Kültürel ve tarihi açıdan Karaman’daki Hatuniye Medresesi’nin yeri

Tarihten günümüze ulaşan yapılar incelendiğinde eğitim merkezlerinin toplumlar için büyük önem taşıdığı görülmektedir. Anadolu kültüründe de çok eski çağlardan beri eğitime büyük önem verilmiştir. Her türlü gelişimin eğitimden geçtiğine inanılmıştır. Hıristiyanlık kültüründe Manastır adı verilen bu yapılar, İslam kültüründe Medrese adını almıştır. Tarihimiz incelendiğinde Medreselerden yetişmiş çok sayıda bilim adamı bulunduğu görülmektedir. Karamanoğlu Beyliğinde, Hatuniye Medresesinin en büyük eğitim merkezi olduğu bilinmektedir. Bu yapıya verilen önem üzerindeki kitabe ve süslemelerden anlaşılmaktadır. Sadece taç kapısındaki süslemesi dahi eğitime ne kadar çok önem verildiğini göstermektedir. Geçmişte eğitime büyük hizmetler veren yapı, günümüzde Karaman tarih ve kültürünün aynası olmuştur. Karamanda tarih ve kültür denilince ilk akla gelen yapı olan Hatuniye Medresesi bu çalışmanın konusu olmuş,. Yapının süslemeleri ile Karaman kültür ve turizmine olan katkıları ele alınmıştır.

Place of cultural and historical perspective in Karaman Hatuniye Madrasa

Examined reached today structures date training centers are of great importance for all societies. Anatolian culture was of great importance to education since ancient times too. All kinds of training has passed, believed to development. These structures, called the culture of Christianity, the monastery, named after the madras Islamic culture. Seen that there are a large number of trained scientists examined madrasa history. Karamanoğlu Principality, Hatuniye Madrasa is known to be the largest training center. The inscription on the importance of this structure is understood and embellishments. Just how much importance is given to the crown of education show that even the front door decoration. In the past, providing training services to a large structure, history and culture of today, Karaman was mirror. The first building, known history and culture come to mind in Karaman Hatuniye Madras has been the subject of this study. Karaman to decorate the building with their contributions to culture and tourism were discussed.

___

  • Aslanapa,O. (1984), Türk Sanatı I, Kervan Yayınları, İstanbul.
  • Diez, E., Aslanapa,O., Koman,M.M. (1955),
  • Karaman Devri Sanatı. M.E.B. Eski Eserler ve Müzeler Umumi Müdürlüğü Yayınları Seri IV Sayı 2. Ankara.
  • Dülgerler, O.N. (2000) Karamanoğulları Dönemi Mimarisi. Karaman Tarih Kültür Sanat. Karaman Valiliği İl Kültür Müdürlüğü Sayfa 123–211. Karaman.
  • Gündoğdu, H. (2008), Gündoğdu,H.,2008. İkonografik Açıdan Türk Sanatında Rumi ve Palmetler. http://www.turkislamsanatlari.com/tezhib/ikonografik.asp 12.04.2011 tarihinde erişildi.
  • Karaman Valiliği web sitesi. (http://www.karaman.gov.tr 12.08.2011 tarihinde erişildi.)
  • Konyalı,İ.H. (1967), Abideleri Ve Kitabeleri İle Karaman Tarihi. Baha Matbaası, İstanbul.
  • Tolga,P. (1989), Türk Mimarisinde Süsleme Sanatı. Haşet Kitabevi, İstanbul
  • Topal,C. (2005), Karaman Kültür Envanteri. T.C.
  • Karaman Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Anka Ajans, Görürler Ofset, Karaman