ORMANLIK ALANLAR VE ORMAN EKOLOJİSİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Ormanlar, Dünyanın önemli su, toprak, enerji, biyolojik çeşitlilik, maden, gibi kaynaklarınıbünyesinde bulunduran kompleks alanlarıdır. Yer kürenin karmaşık ve birbiri ile bağlantılıekolojisini temsil eder ve küresel ekosistemin korunmasında büyük önem taşımaktadırlar.Orman ekosistemi içerisindeki ağaçların ve diğer bitkilerin genetik yapıları, doğal koşullaraltında yaşayabilmeleri için gerekli olan her türlü enformasyonu içerecek şekildegelişmiştir. Bu alanlar, orman yangınlarının yetersiz kontrolü ve avlanma yasaklarını ihlaleden önlemler, gelecekteki ihtiyaçları dikkate almayan ticari amaçlı ağaç kesimi, aşırıotlatma ve hayvanların fidan ve ağaçların taze sürgünleriyle beslenmesi, havadakikirleticilerin zararlı etkileri, iktisadi teşvikler ve ekonominin diğer sektörlerinin sebepolduğu kontrol edilemeyen bozulma ve diğer tür arazi kullanımlarına dönüştürülmetehlikesiyle karşı karşıya bulunmaktadır. Orman tahriplerinin etkileri, toprak erozyonu,biyolojik çeşitliliğin bozulması, vahşi hayat ve sulak arazilerin zarar görmesi, hayat kalitesive kalkınma kalitesinin bozulması şeklinde ortaya çıkmaktadır.
Anahtar Kelimeler:

Ormanlar, Ekoloji, Ekosistem

An Evaluation on the Forests and Its Ecology

Forests are important and complex areas consisted of sources such as water, soil, energy,biological diversity and mine. The forests represent the complex and interconnectedecology of the earth and it plays a vital role in protecting ecosystem. The genetic structuresof trees and all other living organisms in the ecosystem of the forestry are developed so thatthey could contain all information needed under natural conditions. However, the forestsand their ecosystem are at jeopardy, due to various activities such as lack of control orpreventative measures taken against forest fires, lack of control on hunting and huntingseason, uncontrolled tree cutting for other economic sectors, extreme grazing and animalseating the new branches of trees, the toxins in the air due to industrialization and lack ofemission controls and the activities of various other industrial sectors. The effects of forestdegradation can be seen in the form of erosions, damage on the biological diversity, harmon the wild life and aquatic areas and in connection with this decline in the quality of lifeand development.

___

  • Akalan İ. 1983, Prof.Dr."Toprak Su Muhafaza" Ders Kitabı, A.Ü. Ankara
  • Brown L. R. ve Çalışma Ekibi, 1995. “Dünyanın Durumu” Sürdürülebilir Bir Toplum İçin Worldwatch Enstitü Raporu, TEMA Vakfı Yayını, s.47-72.
  • Çelebi H. 1997, Prof. Dr., " Ülkemizde Erozyon Sorununu Önlemede Alt Yapısal Sorunlar ve Öneriler" Çevre ve İnsan, Çevre Bakanlığı, Ankara
  • Çevre Bakanlığı 1997 "Yine Orman Yangınları", Çevre ve İnsan, Çevre Bakanlığı,Ankara Düzenli A.,Prof Dr.,Türkmen N. 1997,Yrd.Doç.Dr., Ç.Ü. Fen-Edb. Fak. "Yangın ve Bitki Örtüsü" Çevre ve İnsan Çevre Bakanlığı, Ankara.
  • Görücü Ö. Yrd.Doç.Dr. 1997, “Ülkemiz Ormancılığında Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Çalışmalarının Teknik ve Sosyal Sonuçlan” Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Çevre ve İnsan, Çevre Bakanlığı, Ankara, .s.57.
  • Kaşıkçı N., "Erozyon ve Çölleşme" Çevre ve İnsan Çevre Bakanlığı Haziran 1996, Ankara Kışlalıoğlu M.,Berkes F.,’’Çevre ve Ekoloji” Remzi Kitabevi Mart 1997,İstanbul, s. 182.
  • Taşatar B., Korkmaz M., “Toprak Erozyonu” Çevre Bakanlığı, 1995, Ankara, s.4.
  • Tutar H. 1995 “Dünya Çölleşiyor mu?” Çevre ve İnsan, Çevre Bakanlığı, Ankara, s.42.
  • TÇSV. 1990. “Türkiye'nin Biyolojik Zenginlikleri”, TÇSV Yayını Ankara, s.76 Orman Bakanlığı 1999-2001, “Orman Bakanlığı” www.ogm.gov.tr/apk bülten l.htm. ’’Orman Yangınları” , www.ogm.gov.tr/ormvangin/YANGiNS.htm. Ankara
  • UNCED 3-14 Haziran 1992.."Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı” Çevre Bakanlığı yayını, Ankara, s 114