SÜLEYMAN KAZMAZ’IN HALK KÜLTÜRÜYLE İLGİLİ GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİ

Kültür, zaman içerisinde çeşitli sebeplerden dolayı değişim ve gelişim gösterebilir. Kültürün bu gelişim ve değişim aşamalarını tespitte en önemli görev bilim insanlarına ve araştırmacılara düşmektedir. Yöresel araştırmacılar da halk kültürü incelemelerine önemli hizmetlerde bulunmuşlardır. Türkiye’de folklor çalışmalarının oldukça geç tarihlerde başlaması sebebiyle birçok halkbilimi malzemesi derlenmeyi beklerken yöresel araştırmacılar, derleme ve inceleme çalışmalarıyla bu sürece katkıda bulunmuşlardır. Türk kültürüne hizmet eden araştırmacılardan birisi de Süleyman Kazmaz’dır. Onun Türk kültürü, özellikle Rize halk kültürü üzerine pek çok önemli çalışması vardır. Kazmaz, milliyetçilik hareketlerinin etkisiyle folklor çalışmalarına başlamıştır. Güçlü bir kültüre sahip olmanın milletin varlığını devam ettirme aracı olduğu, bu yüzden kültüre önem verilmesi gerektiği yönündeki düşüncesi, onu Türk kültürüne hizmet etmeye yönlendirmiştir. O, yaptığı çalışmalarla bölgenin kültürel zenginliğini ortaya koymaya çalışmış, bütün sanat dallarında milli kültürün esas alınması gerektiğini öne sürmüştür. Bu makalede, Türk kültürüne ve özellikle Rize halk kültürüne önemli katkıları olan, bu alanda pek çok çalışması bulunan Süleyman Kazmaz’ın halk kültürüyle ilgili görüş ve önerileri ele alınmıştır.

___

  • ATACAN, Veysel (2009). “Süleyman Kazmaz”. Süleyman Kazmaz’a Armağan. (hzl. Kamil Toygar - Nimet Berkok Toygar). Ankara: Türk Halk Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı Yayınları: 143-144.
  • CAN, Sıtkı (1940). Rize Şairleri. Giresun: Akgün Basımevi.
  • IŞIK, İhsan (2006). Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi. Ankara: Elvan Yayınları.
  • KAR, Fatih Sultan (2014). Rizeliyim Rizeli. İstanbul: Heyamola Yayınları.
  • KAZMAZ, Süleyman (1969). İnsanca Bir Dünya Sorunlar ve Düşünceler. Ankara: Kardeş Matbaası.
  • KAZMAZ, Süleyman (1976). Rize Halk Şairleri Halk Edebiyatı Alanında Bir Araştırma.Ankara: Pars Matbaası.