Türkiye’nin önemli inanç turizmi merkezlerinden biri: Akdamar kilisesi

Akdamar kilisesi, Van ilinin Gevaş ilçesi sınırlar içerisinde Akdamar Adası’nın güneydoğusunda ve kıyaya 3 km uzaklıkta bulunmaktadır.Akdamar kilisesi, kutsal haç adına Vaspurakan Kralı 1.Gagik tarafından M.S 915 ile 921 yılları arasında Keşiş Manuel’e yaptırılmıştır. Kutsal Hac’aithaf eden kilise merkezi kubbelidir ve dört yapraklı yonca biçimli hac plana sahiptir. Kubbenin yerden yüksekliği 20.40 metredir. Kilisenin etrafınıçeşitli bantlar halinde taş kabartmalarda İncil ve Tevrat’tan alınan dini konular günlük olaylar ve av sahneleri işlenmiştir.Ermeni halkı için çok önemli olan ve hac merkezi olarak kabul edilen Akdamar kilisesi, 2007 yılında restore edilip 95 yıl aradan sonra2010 yılında tekrar ayine açılmıştır. Ermeniler, bu kiliseyi ziyaret etmeyi, dini bir vecibe olarak görmekte ve kutsal yerlerden biri olarak kabuletmektedirler. Bu nedenle, inanç turizmi açısından çok büyük bir potansiyel oluşturmaktadır. Ayrıca, uluslar arası arenada bilinen önemli birkültürel varlık olan Akdamar adası içinde yer alması ve muhteşem manzarasıyla da turistik bir çekim merkezi durumundadır. Bu noktadan hareketleçalışma; Gevaş ilçesi sınırları içinde bulunan Akdamar adası ve Akdamar kilisesinin bölge halkı açısından sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürelyönünün değerlendirilmesine yöneliktir.

One of Turkey’s ımportantreligious tourism centers: Akdamar church

Akdamar Church is located within the borders of Gevas which is the town of Van province, the southeast of Akdamar Island and 3 km fromshore. Akdamar Church wasbuilt by the Monk Manuel with the command of the King of Vaspurakan 1. Gagik on behalf of holy cross, between921 and 915 AD..The church center dedicated to the holy cross is central domed and has four-leaf clover shaped cross plan.The height of thedome is 2.40 meters high. Around the church , religious topicsfrom the Torah and Bible , everyday events and hunting scenes were processedon various bands of stone reliefs.Akdamar Church,which is very important for the Armenian people and accepted as a pilgrimage center ,restored in 2007 and re-openedthe service held againafter a lapse of 95 years in 2010 . Armenians see as a religious obligation to visit this church and accepted it as one of theholiest places. Therefore, it is a large potential for religious tourism. In addition to this,it is also a tourist attraction center within the great viewand location in the Akdamar island which is an important cultural asset known in internationalarena. From this point on, the study is intendedfor the evaluation of socio-economic and socio-cultural aspects of Akdamar Church and Akdamar Island within the boundaries of the town ofGevas ,for the people of the region.

___

  • Alaeddinoğlu, F. (2007). Van Halkının Turisti ve Turizmi Algılama Şekli. Coğrafi Bilimler Dergisi, 5 (1), 1-16. Ankara.
  • Alaeddinoğlu, F. (2006). Van İli’nin Turizm Potansiyelinin Belirlenmesi ve Planlamaya Yönelik Öneriler. Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi, Ankara.
  • Baylav,Y. (2009). Van Akdamar Kilisesinin Restorasyonunun Türkiye-Ermenistan Siyasi İlişkilerine Etkisi. Ufuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ankara
  • Bingöl, Z. (2007). Gelenekten Evrensele Anadolu’da İnanç Turizmi. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Davis, D. and Cosenza, R. M. (1998). Business Research for Decision Making. Boston: Pws-Kent Publishing Company.
  • Doğanay, H. (1983). Türkiye Turizm Coğrafyası. Çizgi Kitapevi, Konya.
  • Güzeloğlu, S. (1996). Tanrı Haldi’nin Başkenti, Van ve Çevresine Tarihi ve Arkeolojik Bir Bakış, Biber Yayınları: İstanbul.
  • http://www.van.bel.tr/index. php?action=icerik&icerik_id=22&dil=1 (10.07.2011) http://tuikapp.tuik.gov.tr/adnksdagitapp/adnks.zu (15.07.2011)
  • İçöz, O. (2003). Seyahat Acenteleri ve Tur Operatörlüğü Yönetimi. (4. Baskı). Ankara: Turhan Kitapevi.
  • İpşiroğlu, M. Ş. (2003). Ahtamar Kilisesi, Işıkla Canlanan Duvarlar. Yapı Kredi Yayınları: İstanbul.
  • Kathleen, L. A. (2005). Resıdents’ Perceptıons Of Communıty Tourısm Impacts. Annals Of Tourism Research. Vol. 32, No. 4, pp. 1056–1076, Great Britain
  • Öney, G. (1990). The Church of Akdamar. Kültür Bakanlığı. Ankara.
  • Ryan, C. (1995). Researching Tourist Satisfaction Issues, Concepts, Problems. London: Routledge.
  • Sargın, S. (2006). Yalvaç’ta İnanç Turizmi. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 16 (2), 1-18. Diyarbakır.
  • Sekaran, U. (2003). Research Methods for Business. New York: John Wiley.
  • Yamane, T. (2001). Temel Örnekleme Yöntemleri. (1. Baskı). (Çev. A. Esin, M. A. Bakır, C. Aydın ve E. Gürbüzsel). İstanbul: Literatür Yayıncılık