Dijitalleşme ve Modern Öznenin Dönüşümü

Modern ve post modern süreçlerde toplumun genelini kapsayan seri bir transformasyon (değişim/dönüşüm)yaşanmaktadır. Bu, salt teknik-teknolojik, formasyonel bir transformasyon değildir, eş zamanlı olarak etik, estetik, fikri, felsefi, ahlaki bir transformasyondur. İlmi metodolojide yaşanan değişim/dönüşüm katı-hesapçı aklı, ölçülebilir olanı, ön plana çıkarttarak araç olanı amaç haline getirdi. Bilginin teknik ile yakınsaması, tekno-bilimin tahakkümünü hızlandırmıştır. Özne adına düşünme, karar verme, öznenin tüm eylemlerini gerçekleştirecek kadar limitsiz bir otomasyon yaşanmaktadır. Modern müfredatta daha çok insansızlaştırma programları ön plana çıkarak yapay zekânın (artificial intelligence) tahakküm alanı gün geçtikçe artmış durumdadır. Bu dönüşümü sinema üzerinde özellikle de bilimkurgu filmleri üzerinde okunabilmektedir. Dolayısıyla bu çalışmanın amacı sinemanın öznenin değişim ve dönüşümdeki rolüdür.

___

  • Akdemir, N. ve Kozok, H. (2021) Black Mirror Aynadan Yansıyanlar (Metal Kafa Otonom Robotların Güvenlik Riskleri Üzerine Bir Değerlendirme 1.Basım, ed: Sezer Ahmet Kına, Emre Aşılıoğlu. Ankara: Nika Yayınevi Aksu, H. (2019). Dijitopya Dijital Dönüşüm Yolculuk Rehberi. 2.Basım, İstanbul: Pusula Yayıncılık.
  • Amin, S. (2017). Modernite Demokrasi ve Din Kültüralizmlerin Eleştirisi. Çeviri: Fikret Başkaya, Uğur Günsür, Güven Öztürk, İstanbul: Yordam Kitap. Aşkan H ve Altunay C, (2018). Teknolojik İlerlemenin Distopik İmgesi Black Mirror Televizyon Serisi. İNİF E. DERGİ 3 (2), 49-62
  • Atayman, V. (2004). Postmodern Kurtarıcılar. İstanbul: Don Kişot Yayınları.
  • Aydın, M. (2017). Moderniteye Dışarıdan Bakmak. İstanbul: Açılım Kitabevi.