MİLLİ MÜCADELE SONUNDA AMERİKAN GEMİLERİNİN KARADENİZ KIYILARINDAKİ RUM MÜLTECİLERİN SEVKİYATINA DAİR GÖZLEM VE RAPORLARI

Mütareke Dönemi’nde gerek gönüllü olarak gerekse Yunanistan’ın zoruyla Yunan ordusunun yanında savaşa giren Anadolu Rumları, özellikle Büyük Taarruz sonrasında Türk topraklarını terk etmek amacı ile liman kentlerine toplanmışlardır. Bu süreçte Amerikan yardım komiteleri Rumların nakline yardımcı olurken Parrott (218), Edsall (219), Kane (235), King (242) ve Goff (247) adlı Amerikan gemileri de tüm işlerin organizasyonunda The Near East Relief gibi kuruluşların faaliyetlerine yardım etmek, istihbarat toplamak ve ABD ticaret gemilerinin güvenliğini sağlamak amacıyla Karadeniz limanlarına gönderilmiştir. Bu gemiler, Trabzon, Giresun, Ordu, Fatsa, Ünye ve Samsun’a uğrayarak raporlar düzenlemişler ve ilgili raporları Türk Sularındaki Birleşik Devletler Deniz Müfrezesi Komutanlığı’na gönderilmiştir. Bu makalede söz konusu gemilerin Aralık 1922’ye ait raporları incelenmiştir.

___

  • U.S.S. Goff (247), Trebizond, Turkey, 26 November 1922, From: Commanding Officer To Commander U.S. Naval Detechment In Turkish Water, Enclosure No: 2, In Despatch No. 608.