A. V. SUHOVO-KOBILİN'İN "KREÇİNSKİY'İN DÜĞÜNÜ" ADLI KOMEDİSİNDE XIX. YÜZYIL RUS SOYLUSUNUN AHLAKİ YOZLAŞMASI

XIX. yüzyıl Rus edebiyatında birçok insanın ve grubun farklı görüşleri yer alır. Aristokrasinin siyasi rolüne olan ilgi azalmış olsa da, soylu sınıfın tarihi ve önemi hala ilgi odağıdır. Bir grup aydın, soylu sınıfının geçmişini ve tarihsel önemini ön plana koyar. Bu durum, soylu sınıfın kültürü ve gelenekleri hakkında daha fazla tartışma ve araştırma yapılmasını sağlar. Rus oyun yazarı Aleksandr Vasilyeviç Suhovo-Kobılin (1817-1903), soylu kültür ve gelenekleri lüks yaşamları ve geri kalmışlıkları için eleştiren dönemin diğer birçok yazarından farklıdır. Suhovo-Kobılin, bu kültürde yer alan kusurların yanı sıra korunması ve geliştirilmesi gereken değerleri de görür. Yüksek sosyetenin kültür ve eğitimin gelişiminde önemli bir rol oynaması gerektiğine ve soylu kültür ve geleneklerinin bu sürece önemli bir katkı yapabileceğine inanır. Bu dönemde, Rusya'da kültürel değişimler yaşanmaktadır. Bunlar arasında kentsel kültürün, eğitimin ve bilimin geliştirilmesi, kamuoyu ve değerlerdeki değişiklikler de yer alır. Sukhovo-Kobılin'in "Kreçinskiy'in Düğünü" adlı komedisinde, ahlaki çöküş yansıtılır ve yazarın bu konuya yönelik görüşleri ve fikirleri dile getirilir. Araştırmanın amacı, Rus oyun yazarı Sukhovo-Kobılin'in "Kreçinskiy'in Düğünü" adlı komedisini analiz etmek ve yazarın o dönemki soylular hakkındaki görüşlerini ve fikirlerini ortaya çıkarmaktır. Bu hedefe ulaşmak için edebî metnin analizinde kullanılan tarihsel-edebî yöntemden yararlanılır. Böylelikle, eserin dönemi ve toplumu nasıl yansıttığının anlaşılmasına olanak tanır.

THE MORAL DEGRADATION OF THE RUSSIAN NOBILITY OF 19th CENTURY IN A. V. SUKHOVO-KOBYLIN'S COMEDY "THE MARRIAGE OF KRECHINSKY"

In 19th century Russian literature, there are many diverse ideas and opinions reflecting the views of different groups and individuals. While interest in the political role of the aristocracy is no longer as popular as before, interest in the history and significance of the upper classes of the nobility persists. Some intellectuals begin to contemplate the historical destinies of these classes and their significance in the past, making this topic more relevant for discussion and research. Russian playwright Alexander Vasilyevich Sukhovo-Kobylin (1817-1903) differs from many other writers of his time who criticizes noble culture and traditions for their extravagance and backwardness. Sukhovo-Kobylin sees not only the shortcomings, but also the values in this culture that should be preserved and developed. He believes that high society should play an important role in the development of culture and education and that noble culture and traditions could make an important contribution to this process. In Russia during that period, cultural changes are taking place, including the growth of urban culture, education and science, as well as changes in public opinion and values. In his comedy "Krechinsky's Wedding," Sukhovo-Kobylin reflects this moral decay and expresses his opinions and views on this phenomenon. The aim of the research is to analyze the comedy "Krechinsky's Wedding" by the Russian playwright Sukhovo-Kobylin and to reveal the author's opinions and views on the nobility of that time. The historical-literary method of analyzing a literary text is used to achieve this goal, which allows one to understand how a work reflects the era and society in which it was created.

___

  • Juravleva, A. İ. (1988). Russkaya drama i literaturnıy protsess XIX veka. Moskova: İzdatel’stvo MGU.
  • Kalmanovskiy, Ye. S. (1989). Dramatiçeskiye proizvedeniya A. V. Suhova-Kobılina i russkaya literatura 1850-1860- h godov. A. V. Suhovo-Kobılin Kartinı Proşedşego. (Ed. B. F. Yegorov). Leningrad: Nauka, 243-283.
  • Kleyner, İ. M. (1969). Sud’ba Suhovo-Kobılina. Moskova: Nauka.
  • Lotman, L. M. (1962). A. V. Suhovo-Kobılin. Russkiye dramaturgi XVIII- XIX vv. (B. İ. Bursova). Moskova-Leningrad: İskusstvo.
  • Lotman, L. M. (1982). A. V. Suhovo-Kobılin. İstoriya russkoy literaturı, tom tretiy. (Ed. Ye. A. Smirnova). Leningrad: Nauka.
  • Orlov, A. S., Georgiyev, V. A., Georgiyeva, N. G., Sivohina, T. A. (2016). İstoriya Rossii. 2-ye izd. Moskova: Prospekt.
  • Otroşenko, V. (2014). Suhovo-Kobılin. Moskova: Molodaya gvardiya.
  • Rudnitskiy, K. L. (1957). A. Suhovo-Kobılin. Oçerk jizni i tvorçestvo. Moskova: İskusstvo.
  • Seleznev, V. M. (2002). “Faktı dovol’no yarkih kolerov”: jizn’ i sud’ba A. V. Suhovo-Kobılina. Delo Suhovo-Kobılina. (Ed. V. M. Seleznev). Moskova: Nonoye literaturnoye obozreniye.
  • Staroselskaya, N. D. (2003). Suhovo- Kobılin. Moskova: Molodaya gvardiya.
  • Suhova-Kobılin, A. V. (1989a). 1895 god. 40-letiye Svad’bı Kreçinckogo. A. V. Suhovo- Kobılin Kartinı Proşedşego. (Ed. B. F. Yegorov). Leningrad: Nauka, 235-236.
  • Suhova-Kobılin, A. V. (1989b).Svad’ba Kraçinskogo. A. V. Suhovo- Kobılin Kartinı Proşedşego. (Ed. B. F. Yegorov). Leningrad: Nauka, 7-64.
  • Yemelyanov, B. V. (2017). Russkaya filosofiya XIX veka v 2 ç. Çast 1. Moskova: Yurayt