Örgütsel Çatışma Türleri ve Çatışmanın Örgüt Açısından Olumlu ve Olumsuz Etkileri

Literatüre bakıldığında geçmişten günümüze kadar çatışma konusunda birçok çalışma yapıldığı görülmektedir. Bu konu üzerinde bu denli durulması çatışma konusunun neden bu denli önemli olduğu sorusunu akla getirmektedir. Çünkü çatışma günlük yaşamın bir parçası olduğu gibi örgütsel yaşamı da etkileyen bir olgudur. Genellikle örgütlerde yaşanan çatışma olumsuz bir durum olarak görülmekte ve kaçınılması gereken süreç olarak değerlendirilmektedir. Oysa doğru yönetim modellerini kullanılarak yapıcı çatışmaları maksimize etmek, yıkıcı çatışmaları minimize etmek mümkündür. Bu çalışmada örgütlerde yer alan çatışmaların türleri dört kategori içerisinde sınıflandırılmıştır. Bu sınıflandırmalar ise kendi içinde farklı türlere bölünmüştür. Ek olarak çatışmaların örgüt açısından olumlu ve olumsuz etkileri teorik olarak incelenmiştir

TYPES OF ORGANIZATIONAL CONFLICT AND POSITIVE AND NEGATIVE EFFECTS OF CONFLICT ON THE ORGANIZATION

While examining the literature it is seen that many studies have been conducted on the conflict from the past to the present. Such a focus on this issue brings to mind the question of why the topic of conflict is so vital for us. That is because conflict is a phenomenon that affects organizational life as well as it is concidered to be a part of a daily life. Generally, conflict in organizations is seen as a negative situation and is evaluated as a process that should be avoided. However, it is possible to maximize constructive conflicts and minimize destructive conflicts by using the right management models. In this study, the types of conflicts in organizations are classified into four categories. These categories are divided into different types within themselves. In addition, positive and negative effects of conflicts from the point of view of the organization have been theoretically examined.

___

  • Cole, R. Organizational Behaviour And Human Performance. New Jersey: Associate, 1998. Edelmann, R. İnterpersonal Conflicts At Work. Great Britain: Orient Blackswan, 1993. Eren, E. Yönetim Ve Organizasyon. İstanbul: Beta, 2003. Ertürk, Y. Halkla İlişkiler Alanına Örgütsel Davranış Yansımaları. Ankara: Nobel, 2007.