BOSNA-HERSEK’TE DEVLET İNŞASI ANLAŞMAZLIĞINDA ENERJİ GÜVENLİĞİNİ KAVRAMAK: ARAFTA BİR BOSNA-HERSEK Mİ?

Mevcut çalışma, devlet inşası kavramı çerçevesinde BiH’de devlet inşasının en önemli boyutlarından enerji güvenliğinin geliştirilmesini ülkedeki devlet inşacı aktör olan AB ile bağlantılı olarak ele almaktadır. Devlet inşası, enerji güvenliği ve Dayton Barış Anlaşması’nın betimlenmesinin ardından, BiH’deki enerji güvenliği inşasında üç temel sorun tespit edilmektedir. İlk olarak, devlet inşasında BiH’de “devlet içinde devlet” durumunun nasıl parçalı olan ve uyumlaştırılamayan enerji tercihlerine yol açtığı ve sonuçları ortaya konmaktadır. İkinci ve yukarıdaki unsurdan kaynaklı olarak, devlet inşasında devlet içindeki iki entitenin (Federasyon ve Bosna Sırp Cumhuriyeti/Republika Srpska) kendi eski doğal dış ortaklarıyla petrol ve doğal gaz alanlarında bağımsız işbirliği tesis etmelerinin ilave bir sorun yaratması değerlendirilmektedir. Üçüncü olarak, uzun süren ve durağanlık sergileyen devlet inşasının, öngörülen veya öngörülemeyen başka dış aktörlerin sürece dahil olması olasılığını doğurduğu, Çin üzerinden örneklenmektedir. Nihai tahlilde, AB’nin BiH devlet inşasının enerji güvenliği boyutunda tek taraflı tavizlerle esneklik sunmasının gerekliliği teslim edilmekte ve geleceğe dair bazı değerlendirmeler sunulmaktadır.

___

  • KEUKELEIRE, Stephan - Jennifer MACNAUGHTAN (2008). The Foreign Policy of the European Union. New York: Palgrave Macmillan.
  • KISANGANI, Emizet F. - Jeffrey PICKERING (2014). “Rebels, Rivals, and Post-Colonial State-Building: Identifying Bellicist Influences on State Extractive Capability”. International Studies Quarterly. LVIII/1: 187-198.
  • KOLSTO, Pal (2014). “Identifying with the Old or the New State: Nation-Building vs. Yugonostalgia in the Yugoslav Successor States”. Nations and Nationalism. XX/4: 760-781.
  • KOVACS, Balazs Aron (2019). Peace Infrastructures and State-Building at the Margins.Basingstoke: Palgrave Macmillan.
  • KRASNER, Stephen D. (2011). “International Support for State-Building”. Prism. II/3: 65- 74.
  • KRASNER, Stephen D. - Thomas RISSE (2014). “External Actors, State-Building, and Service Provision in Areas of Limited Statehood: Introduction”.Governance: An International Journal of Policy, Administration, and Insitutions. XXVII/4: 545-567.
  • KURTENBACH, Sabine (2011). “State-Building, War and Violence: Evidence from Latin America”. GIGA German Institute of Global and Area Studies Working Paper. 181: 1- 32.