KARADENİZ'DE ALTERNATİF BİR TURİZM ÖNERİSİ: KRUVAZİYER TURİZMİ

Bu çalışmanın amacı; Türkiye’nin Karadeniz kıyısındaki limanlarının kruvaziyer turizmi açısından potansiyellerinin ortaya konulması ve mevcut potansiyelin geliştirilmesine yönelik öngörülerin sunulmasıdır. Bu çalışma hem nicel hem de nitel verilerin kullanıldığı bir saha araştırmasıdır. Veri toplama yöntemlerinden gezi- gözlem yönteminden yararlanılmış, Trabzon, Samsun gibi limanlarda saha etütleri gerçekleştirilmiştir. Bunun yanı sıra çalışma konusuyla ilgili literatür taraması yapılmış, ulusal ve uluslararası istatistiklere ulaşılmıştır. Yaptığımız araştırmalar neticesinde Türkiye’nin Karadeniz kıyısındaki limanlarının değerlendirilecek düzeyde kruvaziyer turizmi potansiyeline sahip olduğu, ancak gerek Rusya-Ukrayna krizi gibi uluslararası sorunlar gerekse ülkemizdeki terör olayları ve benzeri sorunlar ile altyapı yetersizlikleri nedeniyle bu potansiyelin istenilen ölçüde değerlendirilemediği anlaşılmaktadır. Bu bağlamda Karadeniz’in kruvaziyer turları için güvenli ortam hâline getirilmesi, ülkemizin Karadeniz kıyısındaki limanlarda ve kentlerde kruvaziyer turizminin gerektirdiği teknik özellikler, işletme özellikleri ve şehirsel niteliklerin geliştirilmesi, tanıtım, markalaşma ve pazarlama hususlarında gerekli çabaların sarf edilmesi ve kruvaziyer turlarının bölgeye çekilmesi neticesinde yakın zamanda bölgenin kruvaziyer turizminde çok daha ileri aşamalara erişebileceği kanısındayız.

___

  • AKBAŞ, F. (2020). “Kruvaziyer Turizmi Hakkında Yerel Halkın Farkındalık Düzeyinin Kuşadası Destinasyonu Özelinde Değerlendirilmesi”. Anasay. 13: 103-124.
  • AKOĞLAN KOZAK, M. - S. BAHÇE (2012). Özel İlgi Turizmi. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • AKGÜL, E. F. (2018). “Türkiye’de Kruvaziyer Limanlar: Pazar Yapısı ve Rekabetçilik Analizi”. Turkish Journal of Maritime and Marine Sciences. IV/2: 167-179.
  • AKPINAR, H. - F. BİTİKTAŞ (2016). “Türkiye’deki Kruvaziyer Limanlarının Mevcut Durumu, Potansiyeli ve Gelişimine Yönelik Öneriler”. III. Ulusal Deniz Turizmi Sempozyumu (26-27 Şubat 2016). İzmir: 219-234.
  • AKYÜZ, B. (2011). Kruvaziyer Limanların Kentsel Kıyı Mekanlarına Etkileri: İstanbul Zeytinburnu Kazlıçeşme Ataport Kruvaziyer Limanı Projesi Örneği. İstanbul: Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi).
  • ARASLİ, H. vd. (2020). “Cruise Travelers’ Service Perceptions: A Critical Content Analysis”. Sustainability. 12: 6702.
  • BAGIS, O. - M. DOOMS (2014). “Turkey’s Potential on Becoming A Cruise Hub for The East Mediterranean Region: The Case of Istanbul”. Res. Transp. Bus. Manag. 13: 6-15.