Atmosfer Unsurlarından Renklerin Otel Lobileri Açısından Değerlendirilmesi: Ali’s Farm Butik Otel & Spa Örneği

Konaklama işletmelerinden biri olan oteller müşterilerin memnuniyetini arttırmak amacıyla atmosfer unsurlarını etkin şekilde kullanmaktadırlar. Bu unsurlar görsel işaretler, işitsel işaretler, koku, duygusal tepki, bilişsel tepki ve davranışsal tepkiler oluşturmaktadır. Görsel işaretlerden biri olan renkler, otel ile ilgili önemli atmosfer unsurdur. Bu çalışmanın amacını atmosfer unsurlarından biri olan renklerin otel lobilerindeki kullanımının incelenmesi oluşturmaktadır. Bu kapsamda Çanakkale İli Assos Bölgesi’nde bulunan Ali’s Farm Butik Otel & Spa işletmesi örnek olarak seçilmiştir. Otel lobisinin duvar, tavan ve mobilyalarında kullanılan renkler incelenmiştir. Bulgulara göre otelin duvarlarında kullanılan krem renk çok geniş olmayan alanın daha geniş algılanmasını sağlamıştır. Otel duvarlarında kullanılan taşlar ise Kuzey Ege kültürünü yansıtmaktadır. Tavanda kullanılan beyaz renk de yükseklik algısının azalmasına engel olduğu görülmüştür.

___

  • Aksu, M. (2012). Hizmet Kalitesinin Bir Unsuru Olarak Atmosferin Müşteri Sadakati Üzerine Etkisi: Bozcaada’daki Otellerde Konaklayan Yerli Turistler Üzerinde Bir Araştırma (Yayınlanmamış doktora tezi). Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Balıkesir.
  • Alici, N. (2019). İç Mekânda Renk ve Renklerin İnsan Psikolojisine Etkileri, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), T.C. Marmara Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü, İstanbul.
  • Atik, D. A. (2019). Mekân Tasarımında Renk ve Kültür İlişkisinin İncelenmesi (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Maltepe Üniversitesi, İç Mimarlık Anabilim Dalı, İstanbul.
  • Ayazlar, G. ve Artuğer, S. (2015). Otel Müşterileri İçin Önemli Olan Atmosferik Unsurların Demografik Özelliklere Göre İncelenmesi. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı 21, 25-33.
  • Becer, E. (2011). İletişim ve Grafik Tasarım, Ankara: Dost Kitabevi Yayınları.
  • Countryman, C. C. & Jang, S. (2006). The effects of atmospheric elements on customer impression: the case of hotel lobbies. International Journal of Contemporary Hospitality Management, 18(7), 534-545.