Hükümlü ve Tutukluların İslah Sürecinde Yeni Medyanın Rolü: ACEP Projesi

Bu araştırma yeni medya teknolojilerinin ceza infaz kurumlarında kullanımının hükümlü ve tutuklular üzerindeki etkilerine yönelik bir çalışmadır. Bu çalışmada Karabük T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda 377 katılımcı üzerinde bir alan çalışması gerçekleştirilmiştir. Saha araştırması sonucunda, araştırmaya katılan hükümlülerin demografik özellikleri ortaya çıkarılarak cezaevinde kullanılan iletişim metotları ve cezaevlerindeki teknolojik gelişmeler ile aralarındaki ilişkiler tespit edilmiştir. Anket yöntemi ile elde edilen veriler SPSS programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırmada teknoloji ile donatılmış kiosk cihazlarına olan ilginin fazla olduğu ve akıllı teknolojilerin ceza infaz kurumlarında daha çok kullanılmasının hükümlüler üzerinde pozitif yönde fayda sağlayacağı sonucuna ulaşılmıştır. Ceza infaz kurumlarında kalmakta olan hükümlü tutukluların, akıllı teknolojilere karşı ilgi duydukları, bu tür teknolojik gelişmelerin hayatlarını daha da kolaylaştıracağı ve ıslah edilme eğilimini pozitif yönde etkileyeceği belirlenmiştir.

The Role of New Media in the Rehabilitation Process of Convicts and Detainees: The ACEP Project

This research is a study on the effects of the use of new media technologies in penitentiary institutions on convicts and detainees. This study conducted a field study on 377 participants in Karabük T Type Closed Penitentiary Institution. As a result of the field research, the demographic characteristics of the convicts participating in the research were revealed, and the communication methods used in penitentiary institutions and the relations between them and the technological developments in the penitentiary institutions were determined. The data obtained by the survey method were analyzed through the SPSS program. In the research, it has been concluded that the interest in kiosk devices equipped with technology is high, and the use of smart devices in penitentiary institutions will provide positive benefits to convicts. It has been determined that convicted prisoners staying in penitentiary institutions are interested in smart devices, such technological developments will make their lives easier and positively affect the tendency to be reformed.

___

  • Altınpulluk, H. (2018). Nesnelerin interneti teknolojisinin eğitim ortamlarında kullanımı. Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi, 94-111.
  • Arslan Koçkaya, F. (2006, Temmuz). Doğrudan Pazarlama Aracı Kiosklar ve Tüketiciler Tarafından Kullanım Etkinliği: Kayseri'de Kiosk Kullanan İşyerleri Üzerine Bir Uygulama, Yüksek Lisans Tezi. Sivas: Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kan, C. v. (tarih yok). Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun. Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun: Retrieved 12 01, 2021 from https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5275.pdf.
  • Erdal, E., & Ergüzen, A. (2020). Nesnelerin İnterneti (IoT) . International Journal of Engineering Research and Development. Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimleri Özel Sayısı, 24-34.
  • Hanilçe, M. (2020). Osmanlı Devleti'nde Bir Ceza İnfaz Kurumu Olaak Hapishaneler ve Kadınlar. Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 405-436.