Kırsal Peyzaj Planlamada Agroturizm ve Agriturizm

Turizm ülke ekonomisi için gelir getirici önemli bir kaynaktır. Turizm ile ülkemizin doğal ve kültürel peyzaj varlıklarının değerlendirilmesi, hizmete sunulması ve bu faaliyetlerden kazanç sağlanması temel amaçtır. Ancak plansız yada sadece otel işletmesine dayanan bu turizm şekli doğanın tahrip olmasına, doğal ve kültürel peyzaj özelliklerinin bilinçsizce kullanılmasına yada yok edilmesine sebep olmaktadır. Agroturizm ve agriturizm bu sebeplerden dolayı ortaya çıkan turizm çeşitleridir. Son yıllarda önem kazanan bu turizm çeşitleri doğayla barışık olmakla birlikte, var olan doğal ve kültürel peyzaj değerlerinin korunmasını, tanıtılmasını ve sürdürülebilirliğini amaçlamaktadır.Ülkemizin turizm ve kırsal peyzaj potansiyeli içinde agro ve agri turizmin önemi her yıl artmaktadır. Bu çalışmada kırsal peyzaj planlamada agro ve agri turizm nedir, uygulama şartları, genel özellikleri, birbirinden farkı, ülkemiz açısından turizm potansiyeline katkısı ve önemi incelenmiştir

Kırsal Peyzaj Planlamada Agroturizm ve Agriturizm

Tourism is an important source of income for the country's economy. The main purposes are tourism and evaluation of assets of our country's natural and cultural landscape and earnings from these activities to ensure service delivery. However, unplanned, or only form of tourism that is based on the nature of the hotel that was destroyed, the destruction of the natural and cultural landscape features or use of the unconscious causes. Agro-tourism and Agri-tourism are the reason for a wide variety of emerging tourism. Gained prominence in recent years, although these kinds of tourism in harmony with nature, the conservation of existing natural and cultural landscape, the introduction and sustainability aims. İn our country the importance of Agri, Argo tourism in the potantial of rural landscape and tourism is increasing every year.İn this reaserch, the meaning of agri and agro tourism in landscape planning, application requirements, general characteristics, the difference between and importance of the contribution of tourism potential investigated
Keywords:

-,

___

  • Anonim,2005. Ekolojik tarıma dayalı eko-turizm ve ekolojik yerleşmeler: Güdül örneği. TÜBİTAK yayını, 3-38, Ankara.
  • Anonim,2008. Akpınar,N., Ankara Üniversitesi Zir. Fak. Peyzaj Mimarlığı Bölümü Peyzaj Planlama Ders Notları (Basılmamış). Ankara.
  • Blangy, S. and Vautier, S. (2001). Europe. Encylopedia of Ecotourism, Chapter 10.
  • Duran, D.,(2009). Kırşehir ili örneğinde tarımsal peyzaj değerlerinin incelenmesi ve geliştirilmesi,2-3,50- 52,Ankara.
  • Küçükaltan, D., (2002). Tarım turizmi ve Türkiye’de tarım turizmi işletmeciliği. II. Turizm Şurası Bildirileri Turizm Bakanlığı, 1; 143-157, Ankara.