Birinci Dünya Savaşı’ndan Sonra Avrupa Barışı İçin Önemli Bir Adım: Locarno Konferansı

Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra, Almanya’ya kabul ettirilen Versailles Antlaşması’yla Avrupa’daki denge bozulmuş, kıta büyük güvenlik problemleri ile karşı karşıya kalmıştır. Bu durum da Birinci Dünya Savaşı gibi bir felaketten sonra dahi silahlanmanın artırılmasını beraberinde getirmiştir. Ayrıca galip devletler Almanya’ya yüklenilen tamirat ve tazminat borçlarıyla zararlarını karşılamayı ve ekonomilerini düzeltmeyi amaçlamışlardır. Bu durum Almanya’nın ekonomisinin daha da bozulmasına neden olmuş, bundan Avrupa ekonomisi de büyük ölçüde etkilenmiştir. Avrupa’nın kötü gidişatını düzeltmek için çareler aranmış ve birçok konferans düzenlenmiştir. Fakat bu konferansların hiçbiri beklenilen sonuçları vermemiştir. Bir süre sonra taraflar arasında belli bir yumuşama dönemi başlamış ve İsviçre’nin Locarno kentinde bir konferans düzenlenmesi kararlaştırılmıştır. Konferansa Almanya, İngiltere, Fransa, Belçika, İtalya, Polonya ve Çekoslovakya katılmıştır. Konferansın konusunu bir güvenlik antlaşmasının yapılması, Almanya’nın Milletler Cemiyeti’ne girmesi ve oluşacak anlaşmazlıklarda başvurmak üzere hakem usulünün uygulanması oluşturmuştur. Konferansın sonucunda bir nihai protokol kabul edilmiş Almanya, İngiltere, Fransa, Belçika ve İtalya arasında Güvenlik Antlaşması yapılmıştır. Ayrıca Almanya ile Fransa, Belçika, Polonya ve Çekoslovakya Devletleri arasında Tahkim Sözleşmeleri kabul edilmiştir. Antlaşma ve sözleşmelerin imza töreni Londra’da yapılmıştır.

Birinci Dünya Savaşı’ndan Sonra Avrupa Barışı İçin Önemli Bir Adım: Locarno Konferansı

İki yüz yılı aşkın bir süre Avrupa’nın zirvedeki gücü olmak için mücadele eden Fransa, galip olmasına rağmen Birinci Dünya Savaşı sonrasında, sınırlarını yenilmiş olan Almanya’ya karşı bile koruyabilme kapasitesi olduğuna inanmayan bir devlet haline gelmişti. Savaş Fransa’yı tüketmiş, herkeste barışın daha çok felaket getireceğine dair bir düşünce oluşmuştu. Var olmak için savaşan Fransa, şimdi de bir nevi kişiliği için kavga vermeye başlamıştı. Bundan dolayı da savaştan sonraki dönemde dış politikasını, tekrar güçlenip kendisi için tehlike oluşturmasının önüne geçmek için, Almanya’yı askeri, siyasi ve ekonomik
Keywords:

-,

___

  • Gazeteler
  • Hâkimiyet-i Milliye Tasvir-i Efkâr Vakit
  • Kitap ve Makaleler Ahmed Ağaoğlu. Locarno Konferansı. Hâkimiyet-i Milliye, 13 Teşrin-i evvel 1925, No: 1551, s.1.
  • Ahmed Ağaoğlu. Londra Merasimi. Hâkimiyet-i Milliye, 4 Kanun-ı evvel 1925, No: 1596, s.1.
  • Armaoğlu, F. (1999). 19.Yüzyıl Siyasi Tarihi (1789-1914). Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları.
  • Armaoğlu, F. (1996). 20 Yüzyıl Siyasi Tarihi (cilt 1-2: 1914-1995). İstanbul: Alkım Yayınevi.
  • Esmer, A.Ş. (1953). Siyasi Tarih (1919-1939). Ankara: Siyasal Bilgiler Fakültesi Yayınları.
  • Glasgow, G. (1926). From Dawes to Locarno-Being a Critical Record of an Important Achievement in European Diplomacy 1924-1925. New York and London: Harper Brothers Publishers.
  • Hasgüler, M. Uludağ, M.B. (2010). Devletlerarası ve Hükümetler Dışı Uluslararası Örgütler, Tarihçe-Organlar-Belgeler-Politikalar. İstanbul: Alfa Yayınları.
  • Kıssınger, H. (2000). Diplomasi, (çev: İbrahim Halil Kurt). Ankara: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
  • Macmıllan, M. (2004).Paris 1919 1919 Paris Barış Konferansı ve Dünyayı Değiştiren Altı Ayın Hikâyesi, (çev: Belkıs Dişbudak). Ankara: ODTÜ Geliştirme Vakfı Yayıncılık ve İletişim.
  • Potyemkin, V. S. Baruşin, A. Efimov, E. Kosminski, İ. Mintz, A. Naroçnitski, A. Pakratova, V. Sergeyev, S. Skazin, V. Kvotsov, N. Koltchanovsky, E. Tarle (2009). Uluslararası İlişkiler Tarihi –Diplomasi Tarihi-, (çev: Attila Tokatlı). İstanbul: Evrensel Basım Yayın.
  • Roberts, J. M. (2010). Avrupa Tarihi, (çev: Fethi Aytuna). İstanbul: İnkılâp Kitapevi.
  • Sander, O. (2008a). Siyasi Tarih İlkçağlardan 1918’e. Ankara: İmge Kitapevi.
  • Sander, O. (2008b). Siyasi Tarih 1918-1994. Ankara: İmge Kitapevi.
  • Sarıca, M. (1982). Birinci Dünya Savaşı’ndan Sonra Avrupa’da Barışı Kurma ve Sürdürme Çabaları (1919-1929). İstanbul: İstanbul Üniversitesi Yayınları.