Düzeltme: SELÇUKLU DEVLETİ’NİN YÖNETİM YAPISI

Büyük Selçuklu Devleti'nin temelleri Oğuzların Kınık boyuna mensup olan Selçuk Bey tarafından 1020'li yıllarda atılmıştır. Selçuk Bey'in yeğenleri Tuğrul Bey ve Çağrı Bey tarafından ise bağımsız bir devlet haline gelmiştir. Gaznelilere karşı kazanılan Dandanakan savaşından sonra tam anlamıyla bir devlet olmuştur. Bir dönemler dünyanın en büyük imparatorluğu ve en güçlü devleti olmuştur. Oldukça geniş bir coğrafyada eyaletler şeklinde varlığını sürdürmüştür. Devlet yönetim ve teşkilatlanma konusunda büyük adımlar atmış ve birçok devlet adamı ve ilim adamı yetiştirmiştir. 1157 yılında Sultan Sencer’in ölümüyle devletin varlığı sona ermiştir. Büyük Selçuklu Devleti'ne bağlı eyaletler ise bir süre daha bağımsız olarak varlıklarını sürdürmüşlerdir. Ancak bu durum çok sürmemiştir sadece Anadolu Selçuklu Devleti yüz yıl kadar daha yaşayabilmişlerdir. Osmanlının temeli olan Anadolu Selçuklu Devleti yönetim ve idare bakımından Türkiye'nin yönetim yapısına dolaylı olarak katkıda bulunmuştur.Bu çalışmanın amacı başta Türkiye olmak üzere birçok devlete gerek yönetim yapısı gerekse diğer alanlarda örnek olarak katkıda bulunan Büyük Selçuklu Devleti’nin temel yapısını analiz etmektir. Büyük Selçuklu Devleti’nin incelenmesinin başlıca sebepleri ise bu devletin kısa sürede büyük bir coğrafi alanda hâkimiyet sürerek gücünü arttırmasıdır. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden anlatıma dayalı yöntem kullanılarak açıklamalar yapılmıştır. Büyük Selçuklu Devleti’nin genel yapısının daha iyi kavranması amacıyla öncelikle kuruluş dönemine değinilmiş daha sonra idari teşkilat ve yönetim yapısı detaylı olarak ele alınmıştır.

Düzeltme: GREAT SELÇUKLU STATE’S MANAGEMENT STRUCTURE

Great Selçuklu State’s bacis create by Kınık to Oğuz being members Mr. Selçuk in 1020 is years. The state was an independent state by Selçuk’s nieces Mr. Tuğrul and Çağrı. After Dandanakan war has been won against Gazneli, Great Selçuklu State was a state literally. The state has become world's largest and most powerful state in a time. In quite a wide geographica, the state has existed as states. States have taken a major step forward in the management and organizational structure. Many statesmen and scientists educated. In 1157 Sultan Sencer has ended with the death of state power. Great Selçuk state to state depending has existed as an independent for some time. However, this did not take long, Anotolia Selçuklu could only be experienced almost century. The foundation of the Anatolian Selçuklu Ottoman Empire in terms of administration and management have contributed indirectly to Turkey's administrative structure.The purpose of this study, the Great Seljuk contributors primarily required in many states, including Turkey and management structure as an example in other areas is to analyze the state's basic structure. The main reason for examining the Great Seljuk State is that this state increases its power in a short time by dominating in a large geographical area. In this study, explanations were made by using the method based on narration in qualitative research. In order to understand the general structure of the Great Seljuk State, the administrative organization and the administrative structure were discussed in detail.

___

  • Çetin, Kenan (2014), Selçuklu Medeniyet Tarihi, İstanbul: Yitik Hazine Yayınları.
  • Demir, Mustafa (2004), Büyük Selçuklular Tarihi, Sakarya/Adapazarı: Sakarya Kitapevi.
  • Duman, Sevgi (2004), Türkiye Selçuklu Devleti’nin Kuruluşu, Yayımlanmamış Yükseklisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • İlvan, Erdi (2013), “Türkiye Selçuklu Devleti ve Vezirleri”, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Van.
  • Köymen, Mehmet Altay (1970), Alp Arslan Zamanı Selçuklu Saray Teşkilatı ve Hayatı, Ankara: Ankara Üniversitesi Basımevi.
  • Köymen, Mehmet Altay (1993), Büyük Selçuklu İmparatorluğu Tarihi Cilt 1
  • Kuruluş Devri, Ankara: Türk Tarih Kurumu Basımevi, Dizi 7, Sayı 29.
  • Merçil, Erdoğan (2015), Büyük Selçuklu Devleti, Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.
  • Ortaylı, İlber (2015), Türklerin Tarihi, İstanbul: Timaş Yayınları.
  • Sevim, Ali, Erdoğan Merçil (1995), Selçuklu Devletleri Tarihi, Siyaset, Teşkilât ve Kültür, Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları, Dizi 24, Sayı 19.
  • Tekinoğlu, Hüseyin (2015), Selçuklu Tarihi, İstanbul: Kamer Yayınları.
  • Turan, Refik (2002), “Türkiye Selçukluları ve Anadolu Beyliklerinde Teşkilât”, Genel Türk Tarihi, Ed. Ali Birinci, Hasan Celâl Güzel, Ankara: Yeni Türkiye Yayınları, Cilt 4, s. 358-384.
  • Turan, Refik, Güray Kırpık, “Selçuklu Dönemi Türklerde Sosyal ve Ekonomik Hayat”, http://www.alicinki.com/wp-content/uploads/2012/06/02-SelcukluTarihi.pdf, E.T: 28.04.2015.
  • Yücel, Hasan Ali (1941), Siyasetname, Çev: Mehmet Taha Ayar, İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları