Sporcuların Sosyal Kaytarma Algısının Performans Düzeyleri Üzerindeki Etkisine Yönelik Bir Araştırma

Grup halinde çalışmanın önemli olduğu ve gerekli olduğu spor etkinliklerinde sosyal kaytarma davranışları genellikle karşı karşıya kalınan bir sorun olarak değerlendirilmektedir. Dolayısıyla sosyal kaytarmanın pek çok alanda grup performansını olumsuz yönde etkilediği ileri sürülmektedir. Bu düşünceden hareketle çalışmada sporcuların sosyal kaytarma algısının performansları üzerinde etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çerçevede Antalya’nın Alanya ilçesinde faaliyet gösteren halkoyunları, futbol, basketbol ve voleybol takım oyuncuları üzerinde bir alan çalışması yapılmıştır. Çalışmaya toplam 390 sporcu katılmıştır. Kolayda örnekleme yöntemi ile yüzyüze anket tekniği uygulanarak veriler elde edilmiştir. Çalışma sonucunda; araştırmaya katılan kişilerin takım arkadaşlarının kaytarmadıklarını düşündükleri ve buna bağlı olarak da kendilerinin yüksek düzeyde performans gösterdikleri söylenebilir. Ayrıca algılanan sosyal kaytarma düzeyinin halkoyunları, futbol, basketbol ve voleybol oyuncularının performanslarını çeşitli düzeylerde düşürdüğü tespit edilmiştir

___

  • Akgül, A. ve Çevik, O. (2003). İstatistiksel analiz teknikleri, SPSS’te işletme yönetimi uygulamaları. Emek Ofset Ltd. Şti.
  • Al-Omari, K., & Okasheh, H. (2017). The ınfluence of work environment on job performance: A case study of engineering company in Jordan. International Journal of Applied Engineering Research, 12(24), 15544- 15550.
  • Atila, F. (2022). Öğretmen görüşlerine göre ortaokullarda sosyal kaytarma davranışlarının incelenmesi. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, (42), 64-86.
  • Aydemir, S. (2018). Algılanan sosyal kaytarmanın örgütlerde çatışma eğilimine etkisi. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi, 7(2), 259-275.
  • Aydın, Ş. N., & Akın, A. (2020). Örgütsel dışlanma ile sosyal kaytarma arasındaki ilişki ve demografik değişkenlere göre farklılıkların incelenmesi. Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 10(2), 423-448.
  • Ayduğ, D., Himmetoğlu, B., & Ağaoğlu, E. (2021). Öğretmenlerin iş arkadaşlarının sosyal kaytarmaları, örgütsel sinizm ve iş görünürlüğüne ilişkin görüşleri arasındaki ilişkiler. International Primary Educational Research Journal, 5(2), 200-211.