FİNANSAL KRİZLERİN ORTAYA ÇIKMASINDA SERMAYE HAREKETLERİNİN ROLÜ: RUSYA, TÜRKİYE VE ARJANTİN KRİZLERİ

Gelişmekte olan ülkelerde 1980’li yıllarda hızlı bir şekilde uygulanmaya başlayan serbestleşme politikaları günümüzde de artarak devam etmektedir. Dışa açılmanın, ülke ekonomisini kendi dışında ortaya çıkacak olumsuzluklara açık hale getirmesi, ülkelerin kapalı bir ekonomiye göre çok daha dikkatli davranmalarını zorunlu kılmaktadır. Serbestleşme politikalarının bir uzantısı olarak, sermaye hareketlerinin önündeki engellerin kaldırılmasının önemli bir ivme kazandığı 1990’lı yıllar değişik ülkelerde ciddi finansal krizlerin yaşandığı bir dönem olmuştur. Yaşanan krizler öncelikle krizin ilk çıktığı ülke ya da ülkeleri, ardından artan serbestliğin bir sonucu olarak krizlerin yayılma etkisi göstermesi nedeniyle birçok ülkeyi etkilemiştir. Bu çerçevede bu çalışmada, kısa ve uzun süreli sermaye hareketlerinin finansal krizlerin yaşanmasındaki etkisi, Rusya, Türkiye ve Arjantin krizleri özelinde incelenmiştir

Finansal Krizlerin Ortaya Çıkmasında Sermaye Hareketlerinin Rolü: Rusya, Türkiye ve Arjantin Krizleri

Keywords:

-,

___

  • Akyüz, Y. ve K. Boratav (2002), “The Making of the Turkish Financial Crisis,” UNCTAD Discussion Papers, No.158, April.
  • Alper, C. Emre ve Z. Öniş (2003), “The Turkish Banking System, Financial Crises and the IMF in the Age of Capital Account Liberalisation: A Political Economy Perspective, Workshop 6, Business Cycle Characteristics and Transmission of Crisis in a Globalized Economy: The Case of MENA and Europe, 19-23 March.
  • Alston , L. J. and A. A. Gallo (2000), “Evolution and Revolution in the Argentine Banking System under Convertibility: The Roles of Crises and Path Dependence,” NBER Working Paper Series, No. 8008, November. Calvo, G.A. (2000), Balance-of-Payments Crises in Emerging Markets: Large Capital Inflows and Sovereign Governments, in Currency Crises (Ed.), Paul Krugman, The University of Chicago Press, Chicago and London, 71-97.
  • Debelle, G. ve G. Galati (2005), “Current Account Adjustment and Capital Flows”, BIS Working Papers, No. 169, February.
  • Delice, G. (2002), “Arjantin’de Finansal Reformlar ve 2001 Krizi,” Dokuz Eylül Üniversitesi İsletme Fakültesi Dergisi, Cilt 3, Sayı 2, No. 2, 162-186.
  • Delice, G.. (2003), “Finansal Krizler: Teorik ve Tarihsel Bir Perspektif,” Erciyes Üniversitesi İİBF Dergisi, Ocak-Haziran, Sayı 20.
  • Dornbusch, R. (1997), “Cross-Border Payments Taxes and Alternative Capital-Account Regimes,” in International Monetary and Financial Issues for The 1990s, Research Papers for The Group Twenty-Four, Vol. VIII, UNCTAD, United Nations, New York and Geneva, 27-35. DTM
  • http://www.dtm.gov.tr/ead/ekonomi/sayi9/arjant%C4%B0n.htm, 13.06.2005.
  • Edwards, S. (2001), “Exchange Rate Regimes, Capital Flows and Crisis Prevention,” NBER Working Papers, No. 8529, October. Eichengreen, B., A. Rose and C. Wyplosz (1996), “Contagious Currency Crises: First Tests”, in Financial Liberalization and Macroeconomic Stability (Ed.), Torben M. Andersen and Karl O. Moene, Blackwell Publishers, Oxford, 1-22. Erişim Tarihi: 10.05.2005.
  • Fajnzylber, F. (1996), “The Argentine Experience: Development or a Succession of Bubles?,” CEPAL Review, August, 111-126. Frankel, J. A. ve A. K. Rose (1996), “Currency Crashes in Emerging Markets: Empirical Indicators,” NBER Working Papers, No. 5437, January.
  • Güloğlu, B. ve A. E. Altunoğlu (2002), “Finansal Serbestleşme Politikaları ve Finansal Krizler: Latin Amerika, Meksika, Asya ve Türkiye Krizleri,” İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, No: 27, Ekim, Erişim tarihi: 10.05.2005
  • http://www.econturk.org/Turkiyeekonomisi/Finvekriz1.pdf, Ekonomik
  • Krizleri,” Tarihi: Erişim