Hepatit B ve Aşı Konusunda Çukurova Üniversitesi Öğrencilerinin Bilgi, Tutum ve Davranışının Araştırılması

Amaç: Bu çalışmada üniversite öğrencilerinde hepatit B için bilgi, tutum ve davranışının araştırılması temel amaç olarak planlanmıştır. İkincil amaç ise belirlenen bu üniversite öğrencilerinin HBsAg ve Anti-HBs yönünden taranması, aşısız sağlıklı bireylerin aşılanması, taşıyıcı ve hasta bireylerin ise takip ve tedavi için kliniklere yönlendirilmesidir. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışma iki yıllık bir süreçte, randomizasyonla belirlenen 1850 Çukurova Üniversitesi Üniversitesi öğrencisi dahil edilmiştir. An- kete katılmayı kabul eden 1428 kişi üzerinden değerlendirme yapılmıştır. Öğrencilerin sosyodemografik özellikleri, medikal özgeçmişleri, hepatit B ve aşı konusunda bilgi, tutum ve davranış düzeylerini araştırmak için 15 sorudan oluşan anket uygulandı. Aşısız sağlıklı bireyler aşılandı. HBsAg pozitif saptanan bireyler ise tedavi için kliniklere yönlendirildi. Bulgular: Anket uygulanan 1428 öğrencinin 1395’inden HBsAg ve AntiHBs düzeylerine bakmak için 5cc kan alındı. 193 (%13.8) üniversite öğrencisinde Anti-HBs (+)’liği, 17 (%1.2) üniversite öğrencisinde HBsAg (+)’liği, bir öğrencide ise hem HBsAg (+)’liği hem de Anti HBs (+)’liği saptandı. Hepatit B enfeksiyonuna duyarlı olan 1184 öğrenci (% 84.8) en az bir doz Hepatit B aşısı ile aşılandı. Sonuç: Genel olarak üniversite öğrencilerinin hepatit B ve aşı konusunda bilgi düzeyinin yetersiz olduğu, aşılanma oranının ise çok düşük oranda olduğu saptanmıştır.
Anahtar Kelimeler:

Hepatit B, Bilgi, Tutum, Davranış

Investigation of Knowledge, Attitude and Behavior of Cukurova University Students on Hepatitis B and Vaccination

Objective: In this study, the main aim was to investigate the knowledge, attitude and behavior of university students for hepatitis B. The secondary aim is to screen these university students for HBsAg and Anti-HBs, to vaccinate unvaccinated healthy individuals, and to refer carriers and sick individuals to clinics for follow-up and treatment. Materials and Methods: This study included 1850 Cukurova University students determined by randomization over a two-year period. Evaluation was made on 1428 people who accepted to participate in the survey. A questionnaire consisting of 15 questions was applied to investigate the sociodemographic characteristics, medical background, knowledge, attitude and behavior levels of the students about hepatitis B and vaccine. Unvaccinated healthy individuals were vaccinated. HBsAg positive individuals were referred to clinics for treatment. Results: 5cc of blood was taken from 1395 of 1428 students who were surveyed to check HBsAg and AntiHBs levels. Anti-HBs (+) in 193 (13.8%) university students, HBsAg (+) in 17 (1.2%) university students, and both HBsAg (+) and Anti-HBs (+) in one student was detected. 1184 students (84.8%) who were susceptible to hepatitis B infection were vaccinated with at least one dose of hepatitis B vaccine. Conclusion: In general, it was determined that the knowledge level of university students about hepatitis B and vaccination was insufficient, and the rate of vaccination was very low.

