AKILLI EV SİSTEMLERİ VE UYGULAMASI

Bu çalışmada, güncel hayatımızı daha emniyetli ve pratik hale getirecek bir ‘Akıllı Ev Modeli’ tasarlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Bu akıllı ev modelinde kontrol ve kumanda için bir DTMF, iki farklı mikroişlemci ve farklı özelliklerde sensörler kullanılmıştır. DTMF’den gelen sinyaller PIC16F877 yardımıyla yönlendirilmiştir. Ev telefon tuşları kullanılarak evin istenilen katlarındaki ışıkların açılıp kapanması, balıkların yemlenmesi, bahçenin sulanması ve evdeki ses sisteminin kontrolü sağlanmıştır. Bunlara ek olarak, PIC16F628 yardımıyla, evin garajına istenen arabaların giriş çıkışına müsaade edilebilmektedir. Ayrıca, bahçe ışıklarının da gün ışığına bağlı olarak otomatik yanıp sönmesi sağlanmıştır.  Sonuç olarak, bu çalışmada DTMF, mikroişlemciler ve sensörler kullanılarak uzaktan kontrol ve kumanda edilebilen bir ‘Akıllı Ev Modeli’ hayata geçirilmiştir.

SMART HOME DESİGN AND APPLICATION

In this study, a “Smart Home” model which makes our daily life more safely and practical has been designed and realized. In order to control and command smart home model, one DTMF, two different microprocessors and sensors with different characteristics are used. Signals coming from DTMF are orientated by PIC16F877. On/off control required for the lights of upstairs and downstairs, feeding fishes, watering garden and controlling voice system in the home is provided by using phone buttons. In addition to these, garage door of home is giving permission for the cars wanted to in/out of the garage by the help of PIC16F628. Furthermore, garden lights are controlled automatically by the day light. Consequently, in this study, remote control and command of a smart home model has been formed using DTMF, microprocessors and sensors.

___

  • [1] G.N. Güğül, “Akıllı Ev Sistemleri ve Uygulaması”, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 74 (2008).
  • [2] D. H. Stefanov, Z. Bien ve W. Chul Bang, “The smart house for older persons and persons with physical disabilities” , IEEE Transactions on Neural Systems and Rehabilitation Engineering, 12 (2), 228 (2004).
  • [3] L. Jiang, D. Y. Liu ve B. Yang, “Smart home research”, Proceedings of the Third International Conference on Machine Learning and Cybernetics, Shanghai, 659-663 (2004).
  • [4] C. Douligeris, “Intelligent home systems”, IEEE Communications Magazine, 31(10), 52, (1993).
  • [5] D. Kim ve D. Kim, “An intelligent smart home control using body gestures”, International Conference on Hybrid Information Technology, (2006).
  • [6] G. M. Kee, Z. M. Zain ve R. H. Salimin, “Design and development PIC-based autonomious robot”, RAM 2008 IEEE Conference, China, 1-5 (2008).
  • [7] B. Koyuncu, “PC remote kontrol of appliances by using telephone lines”, IEEE Transactions on Consumer Electronics, 41 (1), 201 (1995).
  • [8] I. Coşkun ve H. Ardam, “A remote controller for home and office appliances by telephone”, IEEE Transactions on Consumer Electronics, 44 (4), 1291 (1998).
  • [9] M. J. Park, S. J. Lee ve D. H. Yoon, “Signal detection and analysis of DTMF receiver with Quick Fourier Transform”, The 30th Annual Conference of the IEEE Industrial Electronics Society, Korea, 2058-2064 (2004).
  • [10] O. Yıldırım, “Design consideration of a low cost battery-operated wheelchair”, Global Journal of Researches in Engineering, 10 (4), 12 (2010).
  • [11] A. Koca ve A. O. Emiroğlu, “Benzinli motorların uzaktan kumanda ile çalıştırılması ve kontrollerini gerçekleştiren cihazın devre tasarımı ve imalatı”, Politeknik Dergisi, 8 (3), 255 (2005).