Öğretmen Adaylarının Cinsellik Konusundaki Tutumlarının Cinsiyet ve Cinsel Deneyimlerine Göre İncelenmesi

Öğretmen adaylarının cinsellik konusundaki tutumlarının cinsiyet ve cinsel deneyim değişkenlerine göre incelenmesi amacı ile yapılan araştırma, tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Çalışmanın evrenini Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesinde okuyan lisans öğrencileri oluşturmuştur. 1407 öğretmen adayının katıldığı çalışmada veriler, araştırmacılar tarafından hazırlanan anket aracılığı ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde öncelikle betimsel istatistiklerden yararlanılmıştır. Öğretmen adaylarının cinsellikle ilgili tutumlara ilişkin görüşlerinin cinsiyetlerine ve cinsel deneyimlerine göre istatistiksel olarak anlamlı olup olmadığı ki-kare testi ile sınanmıştır. Cinsellikle ilgili tutumlara ilişkin birçok görüşün cinsiyet ve cinsel deneyim değişkeni ile ilişkili olduğu saptanmıştır. Kız öğretmen adaylarının cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar ile ilgili tutum ve görüşlerde istatistiksel olarak da anlamlılık yaratacak düzeyde doğru görüşü benimsedikleri saptanmıştır. Evlilik öncesi erkeklerin cinsel ilişki kurmasını erkek öğretmen adayları daha çok uygun bulmuşlar, cinsellik konusunda konuşma ve kızlık zarının önemli olma durumunu da erkekler istatistiksel olarak da anlamlı olacak şekilde daha çok belirtmişlerdir

Öğretmen Adaylarının Cinsellik Konusundaki Tutumlarının Cinsiyet ve Cinsel Deneyimlerine Göre İncelenmesi

Cinsiyet, bireyin kadın ya da erkek olarak gösterdiği genetik, fizyolojik ve biyolojik özelliklerdir. Toplumun kadın ve erkek olarak bireye yönelik algısı ve beklentisi ise toplumsal cinsiyet olarak adlandırılmaktadır. Kadın ve erkeğin sosyal olarak belirlenen rollerini ve sorumluluklarını anlatır (Sağlık Bakanlığı, 2005). Yaşam boyu süren cinsellik, cinsel yönelim ve davranışlar ile kendilik kavramının bütünleşmesidir (Brown, 2000). Bireyin içinde büyüdüğü ailenin ve toplumun değer yargıları, kültürü, medya, din, ekonomik, politik çevre ve biyolojik yapı gibi birçok faktörden etkilenir. Bu faktörlerin etkisi ile cinsel kimlik, cinsel özdeşim, ...
Keywords:

-,

___

  • Arseven, A. D. (2001). Alan Araştırma Yöntemi. Ankara: Gündüz Eğitim Yayıncılık.
  • Brown, R.T. (2000). Adolescent Sexuality At The Dawn Of The 21st Century. Adolesc Med, 11, 19-34.
  • Bulut, A. Çokar, M. Eylen, B. Akalın, A. Gürşimşek, I. Hamurcu, H. Nalbant, H. Oksal, A. Ortaylı, N. (2003).
  • Öğretmen Ve Öğretmen Adayları İçin Cinsel Sağlık Eğitimi. İstanbul: Uygun Matbaası. Çok, F. Gray, L.A. Ersever, H. (2001).Turkish University Students’ Sexual Behavior, Knowledge, Attitudes And Perceptions Of Risk Related To HIV/AIDS. Culture, Sexuality and Health, 3, 81-99.
  • Graber, J.A. Brooks-Gunn, J. Galen, B.R. (1998). Betwixt and Between Sexuality in The Context Of Adolescence
  • Transitions; in: New Perspectives on Adolescent Risk Behavior. Jessor R (Ed.), Cambridge University Press, 307. Kaplan, H.I. Sadock, B.J. (2004). İnsan Cinselliği, Klinik Psikiyatri içinde, E. Abay (Çev Ed.) Ankara: Nobel Tıp Kitap. Ltd. Şti s:243-267.
  • Karasar, N. (2002). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Lerner, R.M. Galambos, N.L. (1998). Adolescent Development: Challenges and Opportunities for Research,
  • Programs and Policies. Annual. Review of Psychology, 49, 413-446. Marston, C. ve King, E. (2006). Factors That Shape Young People's Sexual Behaviour: A Systematic Review. Lancet,368, 1581–1600.
  • Orçun, E. Aras, Ş. Açık, R. (2003). Üniversiteli Gençlerin Cinsel Tutum Ve Davranışları. Jinekoloji ve Obstetrik Dergisi, 17(3), 169-174.
  • Oswalt, S.B. Cameron, K.A. and Koob, J.J. (2005). Sexual Regret in College Students. Archives of Sexual Behavior, , 663–669.
  • Ryan, G. (2000). Childhood Sexuality: A Decate Of Study. Part I: Research And Curriculum Development. Child Abuse Negl, 24, 33-48.
  • Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü (2005). Cinsel Sağlık/Üreme Sağlığı. Ankara. ISBN 975-590-132-9.
  • Yamamoto, K. (2006). Cross-Sectional Study On Attitudes Toward Sex And Sexual Behaviour Among Japanese
  • College Students. Journal of Physiological Anthropology, 25, 221–227. Wellings, K. Collumbien, M. Slaymaker, E. Sing, S. Hodges, Z. Patel, D. Bagos, N. (2006). Sexual Behaviour in
  • Context: A Global Perspective. Lancet,368, 1706–1728.
  • World Health Organization (1993).The Health of Young People; A Challenge and a Promise. Geneva.