TÜRKİYE’DE CUMHURİYETTEN ÖNCE VE SONRA ZOOLOJİ

Bu makalede, Türkiye’de 1833 yılından günümüze kadar olan faunistik zoolojidekigelişmeler, araştırma ve kurumsal bazda ele alınmış, tarihsel bir sıra gözetilereközetlenmiştir. Bu makale, genç araştırıcılara çalıştığı alanın çerçevesini göstermesi,öncelikli araştırma konularının neler olabileceğine işaret etmesi, son çeyrek asırda görüleneksiklikleri ve yapılması gerekenleri ortaya koyması bakımından önem taşımaktadır.

Zoology In Turkey Before And After The Establishment Of The Republic State

In this research paper, the development of faunal zoology, which is since 1833 in Turkey, issummarized on research and institutional base with a historical way.This research paper is important for young researchers because it shows the borders of theirresearch area and indicates their research studies which shows prioritical way andinvestigates a must do things and inefficiencies.

___

  • Albayrak, î., Pamukoğlu, N., Aşan, N., 1998. “ Bibliography of Turkısh Camivores ( Mammalia:Carnivora )” Commun. Fac. Sci Üniv. Ank. Series C, V. 15. pp. 1-20.
  • Kazancıgil, A., 1980. “ Türkiye’de Temel Bilimlerin Gelişmesinin İncelenmesi İçin Bir Model Denemesi : Son 150 senede Zooloji Bilim Dalının Gelişmesi Hakkında Araştırmalar ” TÜBİTAK , VII. Bilim Kongresi. Bilim Adamı Yetiştirme. Ankara.
  • Kumerleove, H., 1980. “ Anadolu Memeli Hayvanları Üzerinde Yapılmış Olan Araştırma ve Buluşların Tarihi Gelişimi, Anadolu Kemirgenleri ” İst. Üniv.Orman.Fak.Dergisi. 30/B (2 ), 196-223 s.
  • Kurtonur, C., Özkan, B., Albayrak, İ., Kıvanç, E., Kefelioğlu, H., 1996. “ Memeliler ” Edit. Kence, A., ve BİLGİN, C., Türkiye Omurgalılar Tür Listesi, TÜBİTAK, Nurol Matbaacılık A. Ş., 3-23 s.
  • Şengün, A., 1982. “ İstanbul Üniversitesinde 1933 Reformundan Sonra Zoolojinin Gelişimi” Edit. Özemre, A., İstanbul Üniv. Fen Fak. de Çeşitli Bilim Dallarının Cumhuriyet Dönemindeki Gelişmesi ve Milletlerarası Bilime Katkısı, İst. Üniv. Yay., no: 3042.