SALİSBURY VAKASI (SERGEİ SKRİPAL) SONRASI İNGİLTERE VE RUSYA YANLISI SÖYLEMLER İLE TARAFSIZ SÖYLEMLERİN ANALİZLERİ ÜZERİNDEN İNGİLTERE- RUSYA İLİŞKİLERİNİN GÜNCELİ

Bu çalışma, GRU eski mensubu-rütbeli subay Sergey Skripal’in ve babası Sergey Skripal’i yaşamakta olduğu İngiltere’nin Salisbury Kasabası’nda ziyaret etmek üzere Rusya’dan İngiltere’ye giden kızı Yuliya Skripal’in, 04 Mart 2018 tarihinde, askeri sınıf sinir ajanı Novichok ailesinden nörotoksik A-234 adlı kimyasalın etkisiyle zehirlenmelerinin ardından Rusya ve İngiltere arasında ve bu meyanda uluslararası arenada oluşan gerilim esnasında sarfedilen sözlerin ve kullanılan söylemlerin analizine odaklanmaktadır. Çalışmada, hermeneutik bir metodoloji ile; Rusya Federasyonu (RF) devleti yetkilileri kapsamında; devlet başkanı, dışişleri bakanı, devlet başkanı danışmanı, devlet sözcüsü, RF’nin Londra Büyükelçisi ve Rusya yanlısı kişiler, kuruluşlar, diğer tarafta İngiltere devleti yetkilileri kapsamında; başbakan, dışişleri bakanı ve İngiltere yanlısı kişiler, kuruluşlar ve son olarak üçüncü bir söylem kapsamında; tarafsız kalanların söylemleri ele alınmaktadır. Çalışma bu söylemleri belirleyerek text ve context olarak incelemelerini yapmaktadır. Tüm bunlar yapılırken süreç takibi içinde vakadaki gelişmeler de aktarılmaktadır. Bu çalışma; sözkonusu olayın Rusya-İngiltere ilişkilerini siyasi, sosyal, diplomatik, eğitsel, kültürel, askeri boyutta nasıl etkilediğini belirlemeyi amaçlamaktadır. Olayın etkileyemediği ekonomik ilişkiler ayrı bir ara başlık altında ele alınmaktadır.

___

  • ALLAN, Duncan (2018.12). “Salisbury Saldırısı Sonrası Birleşik Krallık’ın Rusya’ya Yönelik Politikası-I”. Turquie Diplomatique: 20-21.
  • ALLAN, Duncan (2019.01). “Salisbury Saldırısı Sonrası Birleşik Krallık’ın Rusya’ya Yönelik Politikası-II”. Turquie Diplomatique: 24-25.
  • TEMUR, Ferit (2014). 20. Asrın Casusluk Şebekesi Cambridge Beşlisi. Ankara: Hitabevi Yayınları.
  • WALLACE, Robert - H. Keith MELTON (2010). CIA Kendini Anlatıyor Casusluk. (çev. Algan Sezgintüredi). İstanbul: NTV Yayınları.