ÇAĞDAŞ DÜNYADAKİ İNSANİ SORUNLAR KARŞISINDA LİBERALİZMİN İFLASI

Bu makale, Batılı liberal devletlerin bazı uluslararası sorunlar karşısındaki politikaları ve uygulamaları çerçevesinde, insani bir perspektiften liberalizmin başarısızlığını analiz etmeyi amaçlamaktadır. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin çöküşü ve Soğuk Savaş’ın sona ermesinden sonra, liberalizm odaklı politik analizlerde öne çıkan hususlardan biri, liberalizmin muzaffer bir ideoloji olduğu ve bu anlayışın domine ettiği küresel bir sistemin daha barışçıl olacağı yönündedir. Bu yaklaşıma karşın, özellikle 90’lı yıllardan beri var olan gerçeklik, tamamen zıt bir tablo ortaya çıkarmaktadır. Ulusal aşamada elde ettiği başarılara karşın; Irak, Suriye, Afganistan ve Libya gibi ülkelere yönelik liberal müdahalecilik, Bosna ve Ruanda’daki soykırıma ve Filistin’deki olaylara karşı ise sergilenen uzun süreli ölümcül tepkisizlik ve sömürgeci geçmişi olan Batılı liberal ülkelerin, bu yöndeki alışkanlıklarını farklı bir biçimde sürdürmeleri, küresel düzeyde liberal bir zafer ümidinde hayal kırıklığına neden olmuştur. Bütün bunlar da liberalizmin küresel bir zafer kazanmadığını, aksine temel insani ilkelerin ekonomik çıkarlar uğruna sıklıkla feda edildiği bir dünyada başarısız olduğunu göstermektedir.

THE FAILURE OF LIBERALISM IN THE FACE OF HUMANITARIAN ISSUES IN THE CONTEMPORARY WORLD

In the framework of the policies and practices of Western liberal states on some international issues, this article intends to analyse the failure of liberalism from a humanitarian perspective. Political analysis focused on liberalism – particularly after the collapse of USSR and the end of the Cold War – claims that it is a triumphant ideology, and that a liberal global system dominated is more a peaceful one. Alas, reality paints an opposite picture, particularly from the 1990s onwards. Despite its success at the national stage, liberal interventionism in Iraq, Syria, Afghanistan and Libya, the prolonged fatal unresponsiveness to the genocide in Bosnia and Rwanda, the events in Palestine, and the policies of Western liberal countries (with a colonial pasts) have all caused disappointment when it comes to hope of a liberal victory at the global level. This in turn demonstrates that liberalism is not victorious at the global level, but rather has failed in world where basic humanitarian principles are frequently sacrificed for economic interests.

___

  • BÖLME, S. M. – E. ÇAVUŞOĞLU (2020). “Yeni İngiliz Kolonyalizmi: Çekilme Sonrası İngiltere’nin Basra Körfezi’ndeki Nüfuz Politikası (1971-1991)”. Uluslararası İlişkiler. XVII/65: 47-61.
  • BULUT, Y. (2002). Oryantalizmin Eleştirel Kısa Tarihi. İstanbul: Yöneliş Yayınları.
  • BULUT, Y. (2006). “İkinci Dünya Savaşı Sonrasında Oryantalist Çalışmalar”. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Dergisi. III/12: 81-111.
  • BURNHAM, G. et al. (2006). “Mortality after the 2003 Invasion of Iraq: A Cross-Sectional Cluster Sample Survey”. The Lancet. 368: 1421-1428.
  • BRUNBORG, H. et al. (2003). “Accounting for Genocide: How Many were Killed in Srebrenica?”. European Journal of Population. 19: 229-248.
  • CHOMSKY, N. (1997). World Orders: Old and New. London: Pluto Press.
  • CHOMSKY, N. (2002). Amerikan Müdahaleciliği. (trans.. T. Doğan-B. Zcren). İstanbul: Aram Yayıncılık.