Cerrahi Hastalarının Ameliyat Sonrası Hemşirelik Bakım Kalitesi Algısı

Amaç: Bu çalışmanın amacı, cerrahi hastalarının ameliyat sonrası hemşirelik bakım kalitesi algısını değerlendirmektir. Yöntem: Tanımlayıcı türde olan bu çalışma 2014-2015 yılları arasında bir üniversite hastanesinin genel cerrahi kliniklerinde, 271 hasta ile yapıldı. Verilerin toplanmasında kişisel bilgi formu ve Bakım Davranışları Ölçeği-24 kullanıldı. Veriler SPSS 20.0 programında tanımlayıcı analizler, Kolmogorov-Smirnov, Mann Whitney U, Kruskal-Wallis, Friedman testleri ile değerlendirildi. Bulgular: Hastaların % 55’inin kadın (n=149), % 70.8’inin (n=192) ilköğretim mezunu, % 90.4’ünün (n=245) evli, yaş ortalamalarının 55.54±14.59 yıl olduğu belirlendi. Hastaların hemşirelik bakım kalitesi algılama puan ortalaması 4.68±0.96; ölçek alt boyut puan ortalamaları; güvence 4.78±1.04, bilgi-beceri 4.99±0.91, saygılı olma 4.50±1.07, bağlılık 4.41±1.13 olarak bulundu. Alt ölçeklerden bilgi-becerinin puan ortalaması ve cerrahi hemşireleri tarafından bilgilendirilen hastaların hemşirelik bakım kalitesi algısı istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek belirlendi (p<0.001). Sonuçlar: Cerrahi hastalarının ameliyat sonrası hemşirelik bakım kalitesi algısı biraz yüksek belirlendi. Cerrahi hastalarında bakım kalitesi algısının arttırılması için cerrahi hemşirelerinin bakım uygulamalarında bilgili, becerili olmalarını ve hastaları bilgilendirmelerini önermekteyiz.

___

  • Acar EÇ, Fındık ÜY. Ameliyathanede Hastaların Hemşirelik Bakım Kalitesi Hakkında Düşüncelerinin ve Kaygı Düzeylerinin Değerlendirilmesi. Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi 2015;18(4):268-73.
  • Acaroğlu R, Şendir M. Bireyselleştirilmiş Bakımı Değerlendirme Skalaları. İstanbul Üniversitesi Florence Nightingale Hemşirelik Dergisi 2012;20(1):10-6.
  • Aksoy G. Cerrahi ve Cerrahi Hemşireliği. Aksoy G, Kanan N, Akyolcu N, editörler. Cerrahi Hemşireliği 1. İstanbul: Nobel Tıp Kitabevi; 2012. p. 23-37.
  • Alcan Z. Hemşirelik Hizmetlerinde Kalite. Modern Hastane Yönetimi Dergisi 2001;5(4-5):57-60.
  • Arslan S, Nazik E, Tanrıverdi D, Gürdil S. Hastaların Sağlık Hizmetlerinden ve Hemşirelik Bakımından Memnuniyetlerinin Belirlenmesi. TAF Preventive Medicine Bulletin 2012;11(6):717-24.
  • Büyükyörük N, Dilmen B, Bayram M. Burdur Devlet Hastanesinde Yatan Hastaların İntörn Hemşirelerden Memnuniyet Düzeylerinin Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 2010;17(3):1-6.
  • Çevik K, Eşer İ. Nöroşirurji Kliniğinde Yatan Hastaların Bağımlılık Düzeylerinin Hemşirelik Bakım Kalitesini Algılamalarına Etkisi. İstanbul Üniversitesi Florence Nightingale Hemşirelik Dergisi 2014;22(2):76-83.
  • Chan HS, Chu HY, Yen H, Chou LN. Effects of a Care Workshop on Caring Behaviors as Measured by Patients and Patient Satisfaction. Open Journal of Nursing 2015;5(2):89-95.
  • Çoban Gİ, Kaşıkçı M. Hastaların Hemşirelik Bakımını Algılayışları. İstanbul Üniversitesi Florence Nightingale Hemşirelik Dergisi 2008;16(63):165-71.
  • Dursun Y, Çerçi M. Algılanan Sağlık Hizmeti Kalitesi, Algılanan Değer, Hasta Tatmini ve Davranışsal Niyet İlişkileri Üzerine Bir Araştırma. Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 2004;23(4):1-16.
Journal of Nursology-Cover
  • Başlangıç: 1998
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

MEVSİMLİK TARIM İŞÇİSİ GENÇLERİN SAĞLIKLI YAŞAM BİÇİMİ DAVRANIŞLARI VE ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ

Özlem YILDIZ, Fatma ERSİN

Cerrahi Hastalarının Ameliyat Sonrası Hemşirelik Bakım Kalitesi Algısı

Ümmü YILDIZ FINDIK, Duygu SOYDAŞ YEŞİLYURT

HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN STRESLE BAŞA ÇIKMA TARZLARI VE ETKİLEYEN ETMENLER: LEFKOŞE ÖRNEĞİ*

Cantürk ÇAPIK, Hatice DURMAZ, Mine ÖZTÜRK

HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN VE KLİNİK HEMŞİRELERİN İNTÖRN UYGULAMASINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN BELİRLENMESİ

Gülcan BAHÇECİOĞLU TURAN, Mehtap TAN, Nuray DAYAPOĞLU

Önlenebilir Bir Halk Sağlığı Sorunu: İşyerlerinde Mobbing ve Sonuçları (The Preventable Public Health Problem:Mobbing and results At Workplaces )

Ayşe ÇEVİRME

Beden Kitle İndeksleri ve Beden Algılarına Göre Adölesanların Yaşam Biçimlerinin İncelenmesi (Examination of Adolescents Lifestyle According to Body Mass Index and Body Image)

Ali TAYHAN

Kronik Öksürük ve Yönetimindeki Nonfarmakolojik Bir Yaklaşım: Konuşma Patolojisi Tedavisi (A Non Pharmacological Approach in Chronic Coughing and Its Management: Treatment of Speech Pathology )

Nuriye EFE ERTÜRK

Karaciğer Sirozu ve Beslenme Tedavisi (Liver Cirrhosis and Nutrition Therapy)

Mevra AYDIN ÇİL, Büşra DOKUZ, Cansu ARSLAN

HEMŞİRELERİN BAKIM ODAKLI HEMŞİRE-HASTA ETKİLEŞİMİNE YÖNELİK TUTUM VE DAVRANIŞLARI

Duygu BAYRAKTAR, İsmet EŞER

EBELİK ÖĞRENCİLERİNİN OBEZ GEBELERE KARŞI ÖNYARGISI

Serap ÖZTÜRK ALTINAYAK, Elif Yağmur GÜR, Serap EJDER APAY, Hava ÖZKAN