TRABZON’DA VATANSEVER OLMAK: YEREL, BÖLGESEL VE ULUSAL BOYUTLARIN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ

Bu çalışmanın amacı, vatanseverliği genel geçer bir yaklaşımla araştırmak, milliyetçilikten farkını ortaya koymak ve Türkiye’de vatanseverlikten ne anlaşıldığını yerel, bölgesel ve ulusal düzeyde analiz etmektir. Çalışmanın odak noktası Türkiye bağlamında Karadeniz Bölgesi ve buranın içinde de Trabzon şehridir. Bu kapsamda ilgili amaçlara ulaşabilmek üzere 2017 yılında Trabzon’da ve çoğu Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencilerinden oluşan 1622 kişiye anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler dokuz kategoride ayrı ayrı analiz edilmiştir. Bu kategoriler sırasıyla vatanseverliği ülke vatan, hususi vatan, milliyetçilik ve dindarlık, devletçilik, fedakârlık, ekonomik/mali durum, vatandaşlık bağı, çoğulculuk ve çokkültürcülük ve son olarak futbol ile ilişkilendiren kategorilerdir. Her bir kategori kendi içerisinde bir ölçek olarak da düşünülmüş ve bölgelere puan verilerek aralarında sıralama da yapılmıştır. Gerek tek tek önermeler düzeyinde ve gerek kategoriler düzeyinde Karadeniz Bölgesi’nin ve Trabzon’un Türkiye geneline kıyasla daha bir coşkun vatanseverlik anlayışına sahip oldukları tespit edilmiştir. Bununla birlikte, Karadeniz Bölgesi’nin ve Trabzon’un yerel ve bölgesel vatanseverliğinin önemli ölçüde hususi vatancı, devletçi, milliyetçi, dindar ve spor bağlamında futbol takımcı bir vatanseverlik olduğu anlaşılmıştır.

___

  • BILLIG, Michael (2002). Banal Milliyetçilik. (çev. Cem Şişkolar). İstanbul: Gelenek Yayıncılık.
  • DEUCTSCH, Karl (1953). Nationalism and Social Communication: An Inquiry into the Foundations of Nationality. New York: Technology Press of the Massachusetts Institute of Technology.
  • DOĞANAY, Gülmelek (2018). Kentin Aidiyet ve Benlik Mekânı Olarak İnşası: Gençlerin Trabzon Deneyimi ve Trabzonluluk. Trabzon: Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. (Yayımlanmamış Doktora Tezi).
  • FERRY, J. Marc (2010). “Milliyetçiliğin Ötesinde”. Milliyetçiliği Yeniden Düşünmek. (hzl. Alain Dieckhoff - Christophe Jaffrelot). (çev. Devrim Çetinkasap). İstanbul: İletişim Yayınları.
  • GEZGİN, M. Fikret (1997). Sosyal Yapı Açısından Genel Sosyoloji-Köy Sosyolojisi İlişkileri.İstanbul: İ.Ü. İktisat Fakültesi Yayınları.
  • GUIOMAR, Jean-Yves (1998). “Fransız Devrimi ve Ulusun Ortaya Çıkışı”. Uluslar ve Milliyetçilikler. (hzl. Jean Leca). (çev. Siren İdemen). İstanbul: Metis Yayınları: 144- 148.
  • HOBSBAWM, Eric J. (2014). Milletler ve Milliyetçilikler Program, Mit, Gerçeklik. (çev. Osman Akınhay). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • HOCAOĞLU, Durmuş (2003). “Saldırgan Küreselleşme ve Yeni Milliyetçilik”. 2023 Dergisi.24: 44-55.
Karadeniz Araştırmaları-Cover
  • ISSN: 2536-5126
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2004
  • Yayıncı: Osman Karatay
Sayıdaki Diğer Makaleler

2006-2009 DOĞAL GAZ KRİZLERİ SÜRECİNDE TÜRKİYE’NİN ‘GÜVENİLİR GÜZERGÂH’ TEZİNİN ENERJİ GÜVENLİĞİ BAĞLAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ

Şeref ÇETİNKAYA, Ahmet ÖZTÜRK

SÜLEYMAN KAZMAZ’IN HALK KÜLTÜRÜYLE İLGİLİ GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİ

Damlanur KÜÇÜKYILDIZ GÖZELCE

ESKİ UYGUR TÜRKÇESİ BUDİST METİNLERİNDE 108 SAYISI

Hacer TOKYÜREK

S. Frederick STARR (2019). Kayıp Aydınlanma Arap Fetihlerinden Timur’a Orta Asya’nın Altın Çağı. (Çev. Yusuf Selman İnanç). İstanbul: Kronik Yayınları. 658 s., ISBN: 978-605-763-50-13

Zehra GENÇEL EFE

GÜVENLİKLEŞTİRME KURAMI AÇISINDAN TRANSDİNYESTER SORUNU

Selim KURT, Ibragim KHASANOV

SELAHADDİN EYYUBÎ’NİN İSLAM BİRLİĞİNİ KURMA ÇABALARI

Fatma İNCE

TRABZON’DA VATANSEVER OLMAK: YEREL, BÖLGESEL VE ULUSAL BOYUTLARIN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ

Musa Yavuz ALPTEKİN, Hasan AMANET

Ali GÜL (2019). British Library OR 9515’teki Türkçe Kur’an Tercümesi (Giriş-Metin-Notlar-Dizin). Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları, 675 s. ISBN: 978-975-17-4205-6.

Yaşar ŞİMŞEK

SALİSBURY VAKASI (SERGEİ SKRİPAL) SONRASI İNGİLTERE VE RUSYA YANLISI SÖYLEMLER İLE TARAFSIZ SÖYLEMLERİN ANALİZLERİ ÜZERİNDEN İNGİLTERE- RUSYA İLİŞKİLERİNİN GÜNCELİ

Muhammet Murat TEKEK

YANI YAPON MUHBİRİ DERGİSİ’NİN 15. SAYISINA GÖRE JAPONYA’DA YAŞAYAN TATAR TÜRKLERİNİN TÜRKİYE’DEKİ HARF DEVRİMİ KONUSUNDAKİ GÖRÜŞLERİ

Hanife ALKAN ATAMAN