Yaşar Nabi Nayır’ın Tiyatro Kurumlarına Dair Yazılarına Toplu Bir Bakış

Varlık dergisi ve Varlık Yayınları’nın kurucusu olan Yaşar Nabi, şiir, mektup, tenkit hikâye, roman, eleştiri, gezi ve tiyatro eserleri de kaleme almış çok yönlü bir sanatçıdır. Sanatçı, oyun yazarı olmasının yanında tiyatroya dair pek çok yazı da kaleme almıştır. Yaşar Nabi, tiyatro eleştirileri yazmış, Varlık dergisinde tiyatro tefrikaları ve tiyatro bölümleri yayımlamış, bu sayede Türk tiyatrosuna pek çok açıdan hizmet etmiştir. Sanatçı, Şehir Tiyatrosu ve Devlet Tiyatrosu ile ilgili yazılar kaleme alarak bu kurumları çeşitli açılardan değerlendirmiştir. Ayrıca halkevlerinin tiyatro çalışmalarını da yakından takip etmiştir. Yaşar Nabi, Türk tiyatrosunun güncel durumunu tespit etmek ve tiyatronun gelişimine katkıda bulunmak için çaba sarf etmiş, dönemin tiyatro kurumlarına dair tespitleriyle hem kurumların faaliyetlerini duyurmuş ve değerlendirmiş hem bu kurumların sorunlarını, yaşadıkları aksaklıkları gündeme getirmiş hem de tiyatro tarihi çalışmalarına kaynaklık edecek yazılar kaleme almıştır. Bu yazılar tiyatro kurumlarının temel dinamiklerini ve kuruluş yıllarını değerlendirmek açısından son derece önemlidir. Sanatçının tiyatro yazılarının bir kısmını, kaynaklarda da görüleceği gibi edebî dergilerde, bazı gazetelerde ve çoğunu ise kendisinin çıkardığı Varlık’ta yayımlamıştır.

A GENERAL OVERVIEW OF YAŞAR NABI NAYIR'S WRITINGS ON THEATER INSTITUTIONS

Yaşar Nabi, the founder of Varlık magazine and Varlık Publications, is a versatile artist who has also written poems, letters, criticism stories, novels, criticism, travel and theater works. In addition to being a playwright, the artist has also written many articles about theater. Yaşar Nabi wrote theater reviews, published theater serials and theater sections in Varlık magazine, thus serving Turkish theater in many ways. The artist wrote articles about the City Theater and the State Theater and evaluated these institutions from various perspectives. He also closely followed the theater activities of community centers. Yaşar Nabi made an effort to determine the current situation of Turkish theater and to contribute to its development. With his findings about the theater institutions of the period, he announced and evaluated the activities of the institutions, brought up the problems of these institutions and the problems they experienced, and wrote articles that will serve as a source for studies on theater history. These articles are extremely important in terms of evaluating the basic dynamics of theater institutions and their founding years. As can be seen in the sources, some of the artist's theater writings were published in literary magazines, some newspapers and most of them in Varlık, which he published himself.

___

  • Nayır, Yaşar Nabi. “Hazin Bir Manzara”, Varlık (1 Eylül 1951), 374. Nayır, Yaşar Nabi. “Tiyatromuzun Baş Derdi”, Varlık (1 Kasım 1946), 316. Nayır, Yaşar Nabi. “İstanbul Şehir Tiyatrosuna Dair”, Varlık (1 Nisan 1934), 18. Nayır, Yaşar Nabi. “Gerçek Türk Tiyatrosuna Doğru”, Varlık (1 Şubat 1940), 158.