Türkiye’de bağcılığın tarım turizmi (Agro-Turizm) içinde yeri ve önemi

Günümüzde turizm denildiğinde akla daha çok deniz-güneş-kum gelmektedir. Bazı bilinçli turistler tarihi mekanları ziyaret, kongre ve fuar turizmi, sağlık ve termal turizm, kış turizmini vs. tercih etmektedirler. Bunun yanında, son yıllarda yoğun kent yaşamından bunalan ve doğal hayata özlem duyan insanlar için turizm seçeneklerine yenileri eklenmiştir. Kırsal turizm olarak adlandırılan bu yeni turizm şekli ülkemiz için yeni filizlenen ve gelecek vaat eden turizm seçeneğidir. Tarım turizmi ise Kırsal turizmin bir koludur. Bu turizm şekli; şehirde yaşayan insanların, kırsal kesimdeki yaşamı daha fazla hissetmeleri ve günlük yaşamlarına daha fazla yansıtmaları, yerel kültürleri yakından tanımaları ve yaşamaları, toprakla ve tarımla yakınlaşmalarını sağlamaktadır. Ayrıca, kırsal nüfusa ek gelir sağlayarak köyden kente göç ve buna bağlı ekonomik, sosyal ve kültürel sorunların azaltılması amacını taşımaktadır. Bağcılık yapılan; Çanakkale’de Bozcaada, İzmir’de Şirince, Çeşme (Alaçatı) ve Foça, Nevşehir’de Kapadokya, Tekirdağ’da Şarköy ve Mürefte, Denizli’de Pamukkale, Balıkesir’de Avşa, Bursa’da İznik tarım turizmi (Agro Turizm) açısından potansiyeli yüksek yörelerimizdir. Son yıllarda aratan iç ve dış turizme paralel olarak şarap tüketiminin artmasıyla yeni bağ alanlarının oluşturulmasına ve yeni üzüm çeşitlerinin yetiştirilmesine neden olmuştur. Bu yörelerde “bağ turizm’inin teşvik edilmesi gerekir. Ülkemizin buna benzer yörelerinde görülebileceği gibi tarım turizmi doğrultusunda bağcılık ve şarapçılığın geliştirilmesindeki yönetim ve planlamalar yapılmalıdır.

Importance of viticulture in the agricultural tourism in Turkey

Nowadays tourism is perceived as sea, sun and sand. However, some conscious tourists would rather to visit historical places, congress and fair centers, health and thermal spas and winter resorts. Besides, people fed up with the daily city life showed tendency to visit natural sites. This new tourism type know as rural tourism is a newly born and pormising tourism option. Agro-tourism is a branch of rural tourism. This kind of tourism enables people living in big cities to witness the rural life, to reflect on natural life in their life style, to get to know new customs and local cultures. In addition, agro-tourism aims to reduce cultural, economic and social problems due to urban m,gration by providing more sources to the villages. Vinegrowing regions in Bozcaada (Çanakkale), Şirince (İzmir), Çeşme (Alaçatı) and Foça, Kapadokya (Nevşehir), Şarköy and Mürefte (Tekirdağ), Pamukkale (Denizli), Avşa (Balıkesir), and İznik (Bursa) have high potential for agro-tourism. In addition to the introduction of new vine varieties, new vine growing are established thanks to the increasing consumption of vine in paralel to the increasing national and international tourism. In these regions, vine growing should be encouraged. As can be seen in other regions of our country, viticulture and winery should be developed, managed and planned.

___

  • 1- Gülbahar, O., 2009. 2000’li Yıllarda Türkiye’ye Gelen Yabancı Ziyaretçi Profili. C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt 10, Sayı 2, 93-112.
  • 2- Ak, İ. 2006. Turizmde Yeni Seçenekler: Ekoturizm ve Tarım Turizmi. Türkiye
  • 3- Anonymous. 2007. TAIEX Seminar on Agro/Rural Tourism. Austria.
  • 4-http://www.zeyneporal.com/yazilar/2000/24_aralik_2000.htm
  • 5- Charters, S., and Ali-Knight, J., 2002. Who is the wine tourist? Tourism Management 23: 311–319
  • 6- Bruwer, J. 2003 South African wine routes: some perspectives on the wine tourism industry’s structural dimensions and wine tourism product. Tourism Management 24: 423–435
  • 7- Hall, C. M. 2005. Biosecurity and wine tourism. Tourism Management 26: 931–938
  • 8- Getz, D. and Brown, G., 2006 Critical success factors for wine tourism regions: a demand analysis. Tourism Management 27: 146–158
  • 9- Oraman, M.N., 1963. Modern Bağcılık. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayınları No: 137, Ders kitabı: 47, 216 s.
  • 10- Oraman, M.N., 1965. Yeni Bağcılık. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayınları No: 253, Ders kitabı: 89, 347 s.
  • 11- Oraman, M.N., 1970. Bağcılık Tekniği I. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayınları No: 415, Ders kitabı: 142, 283 s.
  • 12-http://www.tuik.gov.tr/VeriBilgi.do?tb_id=45&ust_id=13….
  • 13- http://www.fotogezgin.com/haber_detay.asp?haberID=432
  • 14-http://www.rekabet.gov.tr/dosyalar/dergi/dergi33.pdf
  • 15-http://www.haber50.com/26550_Kapadokya%60da-bagcilik-tesvik-bekliyor.html