TÜRK MISIR İLİŞKİLERİ ÇERÇEVESİNDE MISIR’IN ATATÜRK VE TÜRK DEVRİMİNE BAKIŞI (1919-1938)

1517 yılından 1882 yılma kadar Osmanlı egemenliğinde kalan ve Osmanlı izlerini taşıyan Mısır ile ilişkiler, Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra, 1925 yılında başlamıştır. Bu ilişkiler Atatürk döneminde, Türkiye’nin barış ve iyi ilişkiler kurma politikasına rağmen, zaman zaman inişli çıkışlı bir yol izlemiştir. Ancak Atatürk tarafından bir insan ömrüne sığdırılan köklü değişiklikler ve O’nun Türkiye’yi modernleştirme çabası bütün dünyada olduğu gibi, ulusal hareketin İslami modernist köklerle Batı tarzı bir hareketin sentezi olarak ortaya çıktığı Mısır’da da ilgi ile izlenmiştir. Bu çalışmada Mısır’ın Atatürk ve Türk Devrimine bakış açısı, dönemin Türk ve Mısır ilişkileri çerçevesinde ele alınarak ortaya konulmuştur. 

EGYPTIAN PERCEPTION OF ATATÜRK AND TURKISH REVOLUTION WITHIN THE CONTEXT OF TURKISH-EGYPTIAN RELATIONS (1919-1938)

After the foundation of Turkish Republic, the relations with Egypt having the traces of the Ottoman rule and having lived under the Ottoman rule from 1517 till 1882 started in 1925. Though the efforts put forth by the Turkish Republic to establish peaceful and good relations with Egypt in Atatürk era, great fluctuations were experienced in the relations. However, the people of Egypt where national movement emerged in the form of synthesis of Islamist modernist roots with the western-type movement enthusiastically observed the reform movements and modernization attempts in Turkey which were appreciated in most part of the world. The present study looks at the Egyptian perception of Atatürk and Turkish Revolution with in the context of the Turkish-Egyptian relations of the era. 

___

  • B.C.A, (Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi): Muamelat Genel Müdürlüğü Fonu
  • AKÇA, Bayram; “Atatürk Dönemi Türk-Mısır İlişkileri ve Bu Dönemde Mısır Basınının Türk İnkılabına Bakışına Bir Örnek", V. Uluslararası Atatürk Kongresi, 8-12 Aralık 2003 , Bildiriler, Cilt: II, Ankara 2005, (s. 1175-1181)
  • ARMAOGLU, Fahir; 20. Yüzyıl Siyasi Tarihi, Cilt: 1-2, 1914-1995, Alkım Yayınevi.
  • ŞÎMŞÎR, Bilal; Doğunun Kahramanı Atatürk, Bilgi Yayınevi, Birinci Basım, Temmuz 1999.
  • UZUNÇARŞILI, İsmail Hakkı; Osmanlı Tarihi, Cilt: II, Ankara 1988.
  • AYDIN,, Suavi Modernleşme ve Milliyetçilik, Gündoğan Yayınları, Ankara 1993.