___

  • Lavanchy D. Hepatitis B virus epidemiology, disease burden, treatment, and current and emerging prevention and control measures, J Viral Hepat. 2004 Mar;11(2):97-107.
  • Hepatit B ile ilgili genelge. Temel sağlık Hizmetleri Genelge: http://www.saglik.gov.tr/modules.php ?name=Content&pa=showpage&pid=67. G.M. Tarih.04.06.1998. Sayı:6856.
  • Erden S, Büyüköztürk S, Çalangu S, Kardes BA, Kaysı A, Yılmaz G ve ark. Poliklinik hastalarında HBsAg, anti-HBs ve anti-HCV prevalansı. Türk Mikrobiyol Cem Derg 2000;30:131-134.
  • Taşyaran MA, HBV Enfeksiyonu Epidemiyolojisi. Tekeli E, Balık İ. Viral Hepatit, 1. Baskı, Ankara, Viral. Hepatitle Savaşım Derneği, 2003:121-128.
  • Amerikan Kanser Derneği [ACS], 2005; Rosenblatt, Weiss, & Schwartz, 1996.
  • Alter & Mast, 1994; Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi [CDC], 2006; Jee, Ohrr, Sull, & Samet, 2004; Safary & Beck, 2000.
  • Tasyaran MA. HBV enfeksiyonunun epidemiyolojisi. In: Kılıçturgay K, Badur S, Eds (1. baskı). Viral Hepatit 2001. İstanbul: Deniz Ofset, 2001:121-128.
  • CDC, 1997; Kane, 1995; WHO, 2000.
  • Balık I. Hepatit B Epidemiyolojisi. In: Kılıçturgay K. ed. Viral Hepatit, Istanbul: Nobel Tıp Kitabevi, 1994;91–101.
  • Robinson WS. Hepatitis B virus and Hepatitis D virus. In: Mandell GL, Bennet JE, Dolin R, eds. Principles and Practice of Infectious Diseases. USA: Churchill-Livingstone; 1995:1406-1439.
  • Bilgiç A, Özacar T. Hepatit B virusu. In: Topçu AW, Söyletir G, Doğanay M, eds. İnfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyolojisi. İstanbul: Nobel Tıp Kitabevleri, 2002:1350-1370.
  • Mıstık R, Balık G. Türkiyede viral hepatitlerin epidemiyolojik analizi. In. Tekeli E, Balık İ, eds. Viral Hepatit 2003. Ankara: Viral Hepatitle Savaşım Derneği, 2003:10-55.
  • Akbulut HH, Çelik İ, Güngör S, Aydınoğlu H, Doğan Y. Elazığ ili 7-14 yaş arası çocuklarda hepatit virusları seropozitiflikleri. Viral Hepatit Derg 2001;1:266-269.
  • Kurt H, Battal İ, Memikoğlu O, Yesilkaya A, Tekeli E. Ankara bölgesinde sağlıklı bireylerde HAV, HBV, HCV seropozitifliginin yas ve cinsiyetlere göre dağılımı. Viral Hepatit Dergisi 2003;2:88-96.
  • Asan A. Denizli ilinin hepatit B prevelansının belirlenmesi, Uzmanlık, Pamukkale Üniversitesi, Denizli, 2007.
  • Ünsal G. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinde hepatit B aşısı ile sağlanan serokonversiyon düzeyleri ve immün yanıtsızlıkla ilişkilendirilen parametrelerin değerlendirilmesi, Uzmanlık, Erciyes Üniversitesi, Kayseri, 2006.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1303-6610
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2004
  • Yayıncı: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Diyabetik Nefropati, Retinopati ve Nöropatili Hastalarda Oksidatif Stres ve Serum Prolidaz Aktivitesi İlişkisi

Tuğba YILMAZ, Dilek TÜZÜN, Murat ŞAHİN, Metin KILINÇ

Apandisit Ayırıcı Tanısında İmmatür Granülosit Sayısının ve Yüzdesinin Rolü

İlknur BANLI CESUR, Zerrin ÖZÇELİK, Selçuk MATYAR, Günay EKBERLİ

Nadir Bir Hemolitik Üremik Sendrom Nedeni: Salmonella Typhii

İlyas OZTURK, Serdal GÖK, Hatice Kübra SAYLAK, Ertuğrul ERKEN, Orçun ALTUNÖREN, Özkan GÜNGÖR

Monosodyum Glumatın Fizyolojik Etkileri

Ayper PEKMEZEKMEK

Skabies İnsidansında Artış: Üçüncü Basamak, Retrospektif, Tek Merkez Çalışması

Neşe GÖÇER GÜROK

Kronik Hastalığı Olan Erişkinlerin Koronavirüs-19 Korkuları

Sema ALACAHAN YİĞİT, Celal KUŞ, Raziye Şule GÜMÜŞTAKIM, Veysel DOĞRU, Mustafa Emre ERYILMAZ

Sağlık Bilimleri Öğrencilerinin Koronavirüs-19’a Yönelik Bilgi Düzeyleri ve Sağlık Davranışlarına Etkisinin İncelenmesi

Seher TANRIVERDİ, Hülya KESKİN, Gülcan ÇİFTÇİOĞLU

Çocuklarda Düşük ve Yüksek Voltajlı Elektriksel Yanıklar: On Yıllık Deneyim

Yasemin DEMİR YİĞİT, Tülin ÖZTAŞ

Karbapenem Dirençli Enterobactericeae Türlerinin Antibiyotik Duyarlılıklarının İki Farklı Panelle (Phoenix BD) Karşılaştırılması

Hacer UĞURLU, Burak KÜÇÜK, Filiz ORAK, Murat ARAL

Sağlık Çalışanlarında İnaktif Bir Koronavirüs-19 Aşısının Alınmasından Sonra Advers Olaylar: Kesitsel Bir Çalışma

Tansel BEKİROĞLU ERGÜN, Yusuf ERGÜN