Ekonominin Temel Kavramlarına Hz. Peygamber’in Sünneti Perspektifinden Bir Bakış: Sermaye Birikimi Örneği

Sermaye, iktisat biliminde üretim fonksiyonunun en önemli unsurlarından birisi olarak değerlendirilmektedir. İnsanlar üretim yapabilmek için sermaye ve sermaye birikimine ihtiyaç duyarlar. Sermaye birikiminin oluşturulabilmesi için de mülk edinme ve servet sahibi olabilme özgürlüğü, serbest ticaret ve serbest piyasa imkânı, tasarruf etme, lüks tüketimden kaçınarak israf etmeme gibi bazı şartların gerçekleşmesi ve insan ihtiyaçlarının tesbit ve tatminin nasıl olacağı konusuna yaklaşımın nasıl olması gerektiğinin ortaya konulması elzemdir. Sermaye birikiminin İslâm iktisadında nasıl değerlendirildiğini Hz. Peygamberin (sas) sünneti ve Hadisler açısından açısından değerlendirdiğimiz bu çalışmada sermaye birikiminin oluşturulması açısından gerekli olan bu şartların genelde teşvik edildiğini ancak her hâl ve şartta İslâm’ın temel prensibi olan itidalli bir yaklaşımın olduğunu görmekteyiz.

___

  • Agitoğlu, Nurullah, “Dünya Hayatını Değerlendirme Bağlamında Ticaret: Hadisler Işığında Bir Değerlendirme”, Uluslararası Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırma Dergisi, 2020, VII(61), 3196-3201.
  • Ahmed b. Hanbel, Ebû Abdillah Ahmed b. Muhammed es-Şeybânî (h. 241), el-Müsned, (thk. Şuayb Arnavut), 1. bsk, Muessesetu’r-Risale, 1421/2001
  • Alan, Resul, Müslüman İnsan İle Kapitalist İnsanın Ekonomik Davranışlarının Karşılaştırması, (Yüksek Lisans Tezi), Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul 2019.
  • Apaydın, H. Yunus-Aydın, M. Akif- Bardakoğlu, Ali-Çağrıcı, Mustafa, İlmihal II- İslam ve Toplum, TDV, Ankara 2010.
  • Artuç, Gülizar, İslâm İktisat Düşüncesinin Fıkhî Kaynakları ve Bir Örnek Olarak İmam Şâfiî’nin el-Üm Adlı Eseri, (Yüksek Lisans Tezi), Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bursa 2019.