AVRUPA İÇİN SİYASİ ENSTRÜMAN OLARAK MÜSLÜMAN KADIN İMAJI

Batı Avrupa’nın kendi iç dinamikleri ve tecrübelerinin bir ürünü olan modern Batı düşüncesi, değişen insan algısına bağlı olarak yeni bir birey ve toplum tasavvuru geliştirmiştir. Bu tasavvur içerisinde erkek gibi kadının konumu da yeniden şekillenmiştir. Toplumsal cinsiyet gibi okumalarla hali hazırda kimliği ve toplumdaki işlevi restore edilen kadın bireyin varlığı, özellikle Batı’da kalkınma sürecine katılımı üzerinden değerlendirilmektedir. Avrupa’nın ve daha siyasi çerçeveden ele alacak olursak Avrupa Birliği’nin gerek aday ülke Türkiye, gerekse de iş birliğinde bulundukları diğer Müslüman ülkelerdeki Müslüman kadınlar hakkındaki çoğunlukla neo-oryantalist saptamaları da bu kalkınmacı/medenileştirici perspektiften beslenmektedir. Kalkınmacı ve toplumsal cinsiyetçi söylemin Müslüman kadınlardan değişim taleplerinin, Avrupa’nın sık sık gündeme gelen siyasi bir enstrümanına dönüşmüş olması, meselenin arka planına bakmamızın gerekliliğini ortaya koyuyor. Hızlı biçimde dünyevileşme, ekonomik üretime katılma ve toplumsal cinsiyeti eşitlik yoluyla bertaraf etme gibi taleplere muhatap olan Müslüman kadınlar, dinleri ile dünyevi hayatları arasında yabancılaşma tehlikesi ile baş başa bırakılıyorlar

Modern Western thought, the product of internal dynamics and experience of Western Europe, depending on the changing perception of human, developed a new view of individual and society. The positions of man and woman were reshaped within this concept. As the gender studies restore woman’s identity and role in the society, especially in the West this has been evaluated with its inclusion to the development process. European and more politically European Union’s neo-orientalist view points towards Muslim women in both candidate countries such as Turkey and Muslim majority countries, derive from this similar developmental/civilizer perspective. The demand for change of Muslim women in the developmental and gender discourse became a political instrument for Europe which requires us to discuss the background of this debate. Confronting with such demands as, rapid secularization, participation to the economic production and elimination of gender through equality, Muslim women face the threat of alienation between their religion and daily affairs

___

  • Avrupa Birliği Genel Sekreterliği, AB ve Cinsiyet Eşitliği. Erişim tarihi: 21.10.2014, http://www.avrupa.info.tr/tr/ab-ve-sivil-toplum/ab-ve-cinsiyet-esitligi/ avrupa-birliginde-toplumsal-cinsiyet-esitligi.html.
  • Avrupa Konseyi, Kadına Yönelik Şiddet ve Aile Içi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi. Erişim tarihi: 18.10.2014, http://www.coe.int/t/dghl/standardsetting/conventionviolence/conventi- on/Convention%20210%20Turkish.pdf.
  • Alan, S. (2014). Magna Carta’dan Insan Hakları Evrensel Bildirisi’ne Batı’da Insan Algısı (1215-1948). HECE Dergisi Batı Medeniyeti Özel Sayısı, 438.
  • Berktay, F. (2003). Tarihin Cinsiyeti, Istanbul: Metis.
  • De Gouges, O. (2003). Déclaration des droits de la femme et de la citoyenne, Éditions Mille et une nuits-Fayard.
  • Frankl, George. (2003). Batı Uygarlığı: Ütopya ve Trajedi. Istanbul: Açılım.
  • Göle, Nilüfer. (2000). Modern Mahrem: Medeniyet ve Örtünme. Istanbul: Metis.
  • Avrupa Komisyonu - Kalkınma Iş birliği’nde Kadın. Erişim tarihi: 18.10.2014, http://ec.europa.eu/justice/gender-equality/development-cooperation/in- dex_en.htm.
  • Avrupa Komisyonu - Kadın Erkek Eşitliği. Erişim tarihi: 21.10.2014, http://ec.europa. eu/justice/gender-equality/index_fr.htm.
  • “Örtünmek için fazla güzelsin” kampanyası hakkında. Erişim tarihi: 19.10.2014, http://www.ajib.fr/2014/07/autriche-trop-belle-pour-etre-voilee-la- campagne-anti-voile-integral-du-fpo/.
  • Fransa Meclis Kararları’nda “Örtünme ve Cinsel Apartheid” Meselesi. Erişim tarihi: 23.10.2014. http://www.assemblee-nationale.fr/13/rap-info/i2262.asp.
  • UNDP - Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi. Erişim tarihi: 21.10.2014, http://www.tr.undp.org/content/turkey/tr/home/mdgoverview/overview/ mdg3/..
  • Kahf, M. (2006). Batı Edebiyatında Müslüman Kadın İmajı, Istanbul: Küre.
  • Kaylı, D. Ş., (2011). Kadın Bedeni ve Özgürleşme. Izmir: Ilya Izmir Yayınevi Felsefe Dizisi.
  • Meriç, C. (1980). Çağın Dini: Hümanizm, Hisar Dergisi, 266, 26-29.
  • Said, E. (1999). Şarkiyatçılık: Batı’nın Şark Anlayışları. Istanbul: Metis.
  • Uçan, H. (2014). Jean Calvin ve Batılı Insan Algısının Yeni Boyutu. HECE Dergisi Batı Medeniyeti Özel Sayısı, 270-271.