Kitlesel Fonlama Bağlamında Üçüncü Sinema Kuramına Bakış

Sinema işitsel ve görsel duyulara aynı anda seslenebilen günümüzün en önemli sanat dalları arasındadır. Sinema ekonomik, ideolojik ve sosyolojik etki alanı ile günümüz dünya düzeninde diğer birçok alanda olduğu gibi bir değişim ve dönüşüm sürecinden geçmektedir. Kitlesel fonlama bağlamında sinemanın bu değişim ve dönüşümü üçüncü sinema kuramı bağlamında çalışmamızın ana eksenini oluşturmaktadır. Kitlesel fonlama, birçok küçük ekonomik iştirakin birleşerek bir projeye yatırım yapması, ar-ge için sipariş ya da bağış adı altında girişimcilere sermaye sağlamak için fon desteğinde bulunmasına denir. Üçüncü sinema kuramı ise kültür endüstrisine ve sömürgeciliğe karşı mücadelede rol oynayan ve halkı aydınlatmakla kalmayıp harekete geçirecek devrimci bir özellik taşıyan sinemadır. Yapısı gereği ticari bir faaliyet alanı olan sinema son zamanlarda kitlesel fonlama yöntemiyle bu yönünü bertaraf etmiş ve gerçek manada bağımsız yapımların çekilmesine vesile olmuştur. Son zamanlarda bu yöntem ile kitlesel fonlama sitelerini aktif olarak kullanan kişilerin sayısı ve buna paralel olarak film sayısı artmıştır. Bu çalışmada daha özgür ve parasal kaygıdan ziyade politik önemi olan üçüncü sinema için kitlesel fonlamanın ne gibi etkiler doğurduğu anlatılmaktadır. İçerik bakımından da üçüncü sinema kuramı, kitlesel fonlama üzerinden yeniden değerlendirilmektedir.

___

  • Acar, F. O. (2019). Üçüncü Sinema Hareketi’nde Öznellik Üretimi, SineFilozofi Dergisi, 2019 Özel Sayısı, pp: 352-373.
  • Cambridge Dictionary, (2020). Crowdfunding, Retrieved from: https://dictionary .cambridge .org/tr/sozluk/ingi lizce/crowdfunding
  • Ceylan, E. (2019). Girişimcilikte Finansmanın Yeni Yüzü: Kitlesel Fonlama, Retrieved from: http://bigpara.hurriyet.com.tr/bigpara-yazarlari/emrah-ceylan/giri simcilikte-finansma nin-yeni-yuzu-kitlesel-fonlama_ID986245/
  • Comolli, J. L. & Narboni, P. (2019). Sinema İdeoloji Eleştiri (Çev: Mustafa Temiztaş), Sinema: Tarih-Kuram Eleştiri kitabı içinde, (Eds. Seçil Büker ve Y. Gürhan Topçu), 1.Baskı, İstanbul: İthaki Yayınları.
  • Çağlar, M. T. (2019). Yeni Nesil Alternatif Finansman Yöntemi Olarak Kitlesel Fonlama: Dünya ve Türkiye Uygulaması, Uygulamalı Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 3, Sayı 2, pp: 18-34.
  • Çubukçu, C. (2017). Kitlesel Fonlama: Türkiye’deki Kitlesel Fonlama Platformları Üzerinden Bir Değerlendirme, Girişimcilik ve İnovasyon Yönetimi Dergisi (Journal of Entrepreneurship and Innovation Management), Cilt/Volume 6, Sayı/Issue 2, Aralık/December 2017, pp: 155-172.
  • Dönmez, A. (2018). Politik Film: Üçüncü Sinemanın Diyalektiği – Mike Wayne İnceleyen: Ahmet Dönmez, Sinefilozofi Dergisi, Vol/Cilt:3, No/Sayı:5, 2018, pp: 180-182.
  • Erus, Ç. Z. (2013). Üçüncü Sinema Kuramı ve Pratiği, Sinema Kuramları 2 Kitabı içinde (Ed.: Zeynep Özarslan), 1.baskı, İstanbul: Su Yayınları.
  • İstfonbul, (2020), Kitlesel Fonlama Tanıtım, Retrieved from: http://istfonbul.iu.edu.tr/Home/What
  • Kırel, S. ve Aktaş, S. (2016). Seyirci ve Film Üretim İlişkisinde Yeni Yaklaşımlar: Kitlesel Fonlama Uygulamaları ve Türkiye’deki Deneyimler. sinecine, 7(1), pp: 103-137.
  • Koçer, S. (2015). Social business in online financing: Crowdfunding narratives of independent documentary producers in Turkey, new media & society 2015, Vol. 17(2) pp: 231 –248.
  • LeBlanc, J. (2014), Third Cinema, Retrieved from: https://www.britannica.com /art/Third-Cinema
  • Sakarya, Ş. & Bezirgan, E. (2018). Kitlesel Fonlama Platformları: Türkiye ve Yurtdışı Karşılaştırması. Düzce Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Yıl: 8, Sayı: 2, pp: 18-33.
  • Sevimli, M. A. (2019). Üçüncü Sinema’ya Erden Kıral Filmleri Üzerinden Bir Bakış: Kanal ve Bereketli Topraklar Üzerinde, Konya Sanat Dergisi, 2019; Sayı 2: pp: 15-32.
  • Trigonis, J. T. (2016). Crowdfunding for filmmakers : the way to a successful film campaign, 2nd. Ed., California: Michael Wiese Productions.
  • Tüik, (2019). Hanehalkı Bilişim Teknolojileri (BT) Kullanım Araştırması, Retrieved from: http://www.tuik. gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=30574