HÜNKAR İSKELESI ANTLAŞMASINDAN SONRAKİ YENİ DÖNEMDE OSMANLI İMPARATORLUĞUNU OSMANLI-İNGİLTERE İŞBİRLİĞİ İLE GELİŞTİRMEK (1833-1839)

Mehmed Ali Paşa Sorunu ve sonrası mevcut İngilizce ve Türkçe literatürde her daim Osmanlı Devleti’nin güçsüzlüğü ve II. Mahmud’un içine düştüğü çaresizlik tablosu olarak tasvir edilmiştir. Bununla birlikte; Sultanla Valisi arasında sürecek olan (1831-1839) ve merkez açısından askeri olarak bir mağlubiyet serisi olarak görülebilecek bu uzun sürecin, aynı zamanda II. Mahmud’un ve devlet adamlarının diplomatik manevraları ve İmparatorluğu içinde bulunduğu zor şartlardan çıkarmak için Avrupalı devletlerle iş birliği yaptıkları, özellikle İngiltere, bir reform süreci olarak ele alınabileceği ise aşikar bir meseledir. İşte bu makale II. Mahmud’un reformist karakteri hakkında kısa bir giriş yaptıktan sonra bütün ayrıntıları ile, yıl yıl, Osmanlı belgelerini bütün ayrıntıları ile kullanarak Sultanın ve devlet adamlarının, Hünkar İskelesi Antlaşmasından sonra oluşan yeni dönemde (1833-1839) en başta İngiltere olmak üzere, diğer Avrupalı devletlerle iş birliği içerisinde bütün alanlarda yaptıkları reform çalışmalarını en ince ayrıntısına kadar mercek altına almaktadır.

ENHANCING THE OTTOMAN EMPIRE WITH ANGLO-OTTOMAN COOPERATION IN THE (POST-UNKIAR SKELESSI) NEW ERA 1833-1839

Both in English and Turkish historiography, the issue of Mehmet Ali Pasha of Egypt and its aftermath are always portrayed as a consequence of Ottoman weakness and Mahmud II's despair. Nevertheless, the long course of events such as this that took place between the Sultan and his Governor was considered by the Ottoman administration as a series of military defeats. At the same time, it is obvious that this was clearly a process of reform when the diplomatic manoeuvres of Mahmud II and his civil servants, and their cooperation with European countries (esp the UK) with a view to raise the State from its dire conditions, took place. Following a short introduction on Mahmud II's reformist character, this essay will focus on the works of the Sultan and his men on the reforms in the new era following the treaty of Unkiar Skelessi (1833-1839), made in cooperation with chiefly the UK but also with all other European countries in every field. This study will use Ottoman documents in detail on a year-to-year basis.

___

  • Shaw, S. and E.K. (2000). Osmanlı İmparatorluğu ve Modern Türkiye. İstanbul: E Yayınları.
  • Uyar, M. and Ericson, E.J. (2014). Osmanlı Askeri Tarihi. İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
  • Zürcher, E.J. (2009). Modernleşen Türkiye’nin Tarihi. İstanbul: İletişim Yayıncılık.