role Conflict, and Job Satisfaction”, The Career Development Quarterly, Alexandria: Jun 2006, Vol. 54, Iss. 4.
  • ERTÜRK, Mümin (2000), İşletmelerde Yönetim ve Organizasyon, 3. Baskı, Yayın no: 596, Beta Yayınları, İstanbul.
  • http://www.muratenez.com/article_read.asp?id=9, 07 Kasım 2006.
  • http://www.paradoks.org/index.php?option=com_content&task=view&id=117&Itemid =26, 07 Kasım 2006.
  • http://www.sabem.saglik.gov.tr/kaynaklar/473_1dusuk_is_memnuniyeti.pdf, 07 Kasım 2006.
  • POLLNAC, Richard B. ve Jhon J. POGGİE (2006), “Job Satisfaction in Fishery in Two Southheast Alaskan Towns”, Human Organization, Washington: Fall 2006, Vol.65, Iss.3. SABUNCUOĞLU, Zeyyat ve Bilçin TAK (2001), “Çalışanların İş Tatminlerinin Müşteri Tatmini Üzerindeki Etkilerinin İncelenmesine Yönelik Bir Araştırma”, 9. Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongresi, Bildiriler Kitabı, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Araştırma ve Yardım Vakfı Yayın No: 10, İstanbul.
  • TANER, Bahar (1993), Büyük Otellerde Yönetim Biçimlerinin Personel Üzerindeki Etkileri ve Yöneticilerin Personele Yaklaşımlarında Bir Sistem Önerisi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Adana.
  • TÜTÜNCÜ, Özkan (2000), “Kar Amacı Gütmeyen Yiyecek İçecek İşletmelerinde İş Doyumunun Analizi”, Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 2, Sayı 3.
  • WHITEACRE, Kevin W. (2006), “Measuring Job Satisfaction and Stres at a Community Corrections Center: An Evidence-Based Study”, Corrections Today, Lanham: Jun 2006, Vol. 68, Iss. 3.