HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN STRESLE BAŞA ÇIKMA TARZLARI VE ETKİLEYEN ETMENLER: LEFKOŞE ÖRNEĞİ*

Amaç: Bu çalışma hemşirelik bölümü öğrencilerinin stresle baş etme tarzları ve etkileyen etmenleri incelemek amacıyla yapılmıştır.Yöntem: Kesitsel türde yürütülen bu çalışmanın verileri Yakındoğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümünde öğrenim gören öğrencilerden Ocak – Mart 2015 tarihleri arasında toplanmıştır. Çalışmanın örneklemini 228 öğrenci oluşturmuştur. Örneklemin belirlenmesinde evrenin belli olduğu durumlarda örneklem hesaplama formülü kullanılmıştır. Örneklem hacmi daha sonra sınıflara göre tabakalandırılmıştır. Veri toplama aracı olarak öğrenci tanıtım formu ve Stresle Basa Çıkma Tarzları Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma verilerinin değerlendirilmesinde sayı, ortalama, Mann Whitney U testi ve Kruskall Wallis testleri kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmada son sınıflarda kendine güvenli yaklaşım puanının diğer tüm sınıflardan fazla olduğu, 3 ve 4. sınıflarda tüm alt boyut puan ortalamalarının birinci sınıflardan daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Kız öğrencilerin sosyal destek arama davranış puan ortalaması daha yüksek, sigara kullanan öğrencilerin kendine güvensiz, boyun eğici ve sosyal destek arama yaklaşımı puanları daha yüksektir. Alkol kullanmayan öğrencilerin, kendine güvensiz yaklaşım puanlarının daha düşük, sosyal destek arama davranış puanlarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Öğrenci evinde yalnız veya arkadaşları ile yaşayanların kendine güvensiz yaklaşım puanları yurtta kalanlardan yüksek olduğu, yıl kaybı yaşayanlarda kendine güvenli yaklaşım, iyimser yaklaşım ve kendine güvensiz yaklaşım puanının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Bu çalışma sonucunda; öğrenim görülen sınıf, cinsiyet, sigara ve alkol kullanımı, kalınan yer ve yıl kaybı öğrencilerin stresle başa çıkma tazını etkilediği belirlenmiştir.

___

  • Abdel Rahman A.G, Hashim B.N, Hiji N.K, Al-Abbad Z. Stress among medical Saudi students at College of Medicine, King Faisal University, Journal of Preventive Medicine and Hygiene 2013; 54(4), 195-9.
Journal of Nursology-Cover
  • Başlangıç: 1998
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN VE KLİNİK HEMŞİRELERİN İNTÖRN UYGULAMASINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN BELİRLENMESİ

Gülcan BAHÇECİOĞLU TURAN, Mehtap TAN, Nuray DAYAPOĞLU

EBELİK ÖĞRENCİLERİNİN OBEZ GEBELERE KARŞI ÖNYARGISI

Serap ÖZTÜRK ALTINAYAK, Elif Yağmur GÜR, Serap EJDER APAY, Hava ÖZKAN

Cerrahi Hastalarının Ameliyat Sonrası Hemşirelik Bakım Kalitesi Algısı

Ümmü YILDIZ FINDIK, Duygu SOYDAŞ YEŞİLYURT

Beden Kitle İndeksleri ve Beden Algılarına Göre Adölesanların Yaşam Biçimlerinin İncelenmesi (Examination of Adolescents Lifestyle According to Body Mass Index and Body Image)

Ali TAYHAN

Karaciğer Sirozu ve Beslenme Tedavisi (Liver Cirrhosis and Nutrition Therapy)

Mevra AYDIN ÇİL, Büşra DOKUZ, Cansu ARSLAN

Önlenebilir Bir Halk Sağlığı Sorunu: İşyerlerinde Mobbing ve Sonuçları (The Preventable Public Health Problem:Mobbing and results At Workplaces )

Ayşe ÇEVİRME

MEVSİMLİK TARIM İŞÇİSİ GENÇLERİN SAĞLIKLI YAŞAM BİÇİMİ DAVRANIŞLARI VE ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ

Özlem YILDIZ, Fatma ERSİN

HEMŞİRELERİN BAKIM ODAKLI HEMŞİRE-HASTA ETKİLEŞİMİNE YÖNELİK TUTUM VE DAVRANIŞLARI

Duygu BAYRAKTAR, İsmet EŞER

HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN STRESLE BAŞA ÇIKMA TARZLARI VE ETKİLEYEN ETMENLER: LEFKOŞE ÖRNEĞİ*

Cantürk ÇAPIK, Hatice DURMAZ, Mine ÖZTÜRK

Kronik Öksürük ve Yönetimindeki Nonfarmakolojik Bir Yaklaşım: Konuşma Patolojisi Tedavisi (A Non Pharmacological Approach in Chronic Coughing and Its Management: Treatment of Speech Pathology )

Nuriye EFE ERTÜRK