İklim ve Turizm için Metaverse

Metaverse, dijital bir evrende insanları eğlendirmenin ötesinde, tam bir yaşam formu olma potansiyeline sahiptir. Metaverse’in parçaları olan sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojileri, eğlence sektöründe yeni deneyimler sunarken, sanal sınıflar ve öğrenme platformlarında önemli etkiler meydana getirmektedir. Bunların yanında daha birçok sektörde çeşitli uygulamaları ortaya çıkan metaverse, son zamanlarda iklim, doğal kaynakların kullanımı ve turizm alanında da kullanılmaya başlanmıştır. Metaverse, doğal kaynakların daha dikkatli kullanma ve karbon ayak izinin azaltılmasına katkı sağlayacak çalışmalar için kullanılmaktadır. İklim değişikliği hakkında bilinçlendirmek, farkındalık oluşturmak ve eğitim vermek için de metaverse’in kullanımına rastlamak mümkündür. Bu makale çalışması ile metaverse'in iklim ve turizm üzerindeki etkileri araştırılmaktadır. Ayrıca, bu makalede metaverse'in dijital turizm ve kültürel miras koruma konularında nasıl bir rol oynayabileceği de tartışılmaktadır. Ancak metaverse’in dijital karbon ayak izi ve çevresel etkileri, metaverse'in çevresel sürdürülebilirliği üzerindeki etkileri tartışmalara yol açmaktadır. Bu sebeple ortaya atılan sürdürülebilirlik odaklı ve yeşil metaverse kavramları, bu yeni dijital evrenin muhtemel çevresel zararlarını azaltma çabalarına vurgu yapmaktadır.

___

  • Alaeddinoğlu, F., & Rol, S., (2022). Turizm ekonomisinde güncel konular. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Arasa, D. (2022). Metaverse tourism-all you need to know. INQUIRER. net USA. URL: https://usa.inquirer.net/91663/metaverse-tourism. Erişim Tarihi: 06.02.2022.
  • Babur, Y. (2022). Metaverse Ağında Turizm Endüstrisinin Rolü. Journal of Tourism Economics and Business Studies 4(1).
  • Bavana, K. (2021). Privacy in the Metaverse. Jus Corpus LJ, 2, 1.
  • Buhalis, D., & Karatay, N. (2022). Mixed reality (MR) for generation Z in cultural heritage tourism towards metaverse. In Information and Communication Technologies in Tourism 2022: Proceedings of the ENTER 2022 eTourism Conference, January 11–14, 2022 (pp. 16-27). Springer International Publishing.
  • Buhalis, D., Leung, D., & Lin, M. (2023). Metaverse as a disruptive technology revolutionising tourism management and marketing. Tourism Management, 97, 104724.