Toplumsal Güven ve Sivil Toplum Kuruluşları: Eğitim, Sağlık, Çevre Kuruluşları Üzerine Bir Araştırma

Günümüzde farklı alanlarda faaliyet gösteren STK’lar bulunmaktadır. STK’ların faaliyet alanlarından bazılarına bakıldığında eğitim, sağlık ve çevre alanları gösterilebilmektedir. STK’lar toplumda var olan sorunlara çözüm üreten maddi çıkarı bulunmayan oluşumlar olarak bilinmektedir. Çok sayıda STK varlığı ve bu STK’ların yaptığı faaliyetler bazı durumlarda toplumsal güveni sarsabilmektedir. Bu doğrutluda toplumun, STK’ların samimi olup olmadığını ayırt edebilmesi zorlaşabilmektedir. STK’ların adını kullanarak birçok faaliyet gerçekleştiren, maddi amaçlar gözeten kişilerin de varlığı söz konusudur. Bu anlamda STK’ların güvenleri zarar görmekte ve uzun vadede itibar kaybedebilmektedir. Bu çalışmanın amacı kamuoyunun gözünden STK’ların güvenini ölçmektir. Araştırmanın temel sorunsalı doğrultusunda nicel araştırma yöntemlerinden anket kullanılarak STK’lara güven düzeyleri ölçülmüştür. Bu doğrultuda eğitim, sağlık ve çevre kuruluşlarından şubesi en fazla olan kuruluşlar seçilmiş olup ankette de bu STK’lara olan güven düzeyleri ölçülmüştür. TEMA ve LÖSEV’in toplum açısından güvenirlilikleri yüksek olduğu ÇYDD hakkında ise daha kararsız bir kitlenin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. STK’lar toplumsal güveni sağlamak ve farkındalıklarını artırmak için birtakım faaliyetler yürütebilmektedirler. Bu bağlamda, toplumun STK’larına olan güven düzeyinin yüksek olduğu görülmekle birlikte bu güvenin ve sadakatin korunması önemlidir.

Social Trust and NGO’s : A Study on Education, Health and Environmental Organizations

Today, there are NGOs operating in different fields. When looking at some of the fields of activity of NGOs, education, health and environmental areas can be shown. NGOs are known as institutions that have no financial interest that produce solutions to the problems existing in society. The existence of a large number of NGOs and the activities of these NGOs in some cases can shake the social trust. It may be difficult for the society to distinguish whether CSOs are sincere or not. There are also people who carry out many activities using the names of NGOs and pursue financial purposes. In this sense, the trust of NGOs is damaged and may lose their reputation in the long term. The purpose of this study is to measure the trust of NGOs in the eyes of the public. In line with the main problematic of the research, the level of trust in NGOs was measured by using a questionnaire, one of the quantitative research methods. It was concluded that TEMA and LOSEV had a high credibility in terms of society, and that ÇYDD had a more indecisive population. NGOs can carry out a number of activities to ensure social trust and increase their awareness. In this context, although it is seen that the trust level of the society in NGOs is high, it is important to protect this trust and loyalty.

