Toplumsal Cinsiyet Bağlamında Boşanma/ Boşanma Süreci ve Kadın: Elazığ Örneği

yasal yollara başvurarak söz konusu kurumdaki birlikteliklerini sonlandırma ve bireysel olarak hayatlarını sürdürme kararı alma durumu olarak tanımlanabilir. Bu süreçten erkekler, kadınlar ve çocuklar farklı biçimlerde etkilenmektedir. Boşanmanın etkilerini sadece kadın-erkek ve çocuklar olarak da sınırlamak mümkün değildir. Ancak kadının toplumsal konumunun algılanma biçiminden kaynaklı olarak sorunları daha farklı boyutlarda yaşadığı düşünülmektedir. Boşanma ve sonrasındaki süreç, kadın için bir statü kaybı, değersizleşme, sosyal ve ekonomik olarak zayıf kalma gibi sonuçlar doğurabilmektedir. Bu durumda kadınlar, boşanma sürecini sosyal, ekonomik ve kültürel nedenlere bağlı olarak erteleyebilmekte veya bütün hayatlarını bu erteleme süreci içinde geçirebilmektedirler. Çalışmada, nitel araştırma yöntemi kullanılmış ve yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla veriler toplanmıştır. Çalışma grubunda yer alan kişilerden açık uçlu sorular aracılığıyla alınan yanıtlar içerik analizine tabi tutulmuştur. Çalışma grubunda yer alan 13 kadınla yapılan görüşmeler ışığında kadınların boşanma kararı almada ekonomik, sosyal ve kültürel nedenlere bağlı olarak zorluklar yaşadıkları kendi ifadeleri aracılığı ile ortaya konulmaktadır.

Divorce and the Divorce Process in the Context of Gender : The Elazığ Case

___

  • Amato, P.R. (2010). Research On Divorce: Continuing Trends And New Developments. Journal of Marriage and Family: 650-666.
  • Arıkan, Ç. (1996). Halkın Boşanmaya İlişkin Tutumları Araştırması, Aile Sosyal Politikaları Bakanlığı Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • Aydın, O. & Baran, G. (2010). Toplumsal Değişme Sürecinde Evlenme ve Boşanma, Toplum ve Sosyal Hizmet Dergisi, 2(21):117-126.
  • Berktay, F. (2014). Tek Tanrılı Dinler Karşısında Kadın, İstanbul: Metis Yayınları.