ANADOLU’YA YAPILAN İLK SELÇUKLU AKINLARI AÇISINDAN KELKİT VADİSİ’NİN ÖNEMİ

Kuzey Anadolu’nun önemli bir kesimini teşkil eden Kelkit Vadisi, Sel- çukluların Anadolu’yu fethetme sürecinde kullanmış oldukları önemli ve daimî yollardan biridir. Bu coğrafyanın Karadeniz sahilleri ve Batı Anadolu ile kısa sürede temas kurulması anlamında stratejik bir özel- liği bulunmaktadır. XI. yüzyılın başlarından itibaren Kafkasya üzerin- den Anadolu’ya giren Selçuklular, bölgenin bu stratejik önemini kav- ramış ve Malazgirt Meydan Muharebesi’ne kadar düzenlemiş oldukla- rı akınlarda zikredilen bölgeyi bir üst olarak kullanmışlardır. Bu ma- kalede dönemin muhtelif kaynakları ışığında Kelkit Vadisi’nin Selçuk- lular açısından ne derece önem arz ettiği siyasî olaylar nispetinde in- celenmeye tabi tutulmuştur.

___

  • COMNENA Anna (2000). The Alexiad, (Transladet by Elizabeth A. S. Dawes), Ontario: In Parentheses Puplications Byzantine Series Cambridge.
  • CUINET Vital (1892). La Turquie d’Asie Géeographie Administrative Statisque Descrptive et Raisonnée de Chaque Province de l’Asie-Mineure I, (ed. Er- nest Leroux), Paris: Rce Bonaparte.
  • ÇELEBİ Evliya (2014). Evliya Çelebi Seyahatnâmesi II/1, (haz. Yücel Dağlı- Seyit Ali Karaman), İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  • El-HÜSEYNÎ (1999). Ahbârü’d-Devlti’s-Selçukiyye, (tr. Necati Lugal), Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları.
  • HALDON John (2017). Bizans Tarih Atlası, (tr. Ali Özdamar), İstanbul: Alfa Yayınları.
  • HONİGMAN Ernst (1970). Bizans Devletinin Doğu Sınırı, (tr. Fikret Işıltan), İstanbul: İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları.
  • İBNÜ’L-CEVZÎ (1968). Mir’âtü’z-Zemân fî Târhi’l-Âyan, (Arapça Neşr. Ali Sevim), Ankara: Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Yayınları.