MAİ VE SİYAH'IN SÖNMÜŞ HAYALLER'İ

Bu çalışmada, 19.yüzyıl Fransız Edebiyatı'nın gerçekçi yazarı Honoré de Balzac'ın Sönmüş Hayaller'i (Illusions Perdues) ile yine 19.yüzyıl Türk Edebiyatı'nda Servet-i Fünun hareketinin öncülerinden Halid Ziya Uşaklıgil'in Mai ve Siyah adlı romanı düşler, düş kırıklıkları ve yazarların bunları ele alış biçimleri bakımından karşılaştırmalı olarak ele alınmaktadır. Fransızcaya ve Fransız Edebiyatı'na hakim olan Halid Ziya Uşaklıgil'in, Balzac'ın adı geçen romanından esinlenerek kaleme aldığı eserine kendi coğrafyası, kültürü ve toplumsal yaşam biçimi çerçevesinde bir içerik ve yapı kazandırarak doğu geleneği anlatım tarzıyla özgün bir ürün ortaya koyduğu görülmüştür.

Lost Illusions of Blue and Black

In this study; illusions, disillusions and writers' treatment of these subjects between "Lost Illusions"by Honore de Balzac, a realist writer in 19th century French Literature and the novel, named "Blue and Black" by Halid Ziya Uşaklıgil who is one of the pioneers of Wealth of Sciences movement in 19th century Turkish Literature have been addressed comparatively. It has been seen that Halid Ziya Uşaklıgil who is capable of French and French Literature presented an original product by eastern phrase by bringing a content and form in a frame of his own geography, culture and social life style to his work that he wrotten thanks to inspiration by Balzac's novel in question.

___

AYTAÇ, G. 2001: Karşılaştırmalı Edebiyat Bilimi, T.C.Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara.

BALZAC, H. 1949: Sönmüş Hayaller, I. Cilt, II. Cilt, (Çev. Nabi Nayır), Ankara.

BALZAC, H. 1983: Illusion Perdues, Librairie Générale Française, Paris. BILLY, A. 1988: Vie de Balzac I-II, Flammarion, Paris.

BRUNEL, P.-PICHOIS-C.L.-ROUSSEUA, A.M. 1983: Qu'est-ce que la littérature comparée? Armand Colin, Paris.

FINN R. P. 1984: Türk Romanı (ilk Dönem 1872-1900), Çev: Tomris Uyar, Bilgi Yayınevi, İstanbul.

FOREST, H. U. 1950: L'esthètique du roman balzacien, PUF, Paris.

GUYARD, M. F. 1965: La littérature comparée, PUF, Paris.

KERMAN, Z. 1995: Halid Ziya Uşaklıgil'in Romanlarında Batılı Yaşayış Tarzı ile İlgili Unsurlar, Atatürk Kültür Merkezi, Ankara.

ÖNERTOY, O. 1999: Halit Ziya Uşaklıgil Romancılığı ve Romanımızdaki Yeri, T.C.Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara.

PICON, G. 1956: Balzac, Ecrivains de Toujours, Sevil.

RİFAT, M. 1994: (Hazırlayan), Balzac Kitabı, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul.

UŞAKLIGİL, H. Z. 1997: Mai ve Siyah, İnkılâp Kitabevi, İstanbul.

UŞAKLIGİL, H. Z. 1987: Kırk Yıl, İnkılâp Kitabevi, İstanbul.

YÜCEL, T. 1997: İnsanlık Güldürüsünde Yüzler ve Bildiriler, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul.