Yanık Yoğun Bakım Ünitesi Hastalarında Sağlık Hizmeti İlişkili Enfeksiyonlar

Amaç: Şiddetli yanık hastalarının hayatta kalması günümüzde yoğun bakım alanındaki ilerlemelerle birlikte artmasına rağmen, sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonlar (SHİE), bu hastaların artmış mortalite ve morbiditenin sebeplerinden biridir. Cilt bütünlüğünün bozulması, yanığın immünsüpresif etkileri, çoklu invaziv girişimler, uzun süreli hastanede yatış gibi nedenlere bağlı olarak, yanık hastaları hastaneye bağlı enfeksiyonlara daha yatkındır. Bu retrospektif çalışmanın amacı, yanık hastalarında gelişen SHİE’larda etken mikroorganizmaların dağılımının irdelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi yanık yoğun bakım ünitesinde Ocak 2014 - Aralık 2018 tarihleri arasında retrospektif bir çalışma yapıldı. Veriler sürveyans ve CDC kriterleri izlenerek toplandı. Bulgular: Çalışmamızda 68 hastada toplam 168 SHİE tespit edildi. SHİE gelişen olguların 19'u (% 70,3) erkek, 49'u (% 29,1) kadındı. En sık saptanan SHİE, yanık enfeksiyonu idi (% 74,4). En yüksek hasta sayısı 2014 yılında tespit edildi. Acinetobacter baumannii (% 30,3), Staphylococcus aureus (% 17,3), Pseudomonas aeruginosa (% 14,3) ve Enterococcus spp. (% 12) en sık izole edilen mikro organizmalardı (Tablo 2). Sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyon gelişen hastaların ortalama hastanede kalış süresi 41±14,2 gün, 18’inin (%26,5) <30 gün, 43’ünün (%63,2) 30-89 gün, 7’sinin (%10,3) >90 gün idi. Mortalite oranı % 4,4 idi. Sonuç: Çalışmamızda, non-fermentatif gram negatif basiller ve antibiyotiğe dirençli gram pozitif koklardan kaynaklanan enfeksiyonlar, SHİE'ların büyük bir kısmını oluşturdu ve majör enfeksiyon bölgesi yanık enfeksiyonu idi. İyi tasarlanmış enfeksiyon kontrol programları, el hijyeni ve bu birimdeki personelin eğitimi, gereksiz invaziv enstrümanlardan kaçınılması ve uygun antimikrobiyal tedavinin kullanılması, yanık ünitelerindeki SHİE ve mortalite oranlarının azaltılmasına yardımcı olabilir.

___

  • 1. Church D, Elsayed S, Reid O, Winston B, Lindsay R. Burn wound infections. Clin Microbiol Rev 2006; 19 (2):403-34.
  • 2. Wurtz R, Karajovic M, Documos E, et al. Nosocomial infections in a burn intensive care unit. Burns 1995; 21: 181-4.
  • 3. Keen EF; Robinson BJ; Hospenthal DR; Aldous WK; Wolf SE; Chung KK; et al. Prevalence of multidrug-resistant organisms recovered at a military burn center. Burns 2010; 36(6):819-25.
  • 4. Latenser BA; Miller SF; Bessey PQ; Browning SM; Caruso DM; Gomez M, et al. National Burn Repository 2006: a ten-year review. J Burn Care Res 2007; 28(5):635-58.
  • 5. Gomez R, Murray CK, Hospenthal DR, Cancio LC, Renz EM, Holcomb JB, et al. Causes of mortality by autopsy findings of combat casualties and civilian patients admitted to a burn unit. J Am Coll Surg 2009; 208(3):348-54.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1303-6610
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2004
  • Yayıncı: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Migren ve Gerilim Tipi Baş Ağrısı Hastalarında Pattern Reversal ve Flaş Görsel Uyarılmış Potansiyeller

İlker ÖZTÜRK, Halit FİDANCI

Obstruktif Uyku Apne Sendromu Olan Hastalarda Ambulatuvar Kan Basıncının Önemi ve Vücut Kitle İndeksinin Nondipping Patern Üzerine Etkisi

Buket TUĞAN YILDIZ, Deniz TUNCEL, Gülizar SÖKMEN

Elektif Sezaryen Vakalarında Genel ve Spinal Anestezinin Hasta Memnuniyeti Açısından Karşılaştırılması

Cengizhan YAVUZ, Gökçe GİŞİ, Aykut URFALIOĞLU, Ömer Faruk BORAN, Bora BİLAL, Gözen ÖKSÜZ, Mahmut ARSLAN, Hafize ÖKSÜZ, Hüseyin YILDIZ, Şeyma BAHAR

Menopozal Semptomlar ve Etkileyen Faktörler: Türk Kadınları Örneği

Evşen NAZİK, Sevban ARSLAN, Seda KARAÇAY YIKAR, Hakan NAZİK, Funda ÖZDEMİR, Serap EJDER APAY

Bir Çocuk Hastada Foley Sonda ile Özofagustan Yabancı Cisim Çıkarılmasının Nadir bir Komplikasyonu: Özofagus Rüptürü

Tugay TARTAR, Ünal BAKAL, Mehmet SARAÇ, Yeşim EROĞLU, Ahmet KAZEZ

Gebelikte Folik Asit, B12 Vitamini, D Vitamini ve İyot Destekleri Kullanmak Gerekli Midir? Olası Riskler

Hilal ŞİMŞEK, Yasemin KARAAĞAÇ, Esra TUNÇER, Hülya YARDIMCI

Komplikasyonsuz Gebeliklerde Pregnancy Associated Plasma Protein-A ve Serbest Human Koryonik Gonadotropin Değerlerinin Bebeğin Cinsiyeti, Kilosu ve Boyunu Belirlemedeki Yeri

Filiz ALKAN BAYLAN, Selim KARAKÜÇÜK

Palyatif Bakımda Nörolojik Hastalıklarda Hemşirelerin Bilgisi Yeterlimi?

Gülhan SARIÇAM, Kadriye KAHVECİ, Doğan AKDOĞAN

Üniversite Hastanesi Acil Servisine Başvuran Akut Gastroenteritli Hastalarda Parazitik Ajanların Analizi

Hakan HAKKOYMAZ, Selçuk NAZİK, Ali İhsan KİLCİ, Özlem GÜLER, Murat TEPE, Nazmi YAMAN

Saf Duktal Karsinoma İn situ’lu Hastalarda Adjuvan Radyoterapi Etkinliğinin Farklı Değişkenlere Göre Değerlendirilmesi

Feryal KARACA, Selahattin MENTEŞ, Timuçin ÇİL, Sıddık KESKİN