KÜLTÜREL MİRASIN KORUMASINDA SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI: ÇADIRA DOĞAN GÜNEŞ ÖRNEĞİ

Son yıllarda küreselleşme, sanayileşme ve kentleşmenin yol açtığı tehdit nedeniyle, uzun bir geçmişe sahip insanoğlunun yarattığı kültürel miras, giderek daha ciddi bir krizle karşı karşıya kalmıştır. Bu sorunla mücadelede hükümetlerle birlikte uluslararası örgütler gibi hükümet dışı aktörler de yer almış ve bu aktörler kültürel mirasın korunması ve yaşatılmasına yönelik çalışmalar başlatmıştır. Bu aktörler arasında oldukça önemli bir role sahip olduğu düşünülen sivil toplum kuruluşlarının da kentin sorunlarına çözüm üretmek ya da belirli konularda kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmak ve bu doğrultuda projeler üretmek konusunda oldukça işlevsel olduğu bilinmektedir. Bu bağlamda bu çalışmada somut ve somut olmayan kültürel mirasın korunmasında sivil toplum kuruluşlarının rolü ve önemi incelenmiştir. Bu amaç doğrultusunda bir sivil toplum kuruluşu olan Mara Mahallesi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin (MARADER) yörük kültürünün yaşatılması amacıyla yürütülen “Çadıra Doğan Güneş” adlı proje incelenmiştir. Nitel araştırma yöntemiyle yürütülen çalışmada; yapılan görüşmeler neticesinde elde edilen bilgiler doğrultusunda bir sivil toplum kuruluşu olarak MARADER’in yürütülen proje kapsamında düzenlediği panel, toplantı vb. etkinlikler bakımından kültürel mirasın korunmasına yönelik bir farkındalık yarattığı görülmüştür.

___

  • BHUTA, N. (2012). “The Role International Actors Other Than States Can Play in the NewWorld Order”. en Realizing Utopia. The Future of International Law. (ed. A. Cassese).Oxford: Oxford University Press: 61-74.
  • CHECHI, A. (2015). “Non-state Actors and Cultural Heritage: Friends or Foes?” Afduam. 19: 457-479.
  • EMRE, G. (2018). Kültürel Mirasın Korunması. İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi.
  • ERÖZ, M. (2011). “Türk Köy Sosyolojisi Meseleleri Yörük-Türkmen Köyleri”. Istanbul Journal of Sociological Studies. 6: 119-154.
  • GÜNDÜZ ALPTÜRKER, İ. - H. ALPTÜRKER (2021a). “Gelenekten Geleceğe Yöresel Kültürün Taşınmasında Festivallerin Rolü”. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi. X/2: 1409- 1422.