___

  • Ab Uyum Süreci ve Stk’lar (2004), Türkiye’de Sivil Toplum Kuruluşları Sempozyumu XIV İstanbul: Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı Yayınları.
  • Akçeşme, F. (2013). ''Sivil Toplum ve Türkiye Cumhuriyeti'ndeki Yeri'', HAK-İŞ Uluslararası Emek ve Toplum Dergisi, 2(4), 202-225.
  • Aslan, S . (2010). Türkiye'de Sivil Toplum. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi , 9 (31) , 260-283 .
  • Çabuk, D. (2015). Sivil Toplum Kuruluşlarının İtibarı: Türkiye’ye Yönelik Bir Ölçek Geliştirme Çalışması. Yayınlanmış Doktora tezi. Antalya: Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Boztepe, H. (2014). Kamusal Halkla İlişkiler, İstanbul: Derin Yayınları.
  • Çabuk, D. (2017). Türkiye’de Faaliyet Gösteren Sivil Toplum Kuruluşlarının İtibarını Ölçmek. Global Media Journal TR Edition, 8(15), 233-258.
  • Çaha, Ö. (2003). Aşkın Devletten Sivil Topluma, İstanbul: Gendaş A.Ş. Yayınları.
  • Çakı, F. (2020). Afet Yönetişiminde Sivil Toplum ve Güven Algıları, Sosyal ve Kültürel Araştırmalar Dergisi (The Journal of Social and Cultural Studies, 6, 1-45.
  • Dondurucu Z. B. (2015). Sivil Toplum Kuruluşlarının Sosyal Medya Üzerinden Halkla İlişkiler Çalışmaları: Haytap Örneği, Yeni Medya Çalışmaları II. Ulusal Kongresi, Türkiye.
  • Eroğlu, M. (2010). John Locke’un devlet teorisi. Akademik Bakış Dergisi, 21, 1-15.
  • Gönenç, A. (2001). Sivil Toplum, Düşünsel Temelleri, İstanbul: Altkitap Yayınları.
  • Gözübüyük Tamer, M . (2010). Tarihsel süreçte sivil toplum. Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi , 27 (1)
  • Güngör, F. & Çölgeçen, Y . (2014). STK’larda Gönüllü Yönetimi ve Motivasyonun Performansa Etkisi. Akademik İncelemeler Dergisi , 8 (3) , 163-187.
  • Hodaloğulları Vatansever, Z. (2017). Thomas Hobbes’un Siyaset Felsefesi, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 52(10), 405-412.
  • İbin, A. (2015). Sivil Toplum Kuruluşları (Stk) Liderlerinin Üyeler Tarafından İşi ve Kişiyi Dikkate Alma Boyutlarının Değerlendirilmesi: Mersin İlinde Bir Uygulama, Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale: Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Karaarslan, E. & Yorgan, A. B. Civelekoğlu F. İkiz, F. (2018). Sivil Toplum Kuruluşları İletişim Platformu, Sivil Toplum İletişim Platformu – http://www.siviltoplum.org.tr.
  • Köroğlu, A. (2011). 1990’lı Yıllarda Türkiye’de Siyasal Liberalizm, Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi İstanbul: İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Onbaşı,F., (2005). Sivil Toplum, İstanbul: Leyla İle Mecnun Yayınları.
  • Özdemir, E. (2009). Bir Sivil Toplum Kuruluşu (Stk) Örgütlenme Modeli: Amargi Kadın Kooperatifi, Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale: Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Özet, İ. (2007). Bir Eğitim Stk’sı Modeli Olarak Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi, Kütahya: Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Öztürk, M.C. & Şardağı, E. (2018). Kurumsal Kimlik Aracı Olarak Facebook: Türkiye’deki Sivil Toplum Kuruluşları (STK) Üzerine Bir Değerlendirme, Galatasaray Üniversitesi İleti-ş-im Dergisi,28, 115-141.
  • Sağlam, M. T. (2020) Türkiye’de Sivil Toplumun Tarihi Gelişimi ve Sivil Toplumun Örgütlü Yapısı Olarak STK’lar, Turkish Studies Social, 15(1), 591-610. https://dx.doi.org/10.29228/TurkishStudies.39349.
  • Şahi̇n, O , Akboğa, S . (2019). Türkiye’de Devlet-Sivil Toplum Kuruluşları İlişkisi ve Sivil Toplum Kuruluşlarına Katılım . International Journal of Political Science and Urban Studies , 7 (2) , 405-427.
  • Talas, D . (2011). Sivil Toplum Kuruluşları ve Türkiye Perspektifi. Türklük Bilimi Araştırmaları, (29) , 387-401 .
  • Yıldız Ö. (2004). Sivil Toplum, Demokrasi ve Çoğulculuk, Sivil Toplum 2 (5), 85-92.
  • Yılmaz M. (2018) Sivil Toplum ve Sivil Toplum Kuruluşları: Türkiye’de Bilgi Hizmetlerine Yönelik Oluşturulmuş Stk’lar ve Bu Kuruluşlara Yönelik Bir Araştırma, Zeitschrift für die Welt der Türken dergisi, 249-272.