ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN VATANDAŞLIK ALGISI: GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ

Bu çalışmada üniversitede okuyan öğrencilerin vatandaşlık algıları öl- çülmüştür. Araştırmaya katılanların %54,2’si kadın, %45,8’i erkektir. Araştırma kapsamında Gümüşhane Üniversitesi’nde, farklı bölüm ve sınıflarda, okuyan öğrenciler arasından basit tesadüfü örneklem yön- temi kullanılarak belirlenen 251 öğrenciye anket uygulanmıştır. Araş- tırmanın saha çalışması Aralık 2017’de yapılmıştır. Araştırma tarama modeline uygun şekilde tasarlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, katılımcıların çoğunluğu kendini hayat tarzı bakımından geleneksel muhafazakâr olarak tanımlamıştır. Araştırmaya katılanların çoğunlu- ğu, mutlu olduğunu ve geleceklerini iyi gördüklerini ifade etmiştir. Ka- tılımcılar için, uğruna mücadele etmeye değen şeylerin ilk sırasında vatan-millet-bayrak-devlet gelmektedir. Araştırmanın başka bir tespi- ti ise, katılımcılar genel ve yerel seçimlerde her zaman oy kullandıkla- rını ifade etmişlerdir. Herhangi bir dernek, vakıf ve sivil topluma üye olma düzeyinin düşük olduğu görülmektedir. Siyasi katılım daha çok seçimlerde oy kullanmak şeklindedir. Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’yi bir arada tutan en önemli unsurun toprak-vatan birliği ol- duğu anlaşılmaktadır. Araştırmanın dikkat çeken sonuçlarından biri- nin de katılımcıların yarısının siyasete etki yapabileceğini düşünmü- yor olmasıdır. Araştırmaya göre, katılımcıların kendi hakları ihlal edildiğinde buna yüksek oranda (%86,9) tepki gösterdikleri ancak, başkalarının hak aramak için yaptığı bir eyleme destek konusunda ise büyük oranda (%74,1) tepkisiz kaldıkları görülmektedir. Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’nin en önemli ilk üç sorunu, terör, adalet- sizlik ve eğitimdir; ayrıca, katılımcıların büyük bir oranı (%74,5) in- sanların güvenilmez olduğunu düşünmektedir. Makale temelde, “top- lumun en yüksek eğitimli grubu olan üniversite öğrencilerinin vatan- daşlık algıları ne düzeydedir ve toplumun diğer kesimlerinden farklı mıdır?” sorusuna cevap aramaktadır. Araştırmada, üniversite öğrenci- lerinin hayat tarzı, kimlik algısı, geleceğe bakış, insanlar hakkındaki düşünceleri, siyasi katılım düzeyleri ve vatandaşlık algıları nasıldır? Sorularının cevapları aranmaktadır.

___

  • AKŞİT, Bahattin vd. (2012). Türkiye’de Dindarlık, İstanbul: İletişim Yayınları. BOSTANCI, M.,Naci (1999). Bir Kolektif Bilinç Olarak Milliyetçilik, İstanbul: Doğan Yay.
  • BOZKURT, Veysel (2009). Değişen Dünyada Sosyoloji, Bursa: Ekin Yayınları. CÜCELOĞLU, Doğan (2008). Korku Kültürü, İstanbul: Remzi Kitabevi.
  • ÇAĞLAR, Esen (2015). “Türkler neden birbirine güvenmez?”, http:// www. tepav.org.tr /tr/blog /s/5273/Turkler+neden+birbirine+guvenmez_, (12.01.2018).
  • ÇARKOĞLU, Ali ve KALAYCIOĞLU, Ersin (2015), Türkiye ve Dünya’da Vatan- daşlık, http://ipc.sabanciuniv.edu/wp-content/uploads/ 2015/12/T% C3%BCrkiyede-ve-Dunyada- Vatandaslik-2014-1.pdf, (12.01.2018).