ÖLÜ BEDENİN POLİTİKASI: “BİR ZAMANLAR ANADOLU’DA”DA ABJECT KARŞILAŞMALAR1

Bu çalışma, ölü bedenin varlığının belirgin bir unsur olarak yer aldığıBir ZamanlarAnadolu’da filmindeki cesedin işlevini incelemektedir. Filmde bir grup erkek, bir cinayet soruşturması için Anadolu bozkırlarında gece boyunca süren bir ceset arayışına çıkarlar. Cesedin varlığı, kimliğin, yasanın ve düzenin kırılganlığı ile ilişkili olarak suçun, yasanın, iyinin ve kötünün yeniden değerlendirilmesine imkân sağlar. Böylece hem sosyo-kültürel ve hem de bireysel olarak ölü beden ve ölüm hakkındaki duyguların yapılanması üzerine yeniden düşünülebilir. Buna paralel olarak çalışmada, cesedin işlevi ve anlamıyla bağlantılı bir biçimde Julia Kristeva’nınKorkunun Güçleri: İğrençlik Üzerine Deneme’de(2004: 17) “bir kimliği, bir sistemi, bir düzeni rahatsız eden; sınırlara, konumlara ve kurallara saygı göstermeyen arada, muğlak, karışık” olarak kavramsallaştırdığı abjectkavramı takip edilmektedir. Kristeva’nınabject kavramsallaştırması aracılığıyla Bir Zamanlar Anadolu’da filminin,ölümün bulaştığı cismani bir dünyada suç ve kötülüğü özneyi istikrarsızlaştıran ahlaki olarak ikircikli bir yere yerleştirme ve sembolik düzenin kırılganlığına dikkati çekme potansiyelini keşfedilmeye çalışılmaktadır.

THE POLITICS OF THE DEAD BODY: ABJECT ENCOUNTERS IN “ONCE UPON A TIME IN ANATOLIA”

Thisstudyresearchesthefunctions of a dead body in OnceUpon a Time in Anatolia in whichthe presence of a dead body is a prominent element. Inthe film, throughout a nightandday, a group of men set out in search of a corpse in theAnatoliansteppesfor a murderinvestigation. The presence of a corpsegives an opportunityforthereviewing of crime, law, goodandevilwithrespecttothefragility of identity, lawandorder. Inthisway, it can be considered a construction of feelingsaboutdeathand a dead body both on a socio-culturaland an individualbasis. Concordantly, aproposthefunctionandthemeaning of thecorpse, thestudyfollows Julia Kristeva’sconcept of abjectconceptualized in her work Powers of Horror (1982: 4) as somethingwhich ‘disturbsidentity, systemandorderanddoes not respectborders, positionsandrules as in-between, theambiguous,thecomposite’.Bymeans of Kristeva'sconceptualization of theabject, it is triedtofindoutthepotential of Onceupon a time in Anatoliato put crimeandevil in a moral ambivalentplacethatdestabilizessubject in a corporealworldthatdeath is infectedandtodrawattentiontothefragility of thesymbolicorder.

___

  • Ahmed, S. (2015). Duyguların Kültürel Politikası.(Çev: S. Komut). Say Yayınları, İstanbul.
  • Abrams, S. (2012). Why 'OnceUpon a Time in Anatolia' is theultimatestake-outmovie. https://www.politico.com/states/new-york/city-hall/story/2012/01/why-once-upon-a-time-in-anatolia-is-the-ultimate-stake-out-movie-067223/ (Erişim tarihi: 09.10.2018).
  • Argın, Ş. (2011). Bir zamanlar Anadolu’da: Asimetrik şikayet toplumu. Birikim, 272, 18-25.
  • Arslan, U.T. (2012). Bozkırdaki labirent: Manzaradan lekeye. (Edi. U.T. Arslan), Bir Kapıdan Gireceksin: Türkiye Sineması Üzerine Denemeler içinde(ss. 193-219). Metis Yayınları.
  • Arya, R. (2014). AbjectionandRepresentation: An Exploration of Abjection in the Visual Arts, Film andLiterature. Springer.
  • Calhoun, D. “Nuri Bilge Ceylan Interview”. https://www.timeout.com/london/film/nuri-bilge-ceylan-interview/(Erişim tarihi: 14.10.2018).
  • Catani, D. (2013). Evil: A History in Modern French LiteratureandThought. A&C Black. Ceylan, N. B. (Yönetmen)(2011). Bir Zamanlar Anadolu’da.ZeynoFilm.
  • Ceylan, N. B. (2011). Meselem İnsan Denen Muammayı ve Onun Bağlı Olduğu Daha da Büyük Muammayı Anlamlandırmaya Çalışmak.(An Interviewwith Nuri Bilge Ceylan). Mithat Alam Film Merkezi Söyleşi ve Panel Yıllığı.
  • Elsaesser, T. (2018). EuropeanCinemaandContinentalPhilosophy: Film as Thought Experiment. Bloomsbury Publishing USA.
  • Kristeva, J. (1982). Powers of Horror (Vol. 98). UniversityPresses of California, Columbia and Princeton.
  • Kristeva, J.& Tutal, N. (2004). Korkunun Güçleri: İğrençlik Üzerine Deneme. Ayrıntı Yayınları.
  • Lechte, J. (2010). Crime, Abjection, Transgression, andthe Image. Nicol, B., McNulty, E., &Pulham, P. (ed.). CrimeCulture: FiguringCriminality in Fiction and Film içinde, 51-70. Bloomsbury Publishing.
  • McAfee, N. (2004). Julia Kristeva. Routledge.
  • Mansfield, N. (2006). Öznellik: Freud'dan Haraway'e Kendilik Kuramları. (Çev:H. Çetinkaya&R. Durmaz). Ara-lık Yayınları.
  • Mazierska, E., &Rascaroli, L. (2006). CrossingNew Europe: Postmodern Travel andTheEuropeanRoad Movie. WallflowerPress.
  • Message, K.R. (2004). WatchingOvertheWoundedEyes of Georges BatailleandAndresSerrano. E. Klaver (Ed.). Images of theCorpse: FromtheRenaissancetocyberspace içinde. 113-133. Popular Press.
  • Muller, V. (2006). "Abjectd’Art," M/C Journal, 9(5). http://journal.media-culture.org.au/0610/04-muller.php/ (Erişim tarihi: 27 Ekim 2018).
  • Ochonicky, A. (2018). TheSpectralPresent: Landscapes of Absence in OnceUpon a Time in AnatoliaandTheHeadlessWoman. http://www.screeningthepast.com/2018/02/the-spectral-present-landscapes-of-absence-in-once-upon-a-time-in-anatolia-and-the-headless-woman/(Erişim tarihi: 15.09.2018).
  • Ottone, G. (2017). New Cinema in Turkey: FilmmakersandIdentitiesBetween Urban andRural Space. Cambridge Scholars Publishing.
  • Posel, D., &Gupta, P. (2009). The life of thecorpse: framingreflectionsandquestions. AfricanStudies, 68(3), 299-309.
  • RadioRunonAir. (2018). Bana Bir Film Anlat (Bir Zamanlar Anadolu'da – Nuri Bilge Ceylan) [Video dosyası]. https://www.youtube.com/watch?v=N3THHz-4bYI.(Erişim tarihi: 26.10.2018).
  • White, R. (2011). Nuri Bilge Ceylan: An IntroductionandInterview. FILM QUART, 65(2), 64-72.