Preterm Prematür Membran Rüptürü ile Komplike Gebeliklerde Amniyotik Membran İyileşmesi

Amaç: Bu çalışmada amaç 20–34 hafta arası preterm prematür membran rüptürü (PPROM) ile komplike olan gebeliklerde amniyotik membran iyileşme oranlarını tanımlamaktı. Ayrıca iyileşme ile ilgili faktörler de değerlendirildi. Materyal ve Metot: Çalışmaya 20–34 hafta arası PPROM ile komplike ve klinikte takip edilen tekil gebelikler dahil edildi. Primer amaç PPROM sonrası spontane amniyotik iyileşme oranlarının tanımlanması idi. Amniyotik iyileşme için en iyi bekleme süresinin tespiti ikinci amaç olmuştur. Obstetrik sonuçlar tekrar spontane amniyotik iyileşme olan ve olmayan gruplarda analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya toplam 114 hasta dahil edildi. Bunlardan 6 tanesinde membran rüptürü sırasında gebelik yaşı 24 hafta öncesi ve 98›inde ise 24 ila 34 hafta arasıydı. Yedi vakada spontane tekrar amniyotik iyileşme meydana geldi. Hepsi membran rüptüründen sonraki ilk hafta içerisinde meydana gelmişti. Spontane membranöz iyileşme olan grupta daha uzun gebelik süreleri ve daha iyi yenidoğan sonuçları izlendi. Sonuç: Membran rüptürü sonrası amniyotik membranları iyileştirmek için büyük çabalar sarf edilmiştir. Ancak yine de bu alanda her hangi bir başarı sağlanamamıştır. Spontane amniyotik membran iyileşmesi PPROM sonrası bu hasta grubu için en iyi şans gibi görünmektedir.

___

  • 1. Goldenberg RL, Culhane JF, Iams JD, Romero R. Epidemiology and causes of preterm birth. The lancet 2008;371(9606):75–84.
  • 2. Gezer A, Parafit-Yalciner E, Guralp O, Yedigoz V, Altinok T, Madazli R. Neonatal morbidity mortality outcomes in pre-term premature rupture of membranes. Journal of Obstetrics and Gynaecology 2013;33(1):38–42.
  • 3. Kwak HM, Shin MY, Cha HH, Choi SJ, Lee JH, Kim JS, et al. The efficacy of cefazolin plus macrolide (erythromycin or clarithromycin) versus cefazolin alone in neonatal morbidity and placental inflammation for women with preterm premature rupture of membranes. Placenta 2013;34(4):346–52.
  • 4. Palacio M, Cobo T, Figueras F, Gómez O, Coll O, Cararach V, et al. Previable rupture of membranes: effect of amniotic fluid on pregnancy outcome. European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology 2008;138(2):158–63.
  • 5. Bryant-Greenwood G. The extracellular matrix of the human fetal membranes: structure and function. Placenta 1998;19(1):1–11.
  • 6. Quintero RA, Morales WJ, Allen M, Bornick PW, Arroyo J, LeParc G. Treatment of iatrogenic previable premature rupture of membranes with intra-amniotic injection of platelets and cryoprecipitate (amniopatch): preliminary experience. American journal of obstetrics and gynecology 1999;181(3):744–9.
  • 7. Cotton DB, Hill LM, Strassner HT, Platt LD, Ledger WJ. Use of amniocentesis in preterm gestation with ruptured membranes. Obstetrics and gynecology 1984;63(1):38–43.
  • 8. Devlieger R, Verhaeghe J, Coopmans W, Deprest J. IGFBP-1 levels in cervicovaginal secretions before and after amniocentesis. Gynecologic and obstetric investigation 2009;67(1):9–13.
  • 9. Fortunato S, Welt S, Eggleston JM, Bryant E. Active expectant management in very early gestations complicated by premature rupture of the fetal membranes. The Journal of reproductive medicine 1994;39(1):13–6.
  • 10. Lauria MR, Gonik B, Romero R. Pulmonary hypoplasia: pathogenesis, diagnosis, and antenatal prediction. Obstetrics & Gynecology 1995;86(3):466–75.
  • 11. Gratacos E, Sanin-Blair J, Lewi L, Toran N, Verbist G, Cabero L, et al. A histological study of fetoscopic membrane defects to document membrane healing. Placenta 2006;27(4–5):452–6.
  • 12. Behzad F, Dickinson M, Charlton A, Aplin J. Sliding displacement of amnion and chorion following controlled laser wounding suggests a mechanism for short-term sealing of ruptured membranes. Placenta 1994;15(7):775–8.
Kafkas Journal of Medical Sciences-Cover
  • ISSN: 2146-2631
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: Kafkas Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Yüksek Seviyeli Radial Sinir Hasarı Sonrası Tendon Transferleri: Retrospektif Çalışma

Özgür AĞDOĞAN

Tip 2 Diyabetes Mellitus Hastalarında HbA1c ile Serum Magnezyum Düzeylerinin Karşılaştırılması

Senan ARSLAN, Halil İbrahim ERDOĞDU, Eray ATALAY

Acil Servise İş Kazası Nedeniyle Başvuran Hastalarda İş Kazası Nedenleri, İş Kazalarının Oluşum Mekanizmaları ve Çözüm Önerilerinin İncelenmesi

Ahmet Çağdaş ACARA, Sedat YANTURALI, Ömer CANACIK, Mustafa BOLATKALE

Diyarbakır Yöresi 2012-2017 Yılları Arası Kanser Hastalarının Analizi

İbrahim İBİLOĞLU, Ulaş ALABALIK, Ayşe Nur KELEŞ, Gülay AYDOĞDU, Mustafa NACİR, Hatice SERTAKAN, Hüseyin BÜYÜKBAYRAM

Künt Toraks Travmalarında Travma Skorlaması ile Klinik Analiz

Eray CİNAR, Kubilay INAN, Ozgur Omer YİLDİZ

The Rate of Anterior Commissure Invasion in Supracricoid Laryngectomy

Mehmet Akif ABAKAY, Selcuk GUNES, Ibrahim SAYİN, Burak OLGUN, Basak SAYGAN USTA, Didem CANOGLU, Mehmet SAR, Duygu YEGUL

Hiperemesis Gravidarumlu Hastalarda Oksidatif Stres ve Serum Hem Oksijenaz-1 Düzeyleri Arasındaki İlişki

Esra LALOĞLU, Ayşe Nur AKSOY, Alev LAZOĞLU ÖZKAYA

Dört-Katlı Kompresyon Bandajları ve Hiperbarik Oksijen Tedavisinin Alt Ekstremite Venöz Ülserleri Üzerine Etkileri

Mustafa ALDEMİR, Bekir Selim BAĞLI

Aile Sağlığı Merkezine Başvuran Bireylerin Ağrı Kontrolünde Uyguladıkları Yöntemlere Yönelik Tutumlarının Belirlenmesi

Kenan GUMUS, Seval KELOGLAN, Gonca USTUN, Zeliha KARAPELIT

En Ünlü Üç Betakoronavirüs Salgınıyla İlgili Bilimsel Verimlilik Analizi: SARS, MERS ve COVID-19

Koray BAS, Fulya YILMAZ