Cinsiyet Rolü ve Denetim Odağının Kadınların Kariyer Geleceği Algısına Etkisi

Bu araştırmanın amacı; kadınların kariyer geleceği algısı üzerinde cinsiyet rolü ve denetim odağının etkilerinin belirlenmesidir. Araştırmanın evreni Düzce Üniversitesi’nde akademik ve idari personel pozisyonunda görev alan kadınlardan oluşmaktadır. Araştırmada nicel araştırma yöntemi kullanılmış ve veriler yüz yüze anket tekniği ile elde edilmiştir. Değerlendirmeye alınan ve veri analizinde kullanılan toplam anket sayısı 236’dır. Araştırmada kullanılan başlıca analizler; betimleyici istatistikler, faktör analizleri ve regresyon analizleri şeklindedir. Araştırma sonuçlarına göre cinsiyet rolü boyutlarının olumlu kariyer geleceği algısı üzerinde pozitif etkisi bulunurken, olumsuz kariyer geleceği algısı üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmamaktadır. Denetim odağı boyutlarından iç denetim odağının olumlu kariyer geleceği algısı üzerinde etkisi dış denetim odağına kıyasla daha fazla iken, olumsuz kariyer geleceği üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra dış denetim odağının olumsuz kariyer geleceği algısı üzerinde pozitif bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca akademik personelin olumlu kariyer geleceği algısının idari personele kıyasla daha yüksek düzeyde olduğu tespit edilmiştir.

Effects of Gender Role and Locus of Control on the Perception of Women’s Future Career

___

  • Auster, C. J. & Ohm, S. C. (2000). Masculinity and Femininity in Contemporary American Society: A Reevaluation Using the Bem Sex-Role Inventory, Sex Roles, 43(7-8), 499-528.
  • Aytaç, S. (2005). Çalışma Yaşamında Kariyer, Bursa: Ezgi Kitapevi.
  • Barker, L. (2002). Psychology, New Jersey: Prentice Hall.
  • Bem, S. L. (1974). The Measurement of Psychological Androgyny, Journal of Consulting and Clinical Psychology, 42(2), 155-162.
  • Business Insider. (2017). Robots Aren’t Just Taking Our Jobs, They’re Creating Them – Here Are 21 Weird Jobs Humans Will Have in the Future, https://www.businessinsider.com/21-weird-jobs-humans-will-havewhen-robots-take-over-2017-11, Erişim Tarihi: 11.12.2018.
  • Büyükyılmaz, O., Ercan, S. & Gökerik, M. (2016). Öğrencilerin Kariyer Planlama Tutumlarının Demografik Faktörler Açısından Değerlendirilmesi: Karabük Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma, İnsan Ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 5(7), 2065-2076.