Faruk Bildirici ve Günahlarımızda Yıkandık: Bir Kitap İncelemesi

Gazetecilik başladığı dönemden bu yana birçok etik problemle karşı karşıyadır. Geçmişten günümüze kadar gazetecilik, bu anlamda her geçen gün üstüne yeni etik problemler ekleyerek fazlalaşmıştır. Hemen hemen her gazetecilik alanında ve her tür gazetecilik çeşidinde; gerek geleneksel medya gerek sosyal medya olsun, birçok etik problemle karşılaşmak mümkündür. Özellikle internetin günümüzde gelişmesi, gazeteciliğin dijitalleşmesi ardından sosyal medyanın da her alana yaygınlaşmasıyla; internet ve sosyal medyada etkin bir hale gelen gazetecilik, etik problemlerin şimdilerde bu alana da taşınmasına neden olmuştur. Hem gazeteciyi hem okuyucu ve izleyiciyi büyük anlamda etkileyen bu etik sorun uzunca bir süre gerek gazeteciler gerekse toplum tarafından tartışılabilecek, tartışılmaya devam edecek bir konudur. Faruk Bildirici “Günahlarımızda Yıkandık: Örneklerle Gazetecilik Meslek Etiği” adlı çalışmasında bu etik problemlere eğilmiş ve bu problemleri örneklerle açıklayarak pekiştirilmesine yardımcı olmuştur. Gerek gazetecilere, gerekse bu kitabı alıp okuyan her bir bireye gazeteciliğin temel gereklilikleri ve etiklerini kolay bir şekilde anlayacağı biçimde sunmuştur. Yanlış yapılan gazetecilik türleri, yapılan etik ihlaller başlıklar içerisinde kitapta sunulmuş ve yapılması gerekenler de aynı başlıklar altında verilmiştir. Bu makalenin amacı da Faruk Bildiricinin “Günahlarımızda Yıkandık: Örneklerle Gazetecilik Meslek Etiği” adlı kitabının bir değerlendirmesini sunmaktır.

Faruk Bildirici And Günahlarımızda Yıkandık: A Book Review

Journalism has been facing many ethical problems since its inception. Last every day from the past to the present, it has grown by adding new ethical problems. In almost all journalism fields and all kinds of journalism; Whether it is traditional media or social media, it is possible to encounter many ethical problems. Especially, journalism which became effective in social media after the digitalization of journalism, has now brought ethical problems to this field. This ethical problem, which has greatly affected both journalists, readers and viewers, is a subject that can be discussed and continued to be discussed by journalists and the society for a long time. Faruk Bildirici “Günahlarımızda Yıkandık: Örneklerle Gazetecilik Meslek Etiği” in his worked he addressed the ethical problems and reinforced these problems with examples. Whether it have presented to journalists or to every individual who reads this book, in a way that they can easily understand the basic requirements and ethics of journalism. The types of journalism made wrong are presented in the book in the titles and the things to be done are given under the same titles. The purpose of this article is to present an evaluation of Faruk Bildirici's “Günahlarımızda Yıkandık: Örneklerle Gazetecilik Meslek Etiği”.

___

  • Bildirici, F. (2018). Günahlarımızda Yıkandık: Örneklerle Gazetecilik Meslek Etiği, İstanbul, Turkey: Ayrıntı yayınları.
  • Çelenk, S. (2010). Ayrımcılık ve medya. Televizyon Haberciliğinde Etik, 211-228.
  • Tanrıöver, H. U. (2008). Medyada Kadınların Temsil Biçimleri Araştırması. Mediz.
  • Türkiye Gazeteciler Cemiyeti. (2015). Türkiye Hak Ve Sorumluluk Bildirgesi.
  • https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ayse-arman/alkislar-fenerbahceye-40466444